Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:36
Kavramlar
Abone

Secde Ne Demektir?

Secde Ne Demektir?

Fetva Meclisi
SECDE NEDİR?

Sözlükte "itaat ve tevâzu içinde eğilmek, boyun eğmek, yere kapanmak, yüzü yere sürmek" gibi anlamlara gelen secde, dinî bir kavram olarak, Allah’ın emirlerine boyun eğmek, Allah’a kulluk etmek maksadıyla ayaklar, dizler ve ellerle beraber alnın yere konması demektir. Kur’ân-ı Kerim’de secde kelimesi, hem ıstılah anlamında, hem de sözlük manasına uygun olarak itaat etmek, boyun eğmek anlamında kullanılmıştır. Yüce Allah, "Görmez misin ki, göklerde olanlar ve yerde olanlar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların birçoğu Allah’a secde ediyor; birçoğunun üzerine de azap hak olmuştur. Allah kimi hor ve hakir kılarsa, artık onu değerli kılacak bir kimse yoktur. Şüphesiz Allah dilediğini yapar." (Hac, 22/18); "Göklerde ve yerde bulunanların hepsi, ister istemez Allah’a secde ederler." (Ra’d, 13/15) buyurmuştur. Istılah manasında, Allah’a ibadet etmek maksadıyla alnı yere koymak namaz içerisinde ve müstakil olmak üzere ikiye ayrılır. Namaz içerisinde secde yapmak namazın rükunlarından olup farzdır. Tilâvet secdesiyle sehiv secdesi ise, müstakil olarak yapılan secdeler olup vaciptir. Ayrıca, bir nimete nail olmaktan veya bir felâket ve musibetten kurtulmaktan dolayı yapılan şükür secdesi de müstakil bir secde olup, müstehaptır. (bk. Sücût, Sehiv Secdesi, Tilâvet Secdesi) (İ.P.)

Okudunuz mu?  Münker Hadis ve Maruf Hadis Ne Demektir?

Cevap: Secde Ne Demektir?

zeynebs
Allah ın mutlak hakimiyetini otoritesini ve rububiyetini kabul edip hükmüne boyun eğmektir..
Öleceğiz; müjdeler olsun, müjdeler olsun!
Ölümü de öldüren Rabbe secdeler olsun! n.f.k


Cevap: Secde Ne Demektir?

Hoca
Kısaca Secde Nedir? Namaz kılanın, ayak parmaklarını, dizlerini, ellerini, alnını ve burnunu yere koyması ile oluşan durumdur.

Okudunuz mu?  Mütekaddimun Ne Demektir?

Cevap: Secde Ne Demektir?

Hoca
Secde Ne anlama gelir?

Secde, Rabbimize kulluk etmek için ayaklarımızı, dizlerimizi, ellerimizi, alnımızı beraber yere koymaktır. Evet, evet tarifinden hemen anladınız değil mi. elbette namazda yapılan secdeden söz ediyoruz. Secde yalnızca Kâbe’ye yönelerek Rabbimiz için yapılır. Ka’be ne tarafta mı? Hani kıble diyoruz, işte kıble Kâbe tarafı demektir. Kıbleden başka tarafa yönelerek secde yapılmaz. Kıbleyi bilmiyorsak hemen bir bilene sorarız.

Okudunuz mu?  Fitne Ne Demektir?

Muhammed
secde nedir kısaca sözlük anlamı

  1. Namaz kılarken alnı, el ayalarını, dizleri ve ayak parmaklarını yere getirerek alınan durum.


yasemin
Secde , teslimiyetin altına beden diliyle atılan imzadır


Kayıtsız Üye
Arkadaşım namaz demektir.


secde ne demek, secde nedir, secde ne demektir

Bu kategoride yer alan Sabır Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Secde Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.