Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Nimet Nedir?

Nimet Nedir?

Fetva Meclisi
NİMET NE DEMEKTİR?

Hayatı güzel ve hoş olmak, müreffeh olmak, yumuşak olmak, dal yeşil ve taze olmak anlamlarındaki "n-a-m" kökünden türeyen

sözlükte mal, refah, rahmet, iyi hal, insana lütfedilen şey, iyi durum, iyilik, zenginlik demek olan nimet (çoğulu, ni’am ve en’âm)

Okudunuz mu?  İstinbat Ne Demektir?

terim olarak insanın sahip olduğu ve kendisine dünya ve âhirette yararı dokunan maddî ve manevî varlıklar, imkânlar ve ihsanlar anlamında kullanılır. İnsanın eşi, işi, evi, çocukları, itibarı ve makamı, malı ve mülkü, aklı, görme, duyma, okuma, anlama, dileme ve benzeri yetenekleri, aklı, yiyip içtikleri, giyip kullandığı eşyası, sağlığı ve benzeri imkânlar birer nimettir.
Nimet kelimesi ve türevleri Kur’-ân’da 122 defa geçmiştır.

Okudunuz mu?  Mühlik Ne Demektir?

Yeryüzü, gökyüzü, yerde ve göklerde bulunanlar, ay, güneş, yıldızlar, gezegenler, hava, su, toprak, ateş, hayvanlar, bitkiler, ağaçlar, meyveler, sebzeler, madenler, maddî ve manevî nice varlıklar Allah’ın insanlara birer nimetidir.

İnsanlar Allah’ın verdiği nimetler sayesinde varlıklarını sürdürebilmektedirler. Bu nimetler karşısında insanlara düşen görev, bu nimeti veren Allah’ı tanımak, O’na ibadet ve itaat etmek, verdiği nimetlerine şükretmek, nimetin kadir ve kıymetini bilmek, nimetlere nankörlük etmemektir.

Okudunuz mu?  Mutlak Ne Demektir?

(Kaynak Diyanet Dini Terimler Sözlüğü)


Cevap: Nimet Nedir?

Hoca
KISACA NİMETİN ANLAMI

İyilik, ihsan, lütûf, atiyye, in’âm, hayırlı mal, servet, varlık, yiyecek ve içecek şeyler ve ekmek gibi manâlar için kullanılan bir terim.

Nimet, Kur’an’da rahmet ve rızk kelimeleri ile son derece ilgili ve yakın anlamlarda kullanılmıştır. Rızk, insan ve insanın dışındaki her canlı varlık için kullanılırken; nimet, yalnız insanlar için söz konusudur.

Okudunuz mu?  Vahy-i Metlüv Ne Demektir?

Bazı alimlere göre vehbî nimet, hayat; kesbî nimet ise, imandır. Bu iki nimetin başlangıcı da, Allah’ın yardımı ve hidayetidir.


nimet türkçe anlamı nedir

Kayıtsız Üye
Cok güzel yazmissiniz teşekkür ederim


Cevap: Nimet Nedir?

Kayıtsız Üye
Nimetin ne anlama geldiğini çok güzel açıklamışsınız.

Okudunuz mu?  Neuzu Billah Ne Demektir

nimet nedir, nimet ne demek, nimet ne demektir

Bu kategoride yer alan Asrı sani nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Nimet Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.