Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:42
Kavramlar
Abone

Nasır (Nasîr, Hayrü’n-Nâsırîn) Ne Demektir?

Nasır (Nasîr, Hayrü’n-Nâsırîn) Ne Demektir?

Fetva Meclisi
NÂSIR (Nasîr, Hayrü’n-Nâsırîn) NEDİR?

Yardım etmek, kurtarmak, zafer vermek anlamındaki "n-s-r" kökünden türeyen nâsır yardım eden demektir. Nasîr, nâsır kelimesinin mubalağalı şekli olup, çok yardım eden, sürekli yardım eden; "hayru’n-nâsırîn" ise yardım edenlerin en hayırlısı demektir.
Kur’ân’da nâsır sıfatı, Allah hakkında sadece; "Hayır Allah mevlanızdır. O, yardım edenlerin en hayırlısıdır." (Âl-i İmrân, 3/150) âyetinde geçmiştir. Allah da insanlar da yardım eder. Ancak Allah’ın yardımı sınırsızdır, hayırlı ve iyi olan her alana şâmildir. İnsanın yardımı ise sınırlıdır.
Nâsır kelimesi Kur’ân’da hem insanlar hem de Allah için kullanılmıştır. Allah hakkında bir âyette "hâdî", 11 âyette "velî", 2 âyette "mevla" kelimesi ile birlikte geçmiştir: "… Rabbın yol gösteren (hâdî) ve yardım eden (nasîr) olarak yeter." (Furkân, 25/31); "…Dost olarak Allah yeter, yardım eden olarak da Allah yeter." (Nisâ, 4/45); "…Sizin Allah’tan başka ne dostunuz ne de yardımcınız vardır." (Tevbe, 9/116); "…Allah’a sarılınız. O mevlanızdır. O ne güzel mevla ne güzel yardımcıdır." (Hac, 22/78). Allah bütün yaratıklarına, özellikle peygamberlere (Enbiyâ, 21/27) ve müminlere (Bakara, 2/286) yardım eder. Başarı ve muvaffakiyet ancak O’nun yardımı sayesindedir. O’nun yardım ettiğine kimse galip gelemez (Âl-i İmrân, 3/160). Allah’ın yardım eden olduğu; "nasara – yansuru" fiiliyle de ifade edilmiştir (Âl-i İmrân, 3/123): "Elbette biz, elçilerimize ve iman eden kimselere hem dünya hayatında hem de şahitlerin (şahitliğe) duracakları (kıyamet) gününde yardım ederiz." (mümin, 40/51) Allah, müminlere yardımı kendisine yani dinine yardım şartına bağlamıştır: "Ey iman edenler! Eğer Allah’a (dinine) yardım ederseniz Allah da size yardım eder…" (Muhammed, 47/7), "…Allah kendine (dinine) yardım edene, elbette yardım edecektir. Şüphesiz Allah güçlüdür, azizdir." (Hac, 22/40) (İ.K.)

Okudunuz mu?  Edille-i Şer'iyye Ne Demektir?

Cevap: Nasır (Nasîr, Hayrü’n-Nâsırîn) Ne Demektir?

Muhammed
Hayru’n-nâsırîn nedir maddeler halinde kısa sözlük anlamı

  1. Nasir Nusret eden, zafer veren. Yardımcı. Muin.
  2. Nusret (Nusrat) Yardım. Cenab-ı Hakkın yardımı, hususen ruhani muavenet. Zafer, galebe, fetih, üstünlük, başarı, düşmana gâlib olmak.
  3. Muîn Yardımcı. Muâvin. İane eden.
  4. Muavin Yardımcı. Yardım eden. Vekil.
  5. Mekteblerde ve resmi dairelerde müdürden sonra gelen idare memuru.
  6. NÂSIR (Nasîr, Hayrü’n-Nâsırîn)
Okudunuz mu?  Eyyam-I Bid Ne Demektir?

Yardım etmek, kurtarmak, zafer vermek anlamındaki "n-s-r" kökünden türeyen nâsır yardım eden demektir. Nasîr, nâsır kelimesinin mubalağalı şekli olup, çok yardım eden, sürekli yardım eden; "hayru’n-nâsırîn" ise yardım edenlerin en hayırlısı demektir.


hayrun nasirin, ya hayrun nasirin

Bu kategoride yer alan Nafiz Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nasır (Nasîr, Hayrü’n-Nâsırîn) Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.