Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:42
missa0555
Editor

Kurandaki secde işareti nasıldır

Kurandaki secde işareti nasıldır

Kayıtsız Üye
Kuranda secde ayetine geldiğimi nasıl bir işaretle anlarım ? Kuranı kerimde secde ayeti nasıl anlaşılabilir açıklar mısınız ?


Cevap: kurandaki secde işareti nasıldır

Desert Rose
-Hem okuyana hem de dinleyene Hanefi’de vacip, Şafii’de sünnet olan secde ayetleri üç çeşittirler.
1- Bazı ayetlerde Rabb’imiz açıkça secde etmeyi emrediyor.
2- Bazı ayetlerde de Peygamberimiz (sas)’in secde ettiği bildiriliyor.
3-Bazı ayetlerde ise müşriklerin secde etmedikleri haber veriliyor.
İşte bu sebeple Kur’an okuyanlar bu ayetlerden hangisini okurlarsa hemen kalkıp secde ederler. Çünkü, (secde edin) emrini veren ayeti okuyunca Rabb’imizin emrini yerine getirmek vacip olur. Peygamberimizin secde ettiğini bildiren ayeti okuyunca Peygamberimize tabi olmak vacip olur. Müşriklerin secde etmediklerini bildiren ayeti okuyunca da müşriklere muhalefet etmek için secde etmek vacip olur. Şafii’ye göre ise bunlar sünnet halini alır.
Bu manadaki ayetler Kur’an-ı Kerim’in içinde 14 yerde serpiştirilmiş halde bulunmaktadır. Secde ayetinin geçtiği sayfanın kenarındaki boş kalan kısımda anahtar görüntüsündeki motifin ortasında secde kelimesi işaret olarak yazılıdır. Bu işaretin hizasına gelen ayetin secde ayeti olduğu bakınca hemen anlaşılır. Ayet bitince, yahut okuma sona erince kalkılıp secde yapılır.
Konuya ait diğer tamamlayıcı bilgileri de şöyle arz edebiliriz.
1- Secde ayetini okuyan ve dinleyen, manasını bilsin bilmesin secde gerekir. Şayet hemen secde yapmazsa vakit bulduğu, yahut da hatırladığı anda secdesini yapıp borcunu ödemiş olur. Eğer üç kerahet vaktinden birinde okunmuşsa kerahet vakti çıkınca secdesini yapması uygun olur.
2- Secde ayetini okuyan, yahut da dinleyen abdestsiz dahi olsa secde yine vacip olur. Namazda okunursa üç ayeti geçmeden hemen inip secde yapılır, kalkılır namaza devam edilir. Yahut da secde ayeti okununca hemen rukua gidilir, namaz secdesi secde yerine kifayet eder. Ayrıca secde gerekmez.
3- El kaldırılmadan sadece (Allahü ekber!) denilerek inilen secdede üç defa (Sübhane Rabbiyel’ a’la) denir, tekbir alınarak tekrar kalkılır, secde emri böylece yerine getirilmiş olunur.
4- Oturan yaşlılar kalkmadan da oturdukları yerde secdelerini yapabilirler.

Okudunuz mu?  Erva Meva ismi uygun mudur

Selam ve dua ile


Yanıt: kurandaki secde işareti nasıldır

Ecrinim
secde ayeti hakkında ki bilgiler için Allah c.c. razı olsun kardeşim


Cevap: Kurandaki secde işareti nasıldır

Kayıtsız Üye
secdeden kalkilinca gufraneke rabbena ve ileykel mesir denir


Kayıtsız Üye
Tilavet secdesini yaparken önce duasını mi okuyoruz yoksa rükûda kalktıktan sonra mi duasını okuyoruz lütfen yardımcı olunuz şimdiden Allah razı olsun

Okudunuz mu?  Kürtçe mevlit yazarları kimlerdir?

Ensar
Tilavet secdesine gidecek olan kişi niyet eder ardından elleri kaldırmadan secdeye varır bu secdede Üç defa "sübhâne rabbiyel ağle söylendikten sonra tekbir eder secdeden kalkarsınız ve "semi’nâ ve ata’nâ gufrâneke rabbenâ ve ileyke’l-masr" dersiniz
Secde den kalktıktan sonra otururken duayı edersiniz.

Okudunuz mu?  Dini İslami testler

kuranda secde işareti, kuranda secde ayetleri nasıl anlaşılır, secde ayeti nasıl anlaşılır

Bu kategoride yer alan Akıldan geçirilen adak geçerli mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kurandaki secde işareti nasıldır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.