Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:19
missa01
Abone

Kapanmak istiyorum ama nasıl? kadınlar için kapanmanın ölçüsü nedir?

Kapanmak istiyorum ama nasıl? kadınlar için kapanmanın ölçüsü nedir?

Kayıtsız Üye
kadınlar için kapanmanın ölçüsü nedir? çarşaf giymek ya da peçe takmak zorunlu mudur? Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in uygun gördüğü kapanmak nasıldır? sünnete uygun bir şekilde kapanmak istiyorum,buna edepli bir şekilde giyinerek başladım; ama çevremdekiler bana karşı çıkıyorlar. Yakında Allah(c.c) kısmet ederse üniversiteye başlayacağım; ancak okul kurallarına uygun olarak kapanmak daha doğrusu açılmak beni çook endişelendiriyor. lütfen bana bir çıkış gösterin.bu kadar günahı taşımaya gücüm yetmiyor artık.öyleyse okuma diyorlar;ama doktor olarak çıkmak da benim en büyük hayalim. Şimdiden teşekkür ediyorum. Allah razı olsun.


Cevap: kapanmak istiyorum ama nasıl? kadınlar için kapanmanın ölçüsü nedir?

Ecrinim
İslamda Tesettürün Temelleri

Okudunuz mu?  Bostanımı Bahçemi Domuzdan Nasıl Koruyabilirim?

İslam’da kadının konumuyla ilgili olarak çağımızda en çok tartışılan konu, kadının örtünme meselesidir. Kur’an’da :
"Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına (bir ihtiyaç için dışarı çıktıkları zaman) dış örtülerini üstlerine almalarını söyle. Onların tanınması ve incitilmemesi için en elverişli olan budur. Allah bağışlayandır, esirgeyendir."
(Ahzab: 59),

"Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları (mümin kadınlar), ellerinin altında bulunanlar (köleleri), erkeklerden, ailenin kadınına şehvet duymayan hizmetçi vb. tâbi kimseler, yahut henüzkadınların gizli kadınlık hususiyetlerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına zinetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar (Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler). Ey müminler! Hep birden Allah’a tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz."
(Nur: 31)

Okudunuz mu?  Küskünlein arasını düzeltmek ve sevabı

Gerek bu ve gerek benzeri ayetler ifade tarz ve üslubu gerekse Hz.Peygamber zamanında uygulamalar, kadınların örtünmesinin, tavsiye kabilinden veya örf-adete veya sosyalkültürel şartlara bağlı ahlaki çerçevede bir hüküm olmaktan öte dini ve bağlayıcı bir hüküm olduğunu göstermektedir. Çağımıza kadar bütün İslam bilginlerinin anlayışı ve asırlar boyu İslam ümmetinin uygulaması da bu yönde olmuştur.

Okudunuz mu?  Allahın varlığına akli delil nedir?

Örtünme konusunda kadınlara ağır bir sorumluluk yüklendiği ortadadır. Bu kadını koruma, yüceltme ve ona toplumda saygın bir yer kazandırma çabasının bir parçası olarak değerlendirilmelidir. Utanma ve örtünme, canlılar içinde sadece insana has bir özelliktir.

İslam bilginlerinde ortak görüş, kadınların el, yüz ve ayak hariç örtünmeleri gerektiği üzerinde ağırlık kazanmıştır. Ancak örtünmenin renk, üslup ve şeklinin toplumların gelenek, zevk ve imkanları ile bağlantılı olacağı, bu sebeple de bölge ve devirlere göre farklılık gösterebileceği açıktır.

Cahiliyet devrinde Arap kadınlarının iki adeti vardı :
Başörtülerini başlarına örtüp iki omuzları arasında arkaya doğru sarkıtarak boyunlarını tamamen, göğüslerininde bir kısmını açık bırakırlardı.
Süslendikten sonra evlerinden çıkıp yabancı ereklerle karışık gezip otururlardı.

Okudunuz mu?  İnsanın maddi ve manevi ihtiyaçları nelerdir?

İslam’dan sonra, Medine’de hicab ayeti gelene kadar bu iki adet devam etti. Hz.Aişe hicab ayet-i geldikten sonra müslüman hanımların durumunu şöyle anlatır:
"VAllahi ben Allah’ın kitabını tasdik, Onun indirdiğine iman açısından ensar kadınlarından daha faziletlisini görmedim. Nur suresinin örtünme ayeti gelince erkekleri kendilerine varıp Allah’ın indirdiği ayetleri okumaya başladılar. Hanımların hepisi Allah’ın emrine uyarak yünden ve pamuktan yapılmış örtülerine büründüler, Resulullah’ın arkasında sabah namazı kılmaya geldiler."
Hicab ve tesettür ayetleri geldikten sonra iki çeşit tesettür farz kılındı.

Erginlik çağına girdiği andan itibaren her kadının bütün vücudunu örtmesi, mahremlerin dışında hiç kimseye göstermemesi
Meşru bir ihtiyaç olmadıkça evlerinden dışarı çıkıp namahrem erkeklerle karışık dolaşıp oturmak
Bu konuda haremlik-selamlık müessesini İslam getirmiştir.

Okudunuz mu?  Sihrin zararları nelerdir

Faydalanılan Eserler:
1) İlmihal, Türkiye Diyanet Vakfı İslami Araştırmalar Merkezi
2) Büyük Kadın İlmihali, Rauf PEHLİVAN
< ÇARŞAF
Müslüman kadınların tesettür maksadıyla giydikleri kolsuz, bol ve geniş üst örtünün adı. Buna "car" da denilirdi. Eskiden müslüman kadınlar ferâce giyerlerken, Hicaz ve diğer Ortadoğu bölgelerine giden ailelerin Arap kadınlarının giydikleri "torba", "dolma" diye adlandırılan çarşafları Tanzimat’tan sonra İstanbul’a getirmeleri bu örtünün İstanbul’da ve taşrada da yaygınlaşmasına neden olmuştur. Eskiden Suriye’de, hristiyan ve yahudi kadınları; Rumeli’nin bazı yerlerinde de hristiyan kadınları sokağa çıkarlarken çarşaf giyerlerdi.
islamda çarşafın Yeri
Çarşaf, Farsça çarşeb’den bozmadır. Çarşeb’in aslı da gece örtüsü anlamına gelen çarşeb’dir. Yatak ve yorganda kullanılan bez örtünün adı da buradan gelir. Çarşaf, ilk kullanıldığı dönemlerde şimdiki yatak çarşafları gibi tek bir parçadan ibaretti. Önden kavuşturulup ayaklardan bele kadar bükülerek sağdan sola, soldan sağa beldeki kemerin arasına sokulur, arkadan ortanın üst kenarı ile peçenin üstüne gelmek üzere baş örtülür, şakaklardan iğnelenir, aynı kenarın baştan aşağı sarkan iki ucu üstüste kapanıp içinden tutulurdu. İstanbullular ilk zamanlarda siyah kıl peçe yerine yüzlerine dallı yemeni örterlerdi. Çarşaflar; ipekli yünlü kumaşlardan yapıldığı gibi muhtelif renkleri vardı. Fakat en çok kullanılan renk siyah idi. Kıyafetlerde yapılan değişiklik ve inkılâplardan sonra Türkiye’de çarşafın giyilmesi yasaklanmış olmasına rağmen, bazı müslüman kadınlar bu tesettür biçimini korumuş ve günümüze kadar giyilmesini sağlamışlardır.

Okudunuz mu?  Yahudi ile Musevi arasındaki fark nedir ?

İslâm’da tesettür yani kadının vücudunu örtmesi kesin nass ile sabittir. Bu örtü nasıl olursa olsun önemli olan vücut hatlarını göstermeyecek şekilde bol dikilmiş kalın bir kumaştan olmasıdır. Abâye, ferâce, harmani vb. bol dikimli dış kıyafetler de müslüman kadınların giyebileceği kıyafetlerdir. Çarşaf da bu kıyafetlerden biridir. Önemli olan, hür kadınların özgürlüklerini simgeleyen ve onları yabancı erkeklerin bakışlarından koruyan ve İslâm’ın razı olduğu bol bir kıyafet ile örtünmektir >

Okudunuz mu?  İspiyon istihbarat Ajanlık

Cevap: kapanmak istiyorum ama nasıl? kadınlar için kapanmanın ölçüsü nedir?

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun bilgi edindim sayenizde çok tşk ederim


Yorum: Kapanmak istiyorum ama nasıl? kadınlar için kapanmanın ölçüsü nedir?

Kayitsiz
Ben kapanmak istiyorum çarşaf pece sartmidir herkes birşeyler söylüyor kafam karıştı beni aydinlatirmisiniz

Okudunuz mu?  Ressamın ahiretteki durumu nedir?

arifselim
Değerli kardeşim. Örtünmede İslam dini sınırlar belirlemiştir. Yüzü örtmek hususunda fitne durumu dışında şart değildir. Vücut hatlarını göstermeyecek şekilde geniş bir dış elbise olmalı, başörtüsü ve dış elbise dikkat çekici renklerle olmamalıdır. Saçlar başın üstünde deve hörgücü gibi toplanmamalı ve başörtüsü omuzların üzerinden salınmalıdır. Bunun adı çarşaf, ferace veya pardösü olabilir bunun bir önemi yoktur. Önemli olan örtünme sınırlarına uyulmasıdır.

Okudunuz mu?  Vakıflara zekat verilir mi

Kayıtsız Üye
Dizimize kadar bol bir şey giyip altına bol pantolon giyinmesi olurmu çok bol değil yani şalvar gibi değil
Ve bundan uzun giyersem okulda olmaz diyorlar ne yapmalıyım


arifselim
Biz sana ancak olabilecek bir şeyi söyleyebiliriz. Bol olsun veya olmasın pantolonu görünecek şekilde giyinmek caiz değildir. Okul yönetimi buna izin vermiyorsa ailenle bu konuyu görüşerek bir çözüm yolunu bulmaya çalışın.


Aslı
Tesettur duzgun bir sekilde kapanmali vicut hatlari belli olmamalidir


Kayıtsız Üye
aklim hep karşik icimde çok farkli ibadet dedikce beynim çok agirlaşyo sanki taş var kafamda icimde husurzuluk var hep çok günahim var çok pişmanim aklima geldikce aglyom utanyom ama secde farkli olyom hiç goz yaşi gelmyo ve vucudm çok agralşyo nolur yardim edin ne yaplım

Okudunuz mu?  Kocanın sahip çıkmaması

Kayıtsız Üye
gerçekten çok teşekkürler.artık rahatlıkla kapanabiliyorum.


Kayıtsız Üye
Arkadasim eğer Allah’a iman edip,namaz kilip,kuran okuyup Allahi zikrederseniz daha çok rahatalayacaksiniz.Kalpler Alllahı anmakla mutmain olur


kapanmanın şartları, dinimizde kapanmak, islamda kapanmak

Bu kategoride yer alan Rüyada ihtilam olduğunu hatırlamamak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kapanmak istiyorum ama nasıl? kadınlar için kapanmanın ölçüsü nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.