Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:39
Kavramlar
Abone

Veli (Vâli, Mevlâ) Ne Demektir?

Veli (Vâli, Mevlâ) Ne Demektir?

Fetva Meclisi
VELÎ (Vâli, Mevlâ) NEDİR?

Birine yaklaşmak, birinin işini üzerine almak, idare etmek, birine iyilik etmek, yardım etmek ve bakmak anlamlarındaki "v-l-y" kökünden türeyen veli (çoğulu evliya) dost, seven, yardım eden, koruyup gözeten, bakan, birinin işini üzerine alan, idâre eden demektir. Vâli ve mevlâ kelimeleri de aynı anlamdadır.
Velî ve mevlâ kelimeleri Kur’ânda hem insanlar (Fussilet, 41/34) hem de Allah için, "vâli" kelimesi ise sadece Allah için kullanılmıştır: "Yoksa Allah’tan başka veliler mi edindiler? Veli yalnız Allah’tır…" (Şûrâ, 42/9), "…O velîdir, hamîddir." (Şûrâ, 42/28), "Veli olarak Allah yeter, yardımcı olarak Allah yeter." (Nisâ, 4/45).
Allah’ın velî vasfı sadece müminlere yöneliktir. "Zâlimlerin ne velîleri ne de yardımcıları vardır." (Şûra, 42/8).
Vâli ismi sadece bir âyette geçmiştir: "?Onların O’ndan başka koruyup kollayanı (vâli) yoktur." (Ra’d, 13/11).
Mevlâ kelimesi Kur’ân’da 21 âyette geçmiş olup bunlardan 12’si Allah ile ilgilidir: "Biliniz ki şüphesiz Allah, mevlanızdır. O ne güzel mevlâ, ne güzel yardımcıdır." (Enfâl, 8/40), "…Allah mevlânızdır. O alîmdir, hakîmdir." (Tahrim, 66/2), "…Allah, îmân edenlerin mevlâsıdır. Kâfirlerin ise mevlâları yoktur." (Muhammed, 47/11), "…Bizi affet, bizi bağışla, bize merhamet et. Sen bizim mevlâmızsın…" (Bakara, 2/286).
Nasîr, hamîd, şefî’, hakîm, alîm, rahmet, mağfiret ve afüvv kelimeleri ile birlikte geçmesi mevlâ ve velî kelimelerinin anlamını ortaya koymaktadır. Allah’ın velisi ve mevlâsı demek; Allah müminleri sever, korur, görüp gözetir, onlara yardım eder, sâlih amellerinin karşılığını eksiksiz verir, lütfundan ihsanda bulunur demektir. (İ.K.)
Müminin sıfatı olarak velî kavramı, Allah’ın dostu ve sevgili kulu demektir. Kur’ân’da sâlih ve muttaki olan müminlerin Allah’ın dostu (velî) olduğu bildirilmiştir (Yûnus, 10/62-63; A’râf, 7/196). Müminlerin velisi ancak Allah, O’nun Resûlü, müminler ve meleklerdir (Mâide, 5/55; Fussilet, 41/31). Bu sebeple müminler, şeytanı ve avanesini, kâfirleri, Yahûdi ve Hristiyanları, Allah’ın dinini eğlence ve alay konusu edinenleri, îmâna, küfrü tercih ediyorlarsa -baba ve kardeşlerini bile- dost edinmezler (Âl-i İmrân, 3/28; Nisâ, 4/28, 76, 119; Mâide, 5/51; Tevbe, 9/23). Bir kudsi hadiste Allah’ın veli kullarına olan yardımı şöyle anlatılmıştır: "Allah bir kulunu sevdiği zaman onun gören gözü, duyan kulağı, tutan eli, yürüyen ayağı olur." (Buhârî, Rekâik, 38). Veliler; masum değillerdir, günah işlerler, ancak ısrar etmezler; son nefeste îmânla vefat etme garantileri yoktur. (M.C.) Bir fıkıh terimi olarak velî, başkalarının üzerinde veya onların hakkında tasarruf etme yetkisine sahip kişi anlamına gelmektedir. Bu yetkiye ise velâyet denir. (bk. Velâyet) (İ.P.)

Okudunuz mu?  Falik Ne Demektir?

Cevap: Veli (Vâli, Mevlâ) Ne Demektir?

Muhammed
veli nedir kısaca sözlük anlamı

  1. Bir çocuğun her türlü durum ve davranışlarından sorumlu olan kimse.
  2. Ermiş, eren, evliya
  3. Sahip.
  4. Ermiş, eren.
  5. Bir çocuğun her türlü durumundan sorumlu olan kimse.
  6. Allah’ın adlarındandır.
  7. Okula giden bir çocuğun her türlü davranış ve tutumundan sorumlu olup onunla ilgili işleri izleyen kimse.

Okudunuz mu?  İkrah Ne Demektir?

mevla ne demek, veli ne demek, mevla ne demektir

Bu kategoride yer alan Sünnet Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Veli (Vâli, Mevlâ) Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.