Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:42
Kavramlar
Abone

Salih Ne Demektir?

Salih Ne Demektir?

Fetva Meclisi
SÂLİH NEDİR?

Sözlükte "iyi, elverişli, yararlı, dürüst, ahlâklı ve güzel" anlamına gelen sâlih kavramı Kur’ân’da amelin ve insanın sıfatı olarak kullanılmıştır. Sâlih amel; iyi, güzel ve yararlı, Kur’ân ve Sünnete uygun amel demektir. (bk. amel-i sâlih) Sâlih insan, iyi insan demektir. Kur’ân’da peygamberlere (Bakara, 2/72,130) ve müminlere (Âl-i İmrân, 3/114) sâlih denilmiştir. Çoğulu, sâlihûn, sâlihîn ve sâlihâttır.
Bir insan, îmânında, amellerinde, ahlâkında, söz, fiil ve davranışlarında dosdoğru ise, hayırlı ve faydalı ameller işliyor, Allah’ın emir ve yasaklarına riâyet ediyorsa "sâlih" vasfını kazanır. Sâlih insan olmanın iki şartı vardır; îmân etmek, sâlih ameller işlemek. Allah ve peygambere itaat etmek. "Îmân edip sâlih ameller işleyenleri elbette sâlihler arasına dahil edeceğiz". (Ankebût, 29/9) ve "Kim Allah’a ve peygambere itâat ederse işte onlar, Allah’ın nimet verdiği peygamberler, sıddîklar, şehitler ve sâlihlerle beraberdirler. Onlar ne güzel arkadaştırlar." (Nisâ, 4/69) âyetleri bu gerçeği ifade etmektedir. (İ.K.) Hadis ilminde makbul hadislere de sâlih denir. Hadisler hakkında ceyyid, kavî, ma’ruf, mahfuz, mücevved, şâhit gibi terimler de "sâlih"le aynı anlama gelir. Bu sıfatlarla nitelenen hadisler dinde delil olarak kabul edilirler. Ayrıca sâlih, râvîler hakkında ta’dil lafzı olarak da kullanılır. Herhangi bir râvî hakkında "sâlih" veya "sâlihu’l-hadis" denmişse, o râvî ta’dilin en alt mertebesinde bulunuyor demektir. Bu sıfatla nitelenen bir râvînin hadisi az zayıftır. Bu haliyle dinde delil olmaz. Destekleyici isnadları bulunduğu takdirde hasen li gayrihi derecesine yükselebilir. (A.G.)

Okudunuz mu?  Na't-ı şerif Ne Demektir

Cevap: Salih Ne Demektir?

Muhammed
salih nedir maddeler halinde kısa sözlük anlamı

  1. Elverişli, iyi, uygun, yakışır.
  2. Yetkisi hakkı olan.
  3. Dinin buyruklarına uygun harekette bulunan.
  4. 1. yarar, yakışır, elverişli, uygun. salahiyeti bulunan, yetkili. 2. dinin emir ve yasaklarına uyan, iyi ahlak sahibi, muttaki.
  5. Kara yılan.
  6. Büyük peygamberlerden olup Hicaz ile Şam arasında oturmuş olan Semud kavmine gönderilmişti. Semud kavmi Ad kavminden sonra Arap yarımadasında kuvvet ve ma’muriyet bulup küfür ve dalalete meyl ile putlara ibadet ediyorlardı. Salih (A.S.) kendilerini hak dine davet etmiş ise de, inanmayıp kendisinden mu’cize istemeleri üzerine; Allah, bir kayadan bir dişi deve çıkarmış ve deve derhal yavrulamış; bu hayvanla yavrusuna bakılması Salih Peygamber tarafından kavmine tavsiye olunduğu halde, bunlar deveyi dahi öldürdüklerinden Allah’ın gazabına uğramışlardı. İmana gelen küçük bir kısmın gerisi, mahv ve helak olmuştu. Hz. Salih (A.S.), bir rivayette Mekke’ye ve bir rivayette de Kudüs’e çekilip orada vefat etmiştir. Enbiya-i Arab’dan olduğu halde Tevrat’ta zikredilmiştir.
  7. (Salah. dan) İşe yarar, elverişli, uygun, iyi. Haklı olan, itikatlı, dindar, dini emirlere uyan.

Okudunuz mu?  Nemime Nedir?

salih ne demek, dinimizde salih ne demek, salih

Bu kategoride yer alan Safa Ve Merve Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Salih Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.