Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:42
Kavramlar
Abone

Tehlil Ne Demektir?

Tehlil Ne Demektir?

Fetva Meclisi
TEHLİL NEDİR?

Yeni ay görünmek, yağmur şiddetli yağmak, sevinmek ve bağırmak anlamındaki "h-l-l" kökünden türeyen ve sözlükte, bir işten geri durmak, düşman üzerine atılıp sonra korkudan kaçmak anlamına gelen tehlil, din ıstılahında, (Allah’tan başka ilah yoktur) anlamındaki "lâ ilâhe illâllah" tevhit cümlesini söylemeye denir.
İslâm Dini, tevhit esasına dayanan bir dindir. Îmân ve İslâm’a bu tevhit cümlesini söylemek ve ifade ettiği manayı tasdik etmekle girilir. Bu tevhit cümlesinin zımnında "Muhammedü’r-Rasûlüllâh" cümlesi de vardır. Her iki cümle de Kur’ân’da geçmektedir; "Lâilâhe illâllâh" cümlesi Saffat sûresinin 35 ve Muhammed sûresinin 19. âyetlerinde, "Muhammedü’r-Rasûlüllah" cümlesi ise Fetih sûresinin 29. âyetinde aynen geçmektedir.
"Lâilâhe illâllâh" cümlesinde iki unsur vardır. Birisi, "olumsuzluk" ifade eder, Bu, cümlenin "lâilâhe" (ilah yoktur) kısmıdır. Diğeri "olumluluk" ifade eder. Bu da cümlenin "illâllâh" (ancak Allah vardır) kısmıdır. "Lâilâhe illallâh" diyen kimse mabud ve ilah olarak sadece Allah’ı kabul etmiş, yaratıklardan ilah edinilenleri, putları ve Allah’tan başka tapılanları reddetmiş olur. Allah’tan başka ilahlar reddedilmeden tevhit inancına ulaşılamaz.
"Lâilâhe illâllâh" demek; bütün ilahlara, kendini ilah yerine koyanlara, tağutlara, putlara hayır, sadece Allah’a, O’nun gücü ve hâkimiyetine evet demektir.
Tevhit; îmânın ve İslâm’ın ilk şartıdır (Müslim, Îmân,1, 21). Kur’ân’da "Allah’ın çok zikredilmesi" emredilmiş (Enfâl, 8/45), Peygamberimiz (a.s.) de "Zikrin en efdalinin lâ ilâhe illâllah demek" olduğunu bildirmiştir (Terğîb, II/ 415). Yüce Allah, "Ancak Müslümanlar olarak ölün" buyurmuştur (Bakara, 2/132). Müslüman olarak ölebilmek için insanın son nefesine kadar tevhit üzere bulunması gerekir. Peygamberimiz (a.s.); "Lâ ilâhe illâllah, cennetin anahtarıdır." (Tergîb, II/416); "Bir kul lâ ilâhe illâllah der sonra bu ikrar üzere ölürse cennete girer." buyurmuştur (Müslim, Îmân, 47,154. I, 58, 95). Lâ ilâhe illâllah cümlesi, önemine binaen ilk doğan insana, ölmek üzere olan insana, kabre konan insana telkin edilir. Günde beş vakit okunan ezanda 5 defa tekrarlanır. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Teshil ne demek

Cevap: Tehlil Ne Demektir?

Fetva Meclisi
< Yeni ay görünmek, yağmur şiddetli yağmak, sevinmek ve bağırmak anlamındaki "h-l-l" kökünden türeyen ve sözlükte, bir işten geri durmak, düşman üzerine atılıp sonra korkudan kaçmak anlamına gelen tehlil, din ıstılahında, (Allah’tan başka ilah yoktur) anlamındaki "lâ ilâhe illâllah" tevhit cümlesini söylemeye denir.
Allah razı olsun
>

Amin cümlemizden.
Tehlil kavramı hakkında kısaca bilgiler

Okudunuz mu?  Ümmül Kitap ne demektir?

Cevap: Tehlil Ne Demektir?

Hoca
Tehlil nedir kısaca anlamı

Kısaca tehlil kelimesi ne demek

"Lâ İlâhe İllAllah" (Allah’tan başka ilâh yoktur) sözünü söylemek. Bu kelime, "Tevhid kelimesi" olarak da adlandırılmaktadır. İslâm’ın temel rüknü, esasıdır. Hakimiyetin, üstünlüğün, yaratıcılığın ve ilâhlığın ancak Allah’a ait olduğunu bildirmektedir.
İlâh, tapılacak, her şeyi yaratan, bilen, sevk ve idâre eden demektir. "Lâ İlâhe" kelimesinde bu vasıf genel manada reddediliyor. "İlla" istisna edâtıdır. Bu edatla, Allah olumsuzluktan istisna ediyor ve bu üstün vasıflar yalnız O’na has kılınıyor.
Tevhid kelimesi iki kısımdan meydana gelmektedir. Birincisi "Lâ İlâhe illAllah" ikincisi ise, "Muhammedün Resulullah" (Muhammed Allah’ın elçisidir)’dır. "Lâ İlâhe İllAllah"ı, "Muhammedün Resulullah" tamamlar. Birincisini kabul edip ikincisini inkar etmek, tevhidi, İslâm inancını ortadan kaldırır. Şehâdet kelimesinde de, bu iki kelime temel olarak kabul edilmektedirler.
Hz. Muhammed (s.a.s) günde yüz defa tehlil’i okumayı tavsiye etmiş ve bunun, büyük sevapların kazanılmasına ve çeşitli günah ile zararın define sebep olduğunu açıklamıştır (Buharî, Deavât, 64; Tirmizî, Deavât, 60). Aslında buradaki yüz sayısı, çokluğa işarettir. İhlasla bol miktarda tehlil’i okumanın faziletini ifâde etmektedir.
Diğer bir hadiste de Resulullah (s.a.s), "Lâ İlâhe İllAllahu vAllahu ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh" demenin, çok sayıda günahların affedilmesine sebep olacağını söylemiştir (Tirmizî, Deavât, 58).

Okudunuz mu?  Müdelles Hadis Ne Demektir?

tehlil nedir, tehlil ne demek, tehlil

Bu kategoride yer alan Mütekellimun Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tehlil Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.