Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:15
Sizden
Yönetici

Her şey Allah tan mı

Her şey Allah tan mı

salih insan
Esselamunaleyküm,sitenin içinde gezerken gözüm 9 yaşında trafik kazası geçirmiş,küçük yeğenine dua isteyen kardeşimize moral veren ve hayır da şerde Allah tandır kelimesine takıldı.Kur an ı Kerim de diyor ki,eğer başınıza bir iyilik gelirse bu Allah tandır.yine başınıza bir kötülük gelirse bu sizin kendi nefsinizdendir.bana bu ayeti açıklarmısınız.Emeğiniz için şimdiden teşekkür ederim,Allah razı olsun tüm bana cevap verip aydınlatacaklardan.


Cevap: Her şey Allah tan mı

meçhul_100
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi ve berakatuh..

Nisâ Sûresinin 78 . Ayetinde Nerede olursanız olun, sağlam ve tahkim edilmiş kaleler içinde bulunsanız bile ölüm size ulaşacaktır. Onlara bir iyilik gelirse, Bu, Allah’tandır derler. Onlara bir kötülük gelirse, Bu, senin yüzündendir derler. (Ey Muhammed!) De ki: Hepsi Allah’tandır. Bu topluma ne oluyor ki, neredeyse hiçbir sözü anlamıyorlar!
Nisâ Sûresinin 79 . Ayetinde Sana ne iyilik gelirse Allah’tandır. Sana ne kötülük gelirse kendindendir. (Ey Muhammed!) Seni insanlara bir peygamber olarak gönderdik. Şahit olarak Allah yeter.

Hadis-i şeriflere göre Müslüman’a bela ve musibetlerin gelme sebebi nedir?

Asıl musibet ve zararlı musibet, imanımıza, Müslümanlığımıza, ahlakımıza gelen musibettir. Bu musibetlerden her zaman Allah’a sığınmamız ve ağlayıp sızlanmamız gerekir. (bk. Tirmizî, Deavât: 79)
Fakat dinî olmayan musibetler, hakikat noktasında musibet değildirler. Bunların bir kısmı Allah’ın bir ikazı ve uyarısıdır; bir kısmı günahlara kefarettir; hastalık gibi bir kısmı ise, Allah’ın bir iltifatıdır, bir temizliktir. (bk. Buhâri, Îman: 39, Müslim, Birr: 52)
Nitekim bir rivayetlerde Meyveleri olgunlaşmış bir ağacı silkmekle nasıl meyveleri düşüyor; sıtmanın titremesinden günahlar öyle dökülüyor. (Buharî, Merdâ: 3, 13, 16; Müslim, Birr: 45) Ateşin altın ve gümüşün paslarını giderdiği gibi bîr müslümanın hastalığı da onun günahlarını giderir " (İbn Mace, Tıb 18) müjdeleri verilmiştir.
Başka bir hadiste ise Allah en çok sevdiği kullarına, en ağır ve şiddetli musibetleri verdiği bildirilmektedir: İnsanların en çok musibete uğrayanları evvela peygamberlerdir, sonra derecelerine göre (veliler ve salihler) gelir. Kişi dinine göre bela ve imtihanlara maruz kalır. Eğer dine bağlılığı varsa, belası daha da artar. Fakat dininde gevşek yaşıyorsa ona göre musibetlerle karşılaşır. Kişiye belalar gelir gelir de artık onun üzerinde hiçbir günah kalmaz. (Tirmizi, Zühd 57; Ahmed b. Hanbel 1,172, 174)
"Bir kul kendisi için (cennette) hazırlanmış olan makama ameliyle erişemeyecekse, Allah onun bedenine veya malına veya çoluk çocuğuna bir bela verir de bu belaya sabrı sebebiyle o makama eriştirilir." (Ahmed b. Hanbel V-272)
Bu nedenle müminlerin başına gelen bela ve musibetlerin bir çok nedeni ve hikmeti olabilir. Ama hepsi de onun faydasınadır
1- Bunlardan birisi işlediğimiz günahlar sebebiyledir.
Size gelen musibet, işlediğiniz (günahlar) yüzündendir. (Şura, 30)
Sana gelen kötülük, kendindendir, (günahların yüzündendir). (Nisa, 79)
Bir millet, kendini bozmadıkça, Allah onların hallerini değiştirmez. (Rad, 11)
2- Bela, hastalık ve musibetler, günahların kefareti (affolması) için gelir.
Dünyada musibetlere maruz kalıp da güzelce sabreden kimse, ahirete günahsız gider veya günahları azalır.
Her musibet, affedilecek bir günah için gelir. (Ebu Nuaym)
Mümine gelen her sıkıntı, günahlarına kefaret olur. (Buhari)
Müminin günahları affoluncaya kadar bela ve hastalık gelir. (Hakim)
3- Cennette yüksek derecelere kavuşması için mümine musibet gelir.
Bunun için Peygamberlere çok bela ve musibetler gelmiştir.
En şiddetli bela, Peygamberlere, velilere ve benzerlerine gelir. (Tirmizi)
Nimete kavuşması için insana musibet gelir. (Buhari)
Musibet, kavuşulacak bir derece için gelir. (Ebu Nuaym)
Allahü teâlânın hayrını murad ettiği kul, belaya maruz kalır. (Taberani)
Kişi, hep sıhhat ve selamette olsa idi, bu ikisi onun helakı için kâfi gelirdi. (İ.Asakir)
Mümin, keler deliğine saklansa, ona, eza edecek biri musallat olur. (Beyheki)
Dünya, (Cennetteki nimetlerin yanında) mümine zindandır. (Müslim)
Allah’ı ve Resulünü seven, belaya (hazırlıklı olsun) zırh giysin! (Beyheki)
Demek ki belanın en şiddetlisi, Allahü teâlânın çok sevdiği kimselere geliyor. Belalara sabır, sıddıkların derecesidir. Peygamber efendimiz, kendisine gelecek musibetlere karşı dayanma gücü vermesi için Allahü teâlâya dua ederdi.

Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet Editör

Hayır ve şer Allah’tandır. sözünü nasıl anlamalıyız?

Hayır: Meşru iş. Faydalı amel. İyilik,
Şer: Zararlı iş. Kötülük.

Hayır ve şer Allah’tandır. Hayrı da, şerri de yaratan ancak Odur. Lâkin hayra rızası var, şerre ise yok. Kaldı ki hayır ve şer dediğimiz, yapılan işin, işlenen fiilin Allah’ın emir ve rızasına uygun olup olmamasıyla ilgili. Yâni, fiilin kendisiyle değil, sıfatıyla alâkalı.

Şöyle ki, konuşma, görme, işitme, yürüme… hepsi birer fiil. Hayır olsun şer olsun, bütün bu fiilleri yaratan Allah’tır. İşlenen fiil, İslâm’a uygun ise hayır, aksi halde şer olur. Zaten Allah’ın birliğine iman eden bir insan, Onu bütün bu işlerin, bu fiillerin tek yaratıcısı olarak bilmiş olmuyor mu?

İnsan bir işi yapmayı sadece arzu eder ve cüzî iradesini o işi yapmaya sarf eder. Neticeyi yaratan ise Allah’tır. Hakikat böylece bilinmezse ortaya şöyle bir tezat çıkar: Aynı fiil hayır olunca Allah tarafından yaratılır, aksi halde… Evet aksi halde… Cümlenin sonunu nasıl getireceğiz?

Bir tek misâl verelim: Görme fiilinin yaratıcısı Allah’tır. Göz fabrikası Onun. Işık Onun… Görülen bütün eşya da Onun. O halde bir insan neye bakarsa baksın, görmeyi yaratan Allah’tır. Baktığı helâl ise bu bakış hayır , haramsa şer" olur.

Hayrı da O yaratır, şerri de…

Alaaddin Başar (Prof.Dr.)


Yanıt: Her şey Allah tan mı

Ecrinim
< Dünyada musibetlere maruz kalıp da güzelce sabreden kimse, ahirete günahsız gider veya günahları azalır >
Rabbim hakkıyla sabreden kullarından eylesin..
konuya çok güzel ışık tutmuşsun,ellerine sağlık kardeşim
isabetli olmuş,Rahman razı olsun


Soru: Her şey Allah tan mı

salih insan
Sağol kardeşim konuya böyle bir açıklık getirdiğin için Allah razı olsun.Benimde böylece sorularıma cevap verdin,teşekkür ederim.

Okudunuz mu?  Küfür Okumak Günahmıdır

herşey Allahtan gelir, başınıza gelen her iyilik, herşey Allahtan mı

Bu kategoride yer alan Zikir ile ilgi öykü hikaye başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Her şey Allah tan mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.