Anasayfa
16 Mart 2022, 9:22
sizden08
Abone

Latin harfleriyle arapça olarak Kuran okusam olur mu?

Latin harfleriyle arapça olarak Kuran okusam olur mu?

YaZaROW
Arkadaşlar (Hocalarım) eğer cevap verebilen tek bir kişi var ise o kişi.

Benim bana göre çok önemli bir sorum olacak. Gazze’de şehit düşen madur müslüman kardeşlerimiz için yasin-i şerif okumak istiyorum. Fakat ben şuanlık arapça harekeli okumayı bilmiyorum. Latin harfleriyle arapça olarak okusam onlara yardımda bulunabilir miyim?


Cevap: Latin harfleriyle arapça olarak Kuran okusam olur mu?

meçhul_100
Kuran’ın Arapça metninin Latin harflerle yazılışından okumak, oldukça sakıncalıdır. Kuran’ın manasını bozacak şekilde kelimelerin yanlış okunmasına neden olabilir.

Okudunuz mu?  Şafi mezhebine göre bilerek oruç yenilsdiği zaman ne yapılabilir

Yanıt: Latin harfleriyle arapça olarak Kuran okusam olur mu?

YaZaROW
Teşekkür ederim. Allah Razı olsun. O zaman öğrenene kadar işim zor. Peki internetten açıklamalı olarak öğrenebileceğim bir yer tavsiye edebilecek var mı?


Soru: Latin harfleriyle arapça olarak Kuran okusam olur mu?

Rayyan Emir
mechul bak bunu da bilmiyordum Rabbim razı olsun. e simdi burdaki hatimden cuz aldim ben okuyamam ozaman 🙁 annem tecvit biliyor okutsam olur mu


Kayıtsız Üye
Saygıdeğer Hocalarım. Ben şu şekilde sorumu değiştirmek istiyorum. Ben Kur’an-ı Kerim’i çok yavaş okuyabiliyorum. Ben Örneğin Fetih Suresini şu şekilde kendime göre kodlayarak kağıda yazdım. Ve kodladığım latince yazıyı 7 farklı hocadan dinledim. Hepsinde de benim okuduğum ile onların okuduğu aynıydı.

Okudunuz mu?  Resim çizmek caiz mi?Değilse neden?

Zal harfi yerine z harfinin üzerine nokta koydum. Bu harfi peltek olarak okuyorum. Za(veya Zı) harfi yerine Z harfini parantez içerisine aldım yine bu harfi gördüğüm yerde de Kur’an daki okunuşuna göre okuyorum. Benzer şekilde Ze harfini normal Z harfi ile yazdım. Dolayısıyla benim latin kodlamam ile Kur’an daki okunuş bire bir aynı oldu.

Okudunuz mu?  Şirkin affı nasıldır? Şirk koşmak ve af konusunda sorular

Benzer şekilde Se harfi ile Sin harfinin birini noktalı S olarak kodladım aynısını Ayn , Ha ve diğer harfler için de yaptım. Tek uzatma için harfin üzerine tek şapka koydum 4 Elif miktarı uzatma için iki şapka koydum.

Örneğin Fetih Suresinin 16. Ayetini ben latin harflerle okuduğumda, çıkan seslendirme Kur’an-ı Kerim’e bakarak okuduğum ile aynı hatta 7 farklı hocadan dinlediğim ile aynı oluyor. Sonuçta okumak ile kastedilen ifade ağızdan çıkan ses değilmidir? Bu şekilde özel bir kodlama ile Arapça’daki sesleri veya harfleri yazıp okumak aynı değil midir? Yani Bir Japon’un kendi alfabesinde bu tarz bir kodlama ile 16. Ayeti okuduğunda çıkan ses, Bir Türk’ün kendi alfabesinde bu tarz bir kodlama ile 16. Ayeti okuduğunda çıkan ses veya bir Arap’ın kendi alfabesinde bu tarz bir kodlama ile 16. Ayeti okuduğunda çıkan ses aynı olacaktır. Bu durumda kağıda yazmış olduğum kodlama ile okumak, Kur’an-ı Kerim’e bakarak okumak ile aynı olmuyor mu? Bu sorumun cevabını bulamadım. 4 farklı hocadan iki tanesi okunur aynıdır derken 2 tanesi okunmaz dedi. Diyanete danıştım ama sanırım sorum yanlış anlaşıldı ki peltek se ile normal se nın anlam değiştirebileceğini ifade ettiler.

Okudunuz mu?  Sırt yere gelip yatılınca abdest bozulur mu

Sorumu anlatabildim mi bilemiyorum. Ama beni anlayan Saygıdeğer Hocalarım bu konuda bana bir cevap verebilirlerse sevinirim. Şimdiden Allah Razı Olsun.


Kayıtsız Üye
acizane fikrimdir bence sorun olmaz. Sureleri Arapça bilmediğimiz için latin harfleriyle okuyup ezberlemişsek doğrusunu dinleyerek düzeltmemiz gerekiyor. Sen de Kuran’ı Kerim’i okumayı bilmediğin için simdilik bu şekilde okumanda sorun olmaz ama biran önce Kuran’ı Kerim’i okumayı öğrenip Arapçasından okumanın fazileti daha farklı olur diye düşünüyorum.

Okudunuz mu?  Koltuk altına sürülen deodorant gusle engelmidir

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum, Yüce Allahín rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

Yukaridaki yazida, Kurani kerimin latin harfleri ile okunmasinin caiz olmadigini yazmislar. Sebep olarak da bagzi vurgularin, seslerin, yanlis okunabilecegi ve o yuzden yanlis anlasilacagindan dolayi caiz olmadigi soylenir.
Oysa, Arapca harlerle okuyan kardeslerimiz de yanlis vurgu, yanlis hareke, ses uygulamasi yapa bilir.
Türk alfabesindeki mevcut harflerle dikkatli bir okuyucu neden Kurani kerimi Türk alfabesiyle okuyamasin? Ben bunda bir sakinca görmüyorum. Zaten yüce Allah, dil, milliyet, renk faki olmadan yüce islamiyeti tüm insanlik için sunmusdur.
Yüce Kurani Arapça okuduktan sonra, mealini Türkce aktarilmasi çok önemli. Saygilar, Salim Metin.

Okudunuz mu?  İHL fark derslerine kayıt ne zaman başlayacaktır? Kayıtları internet üzerinden yapabiliyor muyuz? Kaç sene devam eder?

tomdaş
Eğer الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ yerine hususî işaretlerle Elḥamdü lillāhi rabbil ʿālemı̇̄n yazılsa ayeti aynı telaffuzla okumak mümkün olmaz mı?
Kuran’ın Latin harfleriyle yazılıp okunamayacağını savunanlar Kuran’ın Arapça olduğu ile ilgili ayetleri delil olarak gösterebiliyor ancak siz Latin harfleri ile de yazsanız dil yine Arapça olmaktan çıkmıyor.

Okudunuz mu?  İç sıkıntı ve içimizi kemiren buhran

ACİLSERVİS
Arapça yazıyla yazdığın üçüncü harfi Türkçe ile yazdığın zaman h yazarsın. Ama h nin Arapçada üç adet karşılığı var. Oradaki üçüncü harf Türkçe ile yazılamaz.


MehmetGGünel7
Selamüm aleyküm arkadaşlar ben Kuran okumak istiyorum ama arapça bilmiyorum okulda şeçmeli ders olarak seçmiştin kafam hiç almadı bu durumda latin alfabesiyle yada mealini okumamda bir sakınca olurmu birde arapça öğrenmek için napmalıyım fiziksel durumumdan dolayı kursada gidemiyorum napmam lazım ?

Okudunuz mu?  Gusül sırasında balgam yutmak gusle zarar verir mi?

furkan
Latin harfleriyle okursun ancak kelimeler doğru telaffuz edilemez. Bazı yerlerde kalın he harfi var iken bazı yerlerde ince he harfi bulunur ama bu latin harfinde sabittir yani normal H harfi olarak okutulur ve gerçek manasıyla okumuş sayılmazsın. Youtube’ta onlarca, yüzlerce video var. Youtube’a girip elif ba öğrenme yaz karşına yüzlerce video çıkacaktır. Tavsiye olarak en üstteki AllahSevgisi isimli kanalın videosunu izlemendir. 5 milyon kişi izlemiş ve nasiplenmiş sende nasiplen.

Okudunuz mu?  Esmaların sayı ile okunması büyü mü

v. mirvari
Arapça istenilen hâlde Latin harfleriyle yazılabiliyor, arama motoruna Arapça transkripsiyon yazıp ararsanız ha, he ve hı gibi farklı sesleri gösteren harfleri Latin alfabesiyle yazmak için ayırt edici işaretler konulduğunu görebilirsiniz.


kuran latin harfleriyle okunurmu, kurani latin harfle okumak, kuran latince okunurmu

Bu kategoride yer alan Burç yorumlarına bakmak günah mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Latin harfleriyle arapça olarak Kuran okusam olur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.