Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:22
missa03
Abone

Esmaül Hüsna hadisleri

Esmaül Hüsna hadisleri

bedrie
Esmaül Hüsna hadisleri nelerdir Esmaül Hüsna hakkında hadisi şerifler verir misiniz ?


Cevap: Esmaül Hüsna hadisleri

mumsema
Hz. Ebu Hüreyre (r.a) anlatıyor: "Rasülullah (s.a.v) buyurdular ki:

"Allah’ın doksan dokuz ismi vardır. Kim bunları ezberlerse cennete girer. Allah tektir, teki sever.” Bir rivâyette: "Kim o isimleri sayarsa cennete girer.” buyurmuştur. Buhârî hadisi bu lafızla çıkarmıştır. Müslim’de "tek” kelimesi yoktur.(1)

Ebu Hureyre’nin naklettiği Esmaü’l-Hüsna şunlardır:


Cevap: Esmaül Hüsna hadisleri

Hoca
Esmaül Hüsna hadisleri

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimizin (sav) çocuklarının hayatını kısa bir sekilde açıklar mısınız ?

En güzel isimler demektir. Bu tabir âyet ve hadislerde geçmiştir: "En güzel isimler Allah’ındır. O halde, O’na bu güzel isimlerle dua edin ve O’nun isimleri hakkında eğriliğe sapanları bırakın…." (A’râf, 7/180; bk. Tâ-hâ, 20/8; Haşr, 59/24); "Allah’ın 99 ismi vardır. Bu isimleri ezberleyen (hıfz) kimse cennete girer." (Buhârî, Deavat, 68. VII, 169); "Allâh’ın 99 ismi vardır. Bu isimleri sayan (ihsâ) kimse cennete girer."(Müslim, Zikr, 6. III, 2062)

Okudunuz mu?  Günah olduğunu bilmeden günah işlemek

Âyet ve hadislerde zikredilen "el-esmâü’l-hüsnâ"; Allah’ın nasıl bir varlık olduğunun, O’nun niteliklerini, özelliklerini ve hangi vasıflara sahip olup olmadığını beyan eden isim ve sıfatlardır.

Allah’ı güzel isimleriyle tanımak ve anmak, O’na layık olmayan nitelikler isnat etmemek insanın başta gelen görevidir. Allah’ın isimleri hakkında Allah’a layık olmayan isimler isnat etmek, Allah’a "baba" demek gibi veya "cebbar", "mütekebbir", "zû intikam" gibi azamet ve kudret ifade eden isimleri kabul etmemek veya Allah’a özgü isimleri Allah’tan başka varlıklara vermek Kur’ân’da ilhad kavramıyla ifade edilmiştir. İlhad, doğru olandan, haktan sapmak demektir. Arapların Lat ismini el-ilâh, Menat ismini el-mennân, Uzza ismini el-Azîz isminden türetmeleri ilhaddır. Allâh’a, cisim, cevher, akıl ve illet gibi isimler vermek ilhaddır.

Okudunuz mu?  Ahtapot yemek caiz mi?

Hadislerde geçen "ihsâ" (saymak) ve "hıfz" (ezberlemek) kelimeleri ile maksat; Allah’ı güzel isimleriyle tanımak, O’na O’nun istediği şekilde ibadet ve itaat etmektir. Yoksa bu isimleri anlamadan ezberlemek ve tekrarlamak değildir. Mesela bir insan yaptığı bir işte Allah’ın kendisini gördüğünü, yaptıklarını bildiğini, ameline göre ödül veya ceza vereceğini düşünmesi ve ona göre hareket etmesi Allah’ın isimlerini hıfz ve ihsâdır. Tirmizî (ö. 279) esmâü’l-hüsna ile ilgili Ebû Hüreyre’den yaptığı bir rivâyette, Allâh’ın 99 isimini zikretmiş ve bu hadis için garîb demiştir (Deavat, 83. No: 3506). Tirmizî, Ebû Hüreyre’den aynı anlamda iki hadis daha rivâyet etmiş ancak bu rivâyetlerde isimler sayılmamıştır. İbn Ebî Ömer- Sufyan b. Uyeyne – Ebû’z-Zinad – el-A’rac tarikıyla gelen hadise "hasen-sahih" demiştir. Buhârî ve Müslim’in rivâyetlerinde de isimler yoktur.

Okudunuz mu?  Sabırla sınanmak nasıl olur?

İbn Mâce, el-esmâü’l-hüsnâ ile ilgili rivâyetinde 101 isim zikretmiştir (Dua, 10, 11. No: 1269-1270). Tirmizî’nin rivâyetinde el-esmâü’l-hüsnâ, "hüvAllahüllezî lâilâhe illâ hû" ile başlarken, İbn Mâce’nin rivâyetinde "Allah" lafzı ile başlamaktadır.

Tirmizî ve İbn Mâce’nin el-esmâü’l-hüsnâ ile ilgili rivâyetlerinin dışında başka hadislerde de Allah’ı tanıtan isim ve sıfatlar geçmektedir. Hadislerde geçen kâbid, bâsıt, hâfid, râfi’, mu’ızz, müzill, sabûr, muhsî, mübdi’, mümît, vâcid, reşîd, mukaddim, muahhir, muğnî, mâni’, dârr, nâfi’ ve mâcid gibi bazı sıfatlar, isim şeklinde Kur’ân’da geçmemektedir. Ancak bu sıfatların ifade ettiği manalar fiilller ile ifade edilmiştir. Allah’ın isimleri / sıfatları 99 adetten ibaret değildir. 99 rakamı çokluktan kinayedir. Nitekim, el-esmâü’l-hüsnâ ile ilgili hadisler, Allah’ın isimlerinin 99’dan ibaret olduğunu da belirtmemekte, sadece bu isimleri sayanların cennete gireceklerini bildirmektedir. Ayrıca hadislerde geçmeyen ancak Kur’ân’da geçen Allah’ın güzel isim ve sıfatları vardır. Bu isim ve sıfatların sayısı iki yüzü geçmektedir. Aşağıda zikrettiğimiz isim ve sıfatların önündeki KK, Kur’ân-ı Kerîm’i; İC, İbn Mâce’yi; TR,Tirmizî’yi, HK, Hâkim Neysabûrî’yi; İH, İbn Hıbban’ı; BY, Beyhakî’yi; NS, Nesâî’yi ifade etmektedir. Diğer hadislerde geçenlerin kaynakları verilmiştir.

Okudunuz mu?  Nasır Bandı - Abdest Alma Sorunu

Esmaül Hüsna hadisleri

Kayıtsız Üye
Esselamu Aleyküm hanımlar.
Bende Arif Pamuk’un "Şifa ve sırlarıyla Esma-i Hüsna" ve " Fihristli Şifalı Dualar Hazinesi" adında iki kitabı var. İki kitap ta hoşuma gidiyordu hatta Esmaların olduğu kitapta zikretmek istediğim esmaları bile işaretliyorum. Az önce yine esma işaretlerken yazar güvenilir mi değil mi diye kafama takıldı internete girdim."Arif Pamuk ve Yusuf Tavaslı din anlayışının esrarı " gibi başlıklara rastladım ve çok ta onaylanmadığını gördüm. Ama sizin de fikrinizi almak isterim sizce güvenmeli mi güvenmemeli mi? Hani elbette ki zikir çekmeden zarar gelmez ama başka bir kitap mı alayım? Ya da bu yazarın kitaplarının faydasını gördüğünüz oldu mu?
Esselamu Aleyküm:)

Okudunuz mu?  Hanifi meshebinde göre gusülde gaz çıkarmak gusulu bozarmı

Kayıtsız Üye
Esma çeken kardeşlerim üveyslik zikri ne bir bakmanızı tavsiye ederim😊.Sabah akşam Rabb’imizi anmaktır üveyslik. Rabb’im seni seviyorum demenin adıdır bu zikir.siz Rabb’inizin sevdiğinizi gösterdiğinizde size öyle lütuflar yaşatıyor ki .Youtubedan bakın ricam ÜVEYSLERİN YAŞADIKLARI


esmaül hüsna ile ilgili hadisler, esmaül hüsna hadisleri, esmaül hüsna hadis

Bu kategoride yer alan Ergenlik döneminde asilik başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Esmaül Hüsna hadisleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.