Anasayfa
29 Eylül 2021, 19:02
Namaz
Abone

Kaza namazları nasıl kılınır? vitir namazlarının kaza namazı kılınırmı

Kaza namazları nasıl kılınır? vitir namazlarının kaza namazı kılınırmı

Kayıtsız Üye
kaza namazlarını nasıl kılınır? vitir namazlarının kaza namazı kılınır mı ?


Yorum: Kaza namazları nasıl kılınır? vitir namazlarının kaza namazı kılınırmı

arifselim
Hiçbir şey anlamadım kusura bakmayın! Hem sünnet namazları kaza namazına niyet edip kılın borcu olan sünneti kılamaz diyorsunuz daha aşağıda son kısımda da sünnetleri terk etmeyin ve kaza namazı yerine niyet etmeyin diyorsunuz valla kafamı karıştırdınız.!!! Yanlış anladığımı da sanmıyorum ayrıca!!!!

Farz olan namazların kaza edilmesi kişi üzerinde hemen ilk fırsatta yerine getirmesi gereken vacip bir görevdir. Ertelemesi caiz değildir. Bir kimse çocuklarının nafakasını karşılaması dışında arta kalan vakitlerinin tümünde kaza namazlarını kılması gerekir.

Okudunuz mu?  Birkaç aydır namazı terk ettim bunun affedilmesi için ne yapmalıyım?

– Hiçbir özür olmadan namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. Kişi namazı kılmamakla onu terketmiş olur. Kaza etmesiyle terketmenin günahını kaldırır. Sonraya bırakmanın günahı kalkmaz. O, ancak tövbe etmekle kalkar. (İbn Abidin, a.y.)

– Kılınmayan vitir namazının kazasını kaza etmek vaciptir.

– Hanefi mezhebine göre "Kaza namazlarıyla meşgûl olmak, nafile namazlarla meşgûl olmaktan daha önemlidir. Ancak; farz namazların öncesi ve sonrasındaki sünnetler, kuşluk namazı, tesbih namazı ve haklarında haberler gelen "tahiyyetü’lmescid" (mescidi selâmlama) namazı, ikindi namazından önceki dört rekât namaz, akşam namazının farzı ve sünnetinden sonra ikişer ikişer kılınan altı rekât ‘evvabin’ namazı gibi namazlar bu hükmün dışındadır." (Reddü’l Muhtar, II/74)

Okudunuz mu?  Namaz rekatları ve kılınışları

– Şâfiî mezhebine göre de, üzerinde kaza namazı borcu olan bir insanın, bu namazları kılıp borcundan kurtuluncaya kadar gerek beş vakit namazların sünnetlerini, gerekse diğer nafileleri kılması mekruhtur. Çünkü bir an önce kazaların kılınıp bitirilmesi gerekir.


Yorum: Kaza namazları nasıl kılınır? vitir namazlarının kaza namazı kılınırmı

Kayıtsız Üye
Hiçbir şey anlamadım kusura bakmayın! Hem sünnet namazları kaza namazına niyet edip kılın borcu olan sünneti kılamaz diyorsunuz daha aşağıda son kısımda da sünnetleri terk etmeyin ve kaza namazı yerine niyet etmeyin diyorsunuz valla kafamı karıştırdınız.!!! Yanlış anladığımı da sanmıyorum ayrıca!!!!

Okudunuz mu?  Namazda salli-barik okurken seyyidina demek

Hangisi doğru söylermisiniz??? Önce kaza namazı olan sünnetleri kilamaz diyorsunuz bunun yerine sünnetleri de kazaya niyet edin diyorsunuz yazının sonunda ise sünnetleri terk etmeyin kaza yerine niyet etmeyin çünkü telafisi yok kazayı her zaman kilabilirsiniz ama sünneti kilamazsiniz diyorsunuz yazının başlarında ise sünnetlerde kaza namazlarına niyet edin diyorsunuz bu sizce de çelişkili değil mi??? Yanlış anladığımı da sanmıyorum ayrıca!!! Sinirlendim şimdi!!!!

Okudunuz mu?  Namaz Kılarken Ezan Okunmaya Baslarsa Kılınan Namaz Geçerli Olur Mu?

Yorum: Kaza namazları nasıl kılınır? vitir namazlarının kaza namazı kılınırmı

ACİLSERVİS
Eski mesajlar silindi. Hala bir soru işareti varsa sorabilirsiniz. Bunun gibi bir çok yazılarımızı güncelliyoruz.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm , kuşluk namazından sonra geçmiş namazların kazalarını kılabilirmiyim


arifselim
Aleykum selam. Kuşluk vaktinde dilediğin kadar kaza namazlarını kılabilirsin. Bu kazaları ister kuşluk namazından önce veya sonra kılmakta serbestsin herhangi bir sakıncası yoktur.

Okudunuz mu?  Tehecüt namazı kaç rekattır nasıl kılınır

Kayıtsız Üye
Yolculuk esnasında yatsı namazı kılmak için vakit yok ve mola suresı kısıtlı olduğu için yatsı namazı geçmeden sadece farzı kılmak caiz midir ?


emre
Tabiki sadece farzını kılabilirsin. Sünnetleri kılmak zorunda değilsin.


Kayıtsız Üye
Yatsı namazının ve vitir namazının kazası aynı vakitlerdemi kılınmalıdır. Yoksa öğlen namazın da yatsinin kazasını ikindi de işe vitirin kazasını kilabilirmiyim?


Şem’a
Kaza namazı bir günlükten çok olan kişiler kaza namazlarını sıra ile kılmak zorunda değildirler.
Yatsıyı ayrı vitri ayrı zamanlarda kılabilirsiniz

Okudunuz mu?  Namazın sonunda yapılan kısa dualar

Kayıtsız Üye
Seferi hallerinde sünnet ve seleti fitir namazları kılınırmı.


arifselim
Seferi iken sünnet namazları kılmak mecburiyeti yoktur. Ama imkan ve vakti olan kılmalı ve sevaptan mahrum kalmamalıdır. Vitir ise, hanefilerde seferi olsa da kılması gerekir.


Kayıtsız Üye
Merhaba ben Şafii’yim benim mezhebime göre vitir namazı zamanında kılınmadıysa ve başka kaza borçları da fazlaysa vitir namazının kasası var mıdır?


arifselim
Merhaba. Şafii mezhebine göre vitir namazını kılmak sünnettir, vacip değildir. Kılınmayan vitir namazlarını da şafiiye göre kaza etmezsin. Hanefiye göre vitir namazı vaciptir ve kazasını yapmakta vaciptir.

Okudunuz mu?  Namazın Bireye Ve Topluma Kazandırdıkları İle İlgili Ayetler

Bilirkişi
Sünnetler yerine kazaya niyet ettiğinizde hem kazayı kılmış olursunuz hem de sünnet yerine gelmiş olur. Çünkü o anda yani farzdan önce namaz kılmak sünnettir. Siz o esnada ister kaz kılın iter iki rekat kılın isterseniz dört rekat kılın farketmez sünnet de yerine gelmiş demektir. Aslolan orada bir namaz kılmaktır. Mesela öğle namazının farzından önce dört rekat sünnet kılmak yerine kaza kılacağımızı düşünelim. Sünnet olan orada tıpatıp dört rekat sünnet kılmak değil sünnet olan orada herahngi bir namaz kılmaktır. Peygamber efendimiz sav. öğle namazının farzından önce genelde dört rekat kıldığı için öyle sünnet olmuş. Sekiz rekat da kılabilirdi. Ya da farzdan sonra iki değil dört rekat da kılabilirdi. Bir hadisde tam hatırlamıyorum ama öğle namazının ve yatsı namazının son iki rekat sünnetini dört rekat kılanların cennetlik olduğu söyleniyor. Demekki illa iki rekat kılınması şart değil. Adı üstünde sünnet.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin seferi namazı

Kayıtsız Üye
Hocam ben kaza namazlarini art arda kılıyorum. Tesbihati hepsini bitirdikten sonra bir kere yapsam olur mu . Yoksa her kaza ettigim vaktin namazını kıldıktan sonra ayri ayri mi yapayim.


arifselim
Kaza namazlarında tesbihatı bir kere yapman yeterlidir. Her farz için bir kere tesbihatı yapmaya gerek yoktur. Dediğin gibi yapabilirsin. Allah kabul eylesin.

Okudunuz mu?  Şafi mezhebine göre cemaat namazın da cemaat en az kaç kişi olmalı?

Kayıtsız Üye
Hocam namazı kaza ederken sadece farzi mi kilacaz.ben sünneti de kiliyordum


ACİLSERVİS
Geçmiş kazaların sünnetleri kılınmaz. Sadece farzlarını kılman gerekir.


yatsı namazının kazası nasıl kılınır, vitir namazının kazası nasıl kılınır, yatsı namazı kazası nasıl kılınır

Bu kategoride yer alan Kandil gecesi cünüp olmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kaza namazları nasıl kılınır? vitir namazlarının kaza namazı kılınırmı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.