Anasayfa
12 Haziran 2022, 3:35
sizden93
Abone

Şirkin affı nasıldır? Şirk koşmak ve af konusunda sorular

Şirkin affı nasıldır? Şirk koşmak ve af konusunda sorular

mehmet8623218
her gün şirke düşüyorum diye tevbe ediyorum.hayatım boyunca şirke düşsem öleceğim zaman tevbe etmeden sadece kelime-i tevhidi söyledikten sonra ölsem cennete girer miyim? yada öleceğim zaman tevbe etsem,kelime-i tevhidi de söylesem de ölsem cennete girer miyim acaba?
selam ve dua ile…


Cevap: şirkin affı

Muhasibi
Hem Yunus aleyhisselam hem de kavmi, ölümle yüz yüze gelmeden hatalarını anlamış, tevbe etmişlerdi. Allah Teâlâ şöyle buyurur:
"Allah’ın kabul edeceği tevbe, cahilce kötülük işleyen, sonra vakit varken tevbe edenlerin tevbesidir. Allah işte bu gibilerin tevbesini kabul eder. Çünkü Allah bilir, doğru karar verir. Yoksa kötülük işleyip duran, ölüm gelip çatınca da: "İşte ben şimdi tevbe ettim” diyenler ile kâfir olarak ölenlerin tevbesi tevbe değildir. Onlar için acıklı bir azap hazırlamışızdır.” (Nisa 4/17-18)
Yunus aleyhisselamı balık yutmuştu ama o, karanlık bir yere girdiğini sanıyordu. Balığın yuttuğunu bilseydi ölmek üzere olduğunu anlar, son pişmanlığın fayda vermeyeceğini bilirdi. Çünkü bu, Allah’ın yukarıdaki ayette yer alan kanunudur. Ama o, nerede olduğunu bilmediği için tevbe ediyor, tesbihte bulunuyordu. Bunu şu ayetlerden öğreniyoruz:
"Balığın yuttuğu Yunus’u da an. Bir gün öfkelenmiş, başını alıp gitmişti. Dünyayı başına dar etmeyeceğimizi sanmıştı. Sonra karanlıklar içinden şöyle yakarmıştı: "Senden başka ilah yoktur. Senin kusurun yok, ben yanlış yaptım.” Onun yakarmasına karşılık verdik; onu üzüntü ve kederden kurtardık. İşte inananları böyle kurtarırız.” (Enbiya 21/87-88)
Nuh aleyhisselam da kurtulma ümidi varken, oğlunu tevbeye çağırmıştı. Allah Teâlâ şöyle buyurur:
"Gemi, dağlar gibi dalgalar içinde onları çalkalıyordu. Nuh, bir kenarda duran oğluna seslendi: "Yavrucuğum! Bizimle birlikte bin, kâfirlerle beraber olma” dedi. "Bir dağa sığınacağım, o beni sudan korur” diye karşılık verdi: Nuh ise: "İkram ettikleri bir yana, bugün Allah’ın bu işinden koruyacak biri yoktur” dedi. Aralarına dalga girdi, o da boğulanlara karıştı gitti.” (Hûd 11/42-43)
Firavun da tevbe etmiş ama tevbeyi, ölümle yüz yüze geldiği anda yaptığı için kabul edilmemişti. Allah Teâlâ şöyle buyurur:
"İsrail oğullarını denizden geçirdik, Firavun ve askerleri haksızca ve düşmanca onları takip ettiler. Firavun boğulmayla yüz yüze gelince dedi ki, "İsrail oğullarının inandığından başka tanrı olmadığına inandım, artık ben ona teslim olanlardanım.” "Şimdi mi? Az öncesine kadar baş kaldırmış ve bozgunculardandın. Bugün senin cesedini bir tepeye atacağız ki, senden sonrakiler için belge olsun. İnsanların çoğu belgelerimizden gerçekten habersizdir.” (Yunus 10/90-92)
"Bunlar, kendilerine meleklerin gelmesinden veya Rabbinin gelmesinden ya da Rabbinin birkaç işaretinin gelmesinden başka ne bekliyorlar? Rabbinin işaretleri gelince, o zamana kadar iman etmemiş veya imanlı olarak iyi iş yapmamış olanın o anki imanının faydası olmaz. De ki: "Bekleyin; biz de bekliyoruz.”(En’âm 6/158)
Firavun da tıpkı Yunus aleyhisselam gibi kendini kınamıştı. Ama Yunus aleyhisselam bunu, ölüm gelmeden önce, Firavun ise ölüp denizin dibini boyladıktan sonra yapmıştı. Allah Teâlâ şöyle buyurur:
"Firavun’u ve ordularını yakaladık, denizin dibine attık. Bu sırada o, kendini kınıyordu.” (Zâriyat 51/40)
Kendini kınama, kâfir olarak ölen her ruhun yapacağı iştir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:
"Onlardan birine ölüm gelince der ki: «Rabbim! Beni geri çeviriniz. Belki terk ettiğim dünyada iyi bir iş yaparım. Hayır; bu onun söyleyip duracağı bir sözdür. Arkalarında yeniden dirilecekleri güne kadar bir engel (berzah) vardır.” (Mü’minun 23/99-100)
Peygamberimiz de şöyle buyurmuştur: "Allah kulunun tevbesini, can boğaza gelinceye kadar kabul eder.” (Tirmizi, Daavat 98; İbn Mace, Zühd 30; Ahmed b. Hanbel, 2/132, 153.)

Okudunuz mu?  Evveline ve ahirine besmele çekmek

Cevap: Şirkin affı nasıldır? Şirk koşmak ve af konusunda sorular

Hoca
Allahın En Büyük Günah Saydığı Şirk Ne Demektir?

Allah’a ortak koşmak demektir. Bu da Allah’tan başka ilah edinmek veya O’ndan başkasına ibadet etmek şeklinde olur


Cevap: Şirkin affı nasıldır? Şirk koşmak ve af konusunda sorular

bişey değil
Durumunu anlıyorum ama merak etme bende öyleydim alıma çok kötü düşünceler gelir ve bazenleri bunları söylerdim şirke düştüm diye ağlardım hep tevbe ederdim ama için rahat olsun tevbe edip iman edersen şirkin hepsini cenabı hak affeder.

Okudunuz mu?  Tesbihatta Yellenmek

Kayıtsız Üye
Bak, sana şirk vesvesesi gelmiş bu vesvese bendede var. Kelimei şehadet getirip tövbe edip salih amel işlenirse vesvese 1,2 ay sonra gider. İçin rahat olsun ve tevbe edip , kelimei şehadet getirmek daha uygun. Teşekkürler!


Müsluman
Kardeşim benim durumumda galiba seninkine benzer bu sıralar şirke düşmüşüm gibi geliyor.Nazar boncugu ile ilgili okudugum yazılardan sonra ne zaman aklıma gelse sanki şirke düşmüşüm gibi geliyor.Aklıma şöyle şeyler geliyor haşa başka bir nesneye sanki bizi kötülüklerden vs. korudugunu felan soylemişim gibi geliyor.Kendimi sorguluyorum adeta.

Okudunuz mu?  Peygamber efendimiz (sav) eşleri ile nasıl tanıştı?

NuN
Müslüman vesvese yapmayın, vesveselerinizi de foruma yazmayın


Kayıtsız Üye
ben 12 yasindayim sirk isledimmi diye aklima geliyor.


halilcan
muhtemelen vesvesedir ama dini öğrenmekte lazımdır, bilmeden yanlış şeyler söylüyor olabiliriz.
küfrün sebebi bilinmese de, her gün bir kere, Ya Rabbi, bilerek veya bilmeyerek küfre [kâfirliğe] sebep olan bir söz söyledim veya bir iş yaptımsa, pişman oldum, beni affet demelidir

Okudunuz mu?  Açık saçık elbise satmak

Kayıtsız Üye
Bilerek, bilmeyerek gizli şirk işleyip tevbe eden kişi ebedi cehennemde kalır mı?


arifselim
Tövbe etmek, pişman olmak ve günahı tekrar işlememek Allah’ın affına vesiledir. Allah tövbe eden kullarını affeder bağışlar. Bu Allah’ın kullarına verdiği en büyük bir nimettir.

Okudunuz mu?  Tuvaletimizi yapıp 30 adım yürümüden gusül alırsak gusüle engel olur mu ?

Esma
Bende her gün tevbe ediyorum … Her defa gülumserken , oyle zannediyorum ki günaha giriyorum, gayri ihtiyari güldügümde de , canım çok sıkılıyor …bu vesvese dimi


Kayıtsız Üye
ben çok zor gunler geciri yorum Allah’a inanıyorum ama tuvalete Allah dedirtiyorlar her şeye Allah dedirtiyorlar Allahı benim yarattıgımı söyletiyorlar çok pişmanlık duyuyorum her zaman tövbe ediyorum Allah beni af edermi

Okudunuz mu?  Banyoya grince nefsime hakim olamıyorum

gizlikullanıc
Selamun Aleyküm. Allah Nisa Suresi 116. ayette "Şüphesiz Allah, kendisine ortak koşulmasını bağışlamaz. Bunun dışındaki günahları, dilediği kimseler için bağışlar. Allah’a ortak koşan, kuşkusuz, derin bir sapıklığa düşmüştür." diyor. Şirk koşan birisi tövbe etse de yine af edilmeyecek mi?

Okudunuz mu?  Sihir yaptım çok pişmanım

imam
Şirk koşan kişi, iman eder ve tövbe ederse Allah affeder.
Ayetteki hüküm "şirkle ölmek" ile alakalıdır.


Kayıtsız Üye
1-) Uzun zamandır gizli şirk meselesi kafama takılıyor. Namazımı kılarken (şuanda bunu size dediğim için bile şirke girmiş gibi geliyor ama sormak zorundayım) hep insanlardan ibadet ederken kaçmaya çalışıyorum şirk olmasın diye beni görürler överlerse bende hoşnut olurum diye. Ve dememeye çalışıyorum şöyle yaptım böyle yaptım diye çünkü anlatırsam hoşnut olurum belki ve şirke düşerim. Ama annem namazını kıldın mı diye soruyor bende hayır dersem yalan atmış olurum evet diyorum o da aferin diyor bütün moralim bozuluyor. Sanki ben o aferin desin diye kılmış gibi oluyor anne aferin deyince insan gönlü hoşnut olabilir. İnsanlardan kaçabildiğim kadar kaçmaya çalışıyorum. Ama buseferde onlardan kaçınca aklıma şöyle bir şey geliyor. Melekler cinler VS. Beni görüyorlar. Onlardan istesemde kaçamam. Bu durumda napmalıyım?

Okudunuz mu?  Cinlerden Bu Kadar Korkmak Caiz Mi?

Yani Sorum şudur meleklere cin VS bunlara riya (gösteriş) yapılarak da şirke düşülür mü? Namazdayken melekler beni görüyor diye düşünce geliyor. Onlar yanımdaymış gibi düşünüyorum. Namazın içindeyken şuan melekler beni görüyor düşüncesi geçiyor hoşnut oluyor muyum bilmiyorum emin değilim. Onların var olduğunu düşünerek kılsam şirk olur mu namazda çok rahatsız oluyorum ruhum daralıyor. Mesela namazda, dua ederken, zikirde, Allahın rızasını kazanmak için yapılan herşeyde melekler beni görüp duyuyor. Hepten bıraksam ibadet yapmasam bu da olmaz. Napcağımı şaşırdım. Sorum ; Meleklere ve görünmeyen varlıklara VS. gösteriş riya olur mu? Bundan şirk işlemiş olur muyuz? Ya melek görüyor diye hoşnut olursam???

2-) Diyelim ibadet yaparken şirke düştüm ve amelim kabul olmadı. Şimdi ben bu günahtan tevbe ettim ve Allah’tan beni affetmesini umdum. Eğer Allah benim şirkimi affederse (hala dünyadayken af dilediğim için) boşa giden amellerim de geri gelir mi? Onlardan hesaba sorulacak mıyım? Sorum şudur ; Gizli şirkin günahını Allah affederse giden amellerim geri gelir mi? Allah affederse o günahı hiç yapmamış gibidir. Ozaman şirki affederse amelimde gitmez diye düşündüm. Çünkü o şirk günahı hiç işlememiş gibi oluyorum dolayısıyla amelde gitmez. Yani ben böyle düşündüm ne kadar doğru bilmiyorum. Yoksa ; Amelim geri gelmesi için tekrardan mı kılmak gerekir? ya yine şirke düşersem?

Okudunuz mu?  Günde 100 defa esteğfirullah demenin sevabı nedir?

Birde ben size namazımı kılıyorum dedim ama adım soyadım yok beni tanımıyorsunuz bu durumda namazımı kılıyorum dediğim için şirke düşmüş ve amellerim gitmiş olabilir mi arkadaşlar ben hemen hoşnut olan biriyim biri benim hakkımda iyi düşününce. Yani zaten kim hoşnut olmaz ki biri seni övse?artık sürekli bunu düşünüyorum lütfen biri doğru mutmain edici bir cevap versin. Sürekli bununlayım düşüncelerim. Moralim bozuluyor

Okudunuz mu?  Şafii mezhebinde namazda ellerin bağlanma hali ...

Kayıtsız Üye
Eğer gizli şirke girmişsem ve vaktim varken tövbe etmişsem Allahta beni affetmiş ise şirkin affı ameli geri getirir mi? Tövbe edip affedilen hiç o günahı yapmamış gibidir. Öyleyse ben affedilirsem o şirke hiç girmemiş gibi oluyorum. Böyle olunca amelim de gitmez diye düşündüm. Doğrusu nedir? Tekrardan mı kılmak gerekir? Ya yine şirke düşersem?


şirkin affı, şirkin affı varmı, şirk affı

Bu kategoride yer alan Deccalin sıfatı bumu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şirkin affı nasıldır? Şirk koşmak ve af konusunda sorular Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.