Anasayfa
22 Kasım 2023, 1:56
missa01
Abone

Kadınların muaayyen günlerinde hangi duaları okuyabilir nasıl ibadet edebilir

Kadınların muaayyen günlerinde hangi duaları okuyabilir nasıl ibadet edebilir

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar kadınların muaayyen günlerinde hangi duaları okuyabilir nasıl ibadet edebilir konu hakkında bana yardımcı olur musunuz ?


Cevap: Kadınların muaayyen günlerinde hangi duaları okuyabilir nasıl ibadet edebilir

imam
Hayız ve nifas hâlinde olan bir kadına Kur’an okumak haramdır.

Fatiha dua niyetiyle okunabilir. Ayrıca Kur’andaki duaya benzeyen ayetler de Kur’an okuma niyetiyle değil de dua maksadıyla okunabilir. Mesela; Rabbena atina fiddünya haseneten ve filahireti haseneten ve gına azabennar gibi.

Okudunuz mu?  Hat sanatı ögrenmek istiyorum

Aynı şekilde sevinçli bir haber duyan bir kimse Elhamdülillah diyebilir. Üzücü bir haber duyan da İnna lillah ve inna ileyhi raciun diyebilir. (İbrahim Halebi, Halebi, Sağir, s.37-39; İbn-i Abidin, Haşiyetu Reddi’l-Muhtar, 1/293)

İmam Malik’e göre hayızlı kadın mazeretli olduğundan ve Kur’an okumaya da muhtac olmasından dolayı cevaz vermiştir. Ancak hayız kanı kesildikten sonra gusl etmeden önce okuyamaz. (Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/471)

Okudunuz mu?  Satmak Için Dua

Diğer yandan zikir çekebilir dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur. Hatta özel günlerindeki bir bayanın kıbleye doğru oturarak zaman zaman tesbih çekmesi dua etmesi isabetli bir davranış olur böylelikle adet gördüğü günlerinde bu şekilde manen beslenmiş olur.

Hayızlı ve nifaslı kadınların veya cünüplerin kunut vesaire gibi çeşitli duaları okumalarında, tesbih ve tehlil kelimelerini söylemelerinde ve Hazret-i Peygambere salât ve selâm getirmelerinde hiçbir mahzur yoktur. Hayız ve nifaslı halde olanlar, Kur’an-ı Kerîm’i okuyamamakla beraber, onu dinleyebilirler.

Okudunuz mu?  Muhammed ismi ile ilgili hadisi şerifller

Kur’an Kursu öğretmenliği veya hafızlık yapan bir kadın, hayız hâlinde öğretim işini yardımcısına yaptıracaktır. Yardımcısı yoksa Hanefî ulemasından Kerhî ve Tahavî’ye göre öğretimini devam ettirecektir. Kerhî: Öğretmen veya öğrenci hanım hayız hâlinde kelime kelime, Tahavî ise, yarımşar âyet söylemekle öğretim yapılmasında ‘beis yoktur’ demişlerdir.

Okudunuz mu?  Risaletten önce Dünyanın durumu

Netice itibariyle İslam alimlerinin çoğunluğu Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezhebine göre hayızlı ve cünüp olan Kur’an ayetlerinden okuyamaz. (Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/471)


Cevap: Kadınların muaayyen günlerinde hangi duaları okuyabilir nasıl ibadet edebilir

Kayıtsız Üye
Biz okulumuz gereği Kuran okumak zorunda kalıyoruz ne yapmamız doğru olur? ??? Şimdiden sağolun

Okudunuz mu?  Çocuğu Sütten Kesmesinin Hükmü Nedir?

Cevap: Kadınların muaayyen günlerinde hangi duaları okuyabilir nasıl ibadet edebilir

Kayıtsız Üye
Hocana söyle anlar heralde eğer bayansa erkekse de hocam okuyamam özel durumum var falan diyebilirsin


Kayıtsız Üye
İnşirah kevser gibi sureleri okuyabilirmiyiz


arifselim
Adetliyken kuranı kerimden sure olan kevser ve inşirah gibi sureleri de okumak caiz değildir haramdır.

Okudunuz mu?  Kitap okumakla ilgili hadisler

Kayıtsız Üye
Merhabalar adetli iken Vakıa okunurmu ben 8 gün önce bu duaya başladım 41 gün boyunca hergün arttırarak okuyorum ama çözemedim adetli iken okunurmu okunmaz mi.


arifselim
Merhabalar hanım kardeşim. Adetliyken vakıa suresi okunamaz. Çünkü kuranı kerimden hiç bir sure ve hiç bir ayet okunması caiz değildir. Adet bittikten sonra kaldığınız yerden okumaya devam edersiniz.

Okudunuz mu?  Annemi kaybettim :(

Kayıtsız Üye
Mereba bn aksamlari sure okumadam yatamamm ozel durumlardan oturu ama adetkende okuya bilirmiyimm okumassam uyuyamiyprumda acill cvp verebirmisiniz lutfenn…

Mrb ben sure okumadan (nas,felak,fatiha,salik-barik,kevser vb)surelerimi okumadan yatamiyorum ozel sebeplerden dolayi suanda hastayim okusam gunahmi okumassam nasıl uyuyacagimi bilmiyorumm ….okusam olurmu ne yapmaliyim aci lutfenn…


arifselim
Merhaba kardeşim. Kuranı kerimden ayet ve sureleri adetliyken okumak caiz değildir. Bu sureler yerine her çeşit duaları okumak caizdir. Salli barik duaları ayet değildir.

Okudunuz mu?  Rüyada ihtilam olduğunu hatırlamamak

Kayıtsız Üye
Kadınlar reglyken Ya hayyu ya kayyum fela yefûtü sey’ün min ilmihî velâ yeüduh zikrini çekebilirmi?

Ozel gunlerde Ve huvel kaviyyul azizzikri cekilir mi ya da
Kumely duası okunur mu.Arapça oldugu için ayet mi dua mi oldugunu kestiremiyorum.dua yaziyor ayet oluyor
Selamun kavlen min..gibi

Okudunuz mu?  Oyunda kadın karakterler caiz mi

Şem’a
Kadın regl iken esma dualarını okuyabilir caizdir. Ya Hayy Ya Kayyum Ya Allah gibi


Kayıtsız Üye
Adetliyken vakıa süresini internetten açıp dinliyorum ve türkçesini okuyorum bu günah mıdır


ACİLSERVİS
Adetliyken Kuran dinleyebilir ve Kuran mealini okuyabilirsin.


kadınlar adetliyken hangi duaları okuyabilir, kadınlar özel günlerinde hangi duaları okuyabilir, adetli kadın hangi duaları okuyabilir

Bu kategoride yer alan Peygamberimizin hafıza güçlendirme duası başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kadınların muaayyen günlerinde hangi duaları okuyabilir nasıl ibadet edebilir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.