Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:58
fikih
Abone

Zikir sayesinde Allahı bilme ve bulma, onun sırlarına vakıf olma söz konusu olabilir mi?

Zikir sayesinde Allah’ı bilme ve bulma, onun sırlarına vakıf olma söz konusu olabilir mi?

meçhul_100
Zikir sayesinde Allah’ı bilme ve bulma, onun sırlarına vakıf olma söz konusu olabilir mi?

Ey iman edenler! Allah’ı çok zikrediniz (Ahzab, 33/41) mealindeki ayet, her an onu anmayı ifade ettiği gibi, dil ve kalp ile onu zikretmeyi de dikkatlere sunmaktadır.
İyi bilin ki, gönüller ancak Allah’ı anmakla huzur bulur (Ra’d, 13/28) mealindeki ayette, Allah’ı zikretmekle gönüllerin huzura kavuşacağı bildirilir. Huzura kavuşmak, Allah’ı tanımakla olur. Demek ki derinlemesine bir bilgiye sahip olmak, ilhama mahzar olmak için Allah’ı her an kalbinde, dilinde, davranış biçiminde anmak, ona saygı ve sevgiyle yaklaşmaya çalışmak gerekir.
Zikir kavramı sanıldığı gibi yalnız dil ile değil, yalnız belli zikirlerle değil, her şeyiyle, ve her şeyde onu bulmaya, hatırlamaya, emir ve yasaklarını zihninde tutmaya yönelik her türlü zikirdir. Kur’an’ın bir adı Zikr’dir. En büyük zikir Kur’an’ı okumak ve ona göre amel etmektir. Bunun adı takvadır. Allah’a giden yoldur.
– Ananla anılanın bir olması tabiri, özellikle bu materyalist asırda, hiç kullanılmaması gereken bir şeydir. Allah yaratandır, kul ise yaratılandır. Bir olmaları mümkün mü?
– O gibi ifadelerin doğru anlamı şudur: işin ehli olan kimseler, veliler, Allah’ı zikrettikleri zaman kendilerini unuturlar, yalnız Allah’ı düşünürler, kendilerini yok bilirler, yalnız Allah’ın varlığını düşünürler, kendi benliklerinden sıyrılırlar, yalnız Allah’ın kudret ve rahmetini düşünmeye başlarlar. Bu gibi sözler, ehil olanlar tarafından söylendiği zaman, derin bir hakikatin ifadesi olur. Fakat ehliyetsiz kimseler söylediği zaman, haddi aşmışlık, şatahat olur.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet Editör


Cevap: Zikir sayesinde Allah’ı bilme ve bulma, onun sırlarına vakıf olma söz konusu olabilir mi?

Abide
< – Ananla anılanın bir olması tabiri, özellikle bu materyalist asırda, hiç kullanılmaması gereken bir şeydir Allah yaratandır, kul ise yaratılandır Bir olmaları mümkün mü?
– O gibi ifadelerin doğru anlamı şudur: işin ehli olan kimseler, veliler, Allah’ı zikrettikleri zaman kendilerini unuturlar, yalnız Allah’ı düşünürler, kendilerini yok bilirler, yalnız Allah’ın varlığını düşünürler, kendi benliklerinden sıyrılırlar, yalnız Allah’ın kudret ve rahmetini düşünmeye başlarlar Bu gibi sözler, ehil olanlar tarafından söylendiği zaman, derin bir hakikatin ifadesi olur Fakat ehliyetsiz kimseler söylediği zaman, haddi aşmışlık, "şatahat” olur >

fena olayı işte.. bence asla kullanılmamalı.
teşekkürler meçhul100

Okudunuz mu?  Nafile namazlar kaça ayrılır, çeşitlerine örnek

Yanıt: Zikir sayesinde Allah’ı bilme ve bulma, onun sırlarına vakıf olma söz konusu olabilir mi?

Ecrinim
Zikir kavramı sanıldığı gibi yalnız dil ile değil, yalnız belli zikirlerle değil, her şeyiyle, ve her şeyde onu bulmaya, hatırlamaya, emir ve yasaklarını zihninde tutmaya yönelik her türlü zikirdir. Kur’an’ın bir adı Zikr’dir. En büyük zikir Kur’an’ı okumak ve ona göre amel etmektir. Bunun adı takvadır. Allah’a giden yoldur

Rabbim tüm yollarımızı Kendisine çevirsin..

Allah c.c. razı olsun kardeşim,emeğine sağlık


Soru: Zikir sayesinde Allah’ı bilme ve bulma, onun sırlarına vakıf olma söz konusu olabilir mi?

Desert Rose
< "Ey iman edenler! Allah’ı çok zikrediniz”(Ahzab, 33/41) mealindeki ayet, her an onu anmayı ifade ettiği gibi, dil ve kalp ile onu zikretmeyi de dikkatlere sunmaktadır.
"İyi bilin ki, gönüller ancak Allah’ı anmakla huzur bulur”(Ra’d, 13/28) mealindeki ayette, Allah’ı zikretmekle gönüllerin huzura kavuşacağı bildirilir. Huzura kavuşmak, Allah’ı tanımakla olur. Demek ki derinlemesine bir bilgiye sahip olmak, ilhama mahzar olmak için Allah’ı her an kalbinde, dilinde, davranış biçiminde anmak, ona saygı ve sevgiyle yaklaşmaya çalışmak gerekir.
>

Çok güzel bir paylaşım olmuş,
çok beğendim Allah c.c razı olsun,
ellerine sağlık meçhul kardeşim:)

Okudunuz mu?  Teheccüd namazının vakti (saat ve dakika olarak) ne zaman başlar, ne zaman sona erer?

sırlara vakıf olmak için dua, gizli sırlara vakıf olma duası, gizli sırlara vakıf olmak için dua

Bu kategoride yer alan Abdestsiz Kurana Dokunmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zikir sayesinde Allahı bilme ve bulma, onun sırlarına vakıf olma söz konusu olabilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.