Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:51
sizden6
Abone

2 Doğu 2 batını açıklaması …

2 Doğu 2 batını açıklaması …

ravza 2
BismillAllahirRahmanirRahiym
Rabbulmeşrikayni ve rabbulmağribeyni
Hem iki doğunun Rabbidir, hem iki batının Rabbidir……..buradaki 2 doğunun 2 batının açıklamasını yaparmısınız hocam şimdi okudum aklıma takıldı benim gibi bilmiyenler faydalansın


Cevap: 2 Doğu 2 batını açıklaması …

bafralıemre
Ve aleykumselam ve rahmetullahu ve berakatuhu

BismillAllahirRahmanirRahiym
Rabbulmeşrikayni ve rabbulmağribeyni.
Hem iki doğunun Rabbidir, hem iki batının Rabbidir;

Genel olarak meal açıklamaları ve tefsirlerde mevsimlere göre doğu ile batının durumlarında değişiklik olduğu için iki doğu ve iki batı kullanılmıştır şeklinde açıklamalar vardır. Güneşin yaz ve kış mevsimine göre doğduğu ve battığı istikametler farklılık gösterse de ; güneşin doğudan doğduğu ve batıdan battığı gerçeğini değiştirmez. Bu açıklama iki doğu ve iki batı kavramını açıklamaktaqn uzaktır. O halde gerçekten iki doğu ve iki batı yönünün olması gerekir. Tefekkür edersek bazı manalar tahsil edilebilir

Okudunuz mu?  İsrail kelimesinin anlamı?

1- Hatemin Nebi S.A.V efendimizin kıyametin büyük alametlerini açıklarken buyurdukları Güneşin batıdan doğması ve tövbe kapılarının kapanması hadisi şerifini teknik yönden inceleyelim ;
Dünya , güneşin etrafındaki yörüngesinde yüzerken aynı zamanda kendi ekseni etrafında sağdan sola doğru yani hacıların kabe i şerifi tavafları gibi dönmektedir. Bu hal şu andaki doğu ve batı yönlerini vermektedir. Şimdi dünya kendi ekseni etrafında dönerken Allahımızın yarattığı bir sebeble 180 derecelik bir takla hareketi yaparsa yani kuzey kutbu güney, güney kutbu kuzey olursa dünyanın dönüşüde soldan sağa şeklinde olur ve doğu yönü batı , batı yönüde doğu olur dolayısıyla güneş batıdan doğar. Dolayısı ile bu ayeti kerime zahiren tecelli eder. Bu halin gerçekleşmesiyle tövbe kapıları da kapanır.

Okudunuz mu?  Vakitsiz ezan sesi duymak ne anlama gelir?

2- İnsanın yön tayin etmesi neden önemlidir ? Doğu ve Batı kavramı gibi yön kavramları bu sorunun neticesinde ortaya çıkmıştır. Hiç bilmediğiniz bir yerde yada bilinmeyen bir alemde bir yerden bir yere gitmek isterseniz yönünüzü bilmeye mecbursunuz aksi halde gitmek istediğiniz yere varamaz yada gitmek istediğiniz yerin tamamen aksi bir istikametine gidersiniz. Dikkat ediniz burada yer yada alem dedim. İnsan manevi olarak 18.000 alemi de içerdiğinden her aleminin yönlerini doğru tayin etmesi gerekir. Yön tayin ederken bize göre görece sabit olan bir cismi yada bir fiziksel kuralı kullanarak yön tayin ederiz. Bunlara manyetik alan, güneşin doğup batma yönü, kuzey yıldızı gibi örnekler verebiliriz. Hakikatte ise Güneş Hakı temsil eder yani insanın yön tayin ederken ki sabiti Hak olmalıdır ve aslında istenen insanın içerdiği insanda var olan 18.000 alemdeki bütün yönlerini bu sabite göre tayin etmesidir. Bu girişi yaptıktan sonra konumuza gelelim ;

Okudunuz mu?  İnsanın içine cin girmesi nasıl anlaşılır

Burada 2 ifadesiyle allah-u Tealamız insanda bir tefekkür pınarı zuhur ediyor, yani doğunun ve batının deseydi zaten biz bunu anlamıştık doğuda belli batıda belli der düşünmezdik ama 2 ifadesi hangi doğu hangi batı bu yönler nasıl tayin edilir gibi bir çok soru ve yeni tefekkür deryaları insanda ortaya çıkarıyor. Eski dönemde yaşayan insanlara göre bu ayetleri bizim kavramamız biraz daha kolay aslında, yönümüzü tayin ederken güneşin doğma yönüne göre yönümüzü tayin edeceğimiz gibi pusulamız varsa manyetik alanına göre kuzeyi bulup oradan doğuyu batıyı bulmamızda mümkün.Bu iki durum görece insanın yaşadığı ömür dahilinde sabit olduğundan her zaman bu ilimi kullanarak yönümüzü rahat bir şekilde tayin edip istediğimiz yere gidebiliriz. Bu durum yönü tespit ettiğimiz sabitlerin birbiri ile uyumlu olması durumunda geçerlidir ve bir kural olarak kullanılabir. Gelelim kuralların alt üst olduğu durumlara mesela manyetik kutbun yönleri ters gösterdiğini yani manyetik kutupların yer değiştirdiğini gösterelim,( bu aslında bir fareziye değildir bilimle ilgilenenler bunun zaman zaman dünyada olduğunu yani manyetik kutbunun yön değiştirdiğini okuyabiliriler ), kişi manyetik kutbun yer değiştirdiği bilgisine sahip ise gideceği yönü buna göre modifiye ederek yine doğru yolu-yönü bulur gideceği yere gider, ama kişi bu bilgiye sahip değilse güneşin doğma yönüyle tayin ettiği doğu ile manyetik kutbun gösterdiği doğu yönü birbiri ile taban tabana zıt olur, bu durumda hangi yönün doğruyu gösterdiğini bilmesi mümkün olmaz, hatta ikisini kombine kullandığı takdirde yerinde sayar bir yere gidemez. Bu durumda iki farklı doğu iki farklı batı vardır. Aynı örneği güneşin batıdan doğması hususunda da verebiliriz, kişi güneşin batıdan doğduğunun farkına varmazsa yönünü yanlış tayin eder.
Bu konuyu bu şekilde özetledikten sonra gelelim ahir zamanla ilgili hadislere Deccalin ateş gösterdiği su, su gösterdiği ateşdir hadisi de bu ikilemeye bir örnektir. Yani aynı yön tayin etmede olduğu gibi hangisinin doğru seçim olduğunu bilmenin bir imkanı yoktur ( Ünsiyeti ve Ayniyeti olmayan kullar için) ,bu kaotik durum ahir zamanın en önemli paradoksu açmazıdır, çoğu hadisi şerifde de anlatılmıştır. Burada bundan korunmanın yolu Sabitini Hak yapmakla olur ki o zaman zahiri değişkenlerden ve kaoslardan etkilenmez,yada sabiti Hak olan birine uyar dolayısı ile yönünü doğru tayin etmiş olur, ahir zamanda için bu kişi Mehdi ( Kaim ) A.S dır.

Okudunuz mu?  İçim bunalıyor ibadette zorlanıyorum

Gelelim bu konuyla ilgili ikinci Bahise daha öncede söylediğim gibi farklı yön tayin etme metodları ile yön tayin ertmek için bu metodların birbirleri ile uyumlu olmaları gerekir. Uyumsuzluk olması ve kişinin bunu bilmemesi durumunda olan kişinin yönünü tayin edememesi olur ki bu çok vahim bir durumdur. Bu durum hakikatte Allahu Tealanın seçtiği ki halifeyi Emir ül Muminini Allah u teala seçer, bu seçme Tasavvuf bilenlerde Nefsi Safiye makamında olanları içerir, kişi çalışmayla bu mertebeye eremez ,bu makama sahip bir kuldan olmalıdır, olmalıydı. Bu böyle olmadığına göre ne oldu Allah u Tealanın seçtiği ve dünyaya indirdiği Halife ile insanların kendi nefsaniyet ve çıkar ilişkileri doğrultusunda seçtikleri hatta daha sonraları seçimin sadece kan bağı ile yapıldığı ruhban elit bir tabakanın doğduğu çarpık seçim sistemi sonucu seçilen halife farklı olmuştur. Bu konu çok hassas bir konudur çünkü Nefsi SAfiye makamına sahip olan güzide seçilmiş kullar Hak ile ayn olduklarından verdikleri kararlarda hata payları SIFIR dır. Bu hatasızlık Hak’ın hatasızlığıdır yanlış anlaşılmasın. Fakat böyle olmayan kulların hata payları bulundukları nefsaniyet derecesi ile doğru orantıldır en iyisi % 99 hatasız olsa dahi %1 lik hata payı mesafe ve zaman arttıkça büyüdükçe büyür ve yönde ciddi sapmalar oluşturur. Bu konuyu ilmen uzaya araç gönderirken yapılan hesaplamaları bilenler daha iyi anlayacaktır.
Dolayısı ile en iyi seçilen %99 luk halifenin bile uzun zamanda ciddi yanılma payı olduğunu anlarsak bırakın halifelik yapmayı Hakikatte insan manasından uzak olan kişilerin halifelik yaptığında olacak olan YÖn farkının idrakini size bırakıyorum. Tarihde de bakacak olursak maalesef böyle olmuştur,daha önce verdiğim yön örneğinde olduğu gibi kişi yön bulma metodları arasındaki farkı bilmeyecek olursa yönünü bulamaz demiştim. Hakikatteki Emir ül Müminini tanımayanlar bilmeyenler kabul etmeyenler , zahirdeki halifeyi bilip görmüş tanımışlar ve dolayısı ile ona göre Doğularını batılarını yani yönlerini tayin etmişlerdir. Oysa ki Hakikatte hem işin ehli başka, hemde yönler başkadır onların doğusu ile Hakikatin doğusu bir değildir , bu gerçeği Hz. Ali efendimiz dini ters yüz ettiler diyerek açıklamıştır. İşte bu ayetin bir açıklaması, manevi bir tefsiri de budur.

Okudunuz mu?  Su bardağını tokuşturmak

Yanıt: 2 Doğu 2 batını açıklaması …

ravza 2
RABBİM razı olsun okuduk aydınlandık hamdolsun okuyanlarda faydalanır inşALLAH


Yorum: 2 Doğu 2 batını açıklaması …

GÜLHAN GÜNGÖR
Iki doğunun da, iki batinin da rabbi olan Allah’a siğindim ki! Bu cevaplar beni tatmin etmedi ama yinede bilgilendim sağ ol.

Okudunuz mu?  Namazda gülmek ne demek

iki doğu iki batı, iki doğunun ve iki batının rabbi, 2 doğu 2 batı

Bu kategoride yer alan Allahümme salli duası hakkında bir soru başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

2 Doğu 2 batını açıklaması … Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.