Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:52
sizden03
Abone

Ya zel celali vel ikram duası

Ya zel celali vel ikram duası

YaZaROW
Selamın Aleyküm arkadaşlar.

Namaz hakkında sorularım olacaktır muhakkak. Buradan sormak istiyorum.

1. Sorum şu:
Sonu vel ikram olan bir cümle var. Sünnetten farza geçerken rekatların sonunda okunuyor. Onun tam olarak yazılışını bana verebilir misiniz?


bafralıemre
Ve aleykumselam ve rahmetullah
"Allahümme entesselamü ve minkesselam. Tebarekte ya’ zel’celali vel’ikram"

اللّهمَّ اَ نْتَ السّلاَ مُ و مِنْكَ السّلامُ.تَبارَكْتَ ياَذَلْجَلالِ وَلاِكْراَمِ

Kardeş söylemyi unuttum bu dua sünnetten farza geçerken değil Farz namazlardan sonra müezzinin sesli okuduğu duadır


Yanıt: Namaz Hakkında Sorularım

YaZaROW
Yani sabah namazının 2 rekat sünnetini bitirdikten sonra bu duayı okumayacak mıyım ? Ama öğrendiğim namaz hocası videosunda öyle yapılıyor :S


Soru: Namaz Hakkında Sorularım

bafralıemre
oku kardeşim oku istersennormal hayatta da oku sadece belki caminizde müezzin yoktur sen müezzinlik yaparsan diye sesli okuman yeri söyledim


VanLi
Normalde müezzin tarafından farz namazın bittikten hemen sonra okunmasıdır.


YaZaROW
Ama teravih namazı farz değil ve hoca okuyor :S


hbevci
s.a.
yazarow kardesım.
Soru

Namazdan sonra okunan "Allahumme entessemü ve min… "bu duanın uygulaması nasıl olmuştur?Resulullah’ın bu konudaki uygulaması nasıldır?Bazı kesimler bu duanın herzaman (cemaatle olsun)içinden okunucağını söylüyor?delillerle açıklarsanız sevinirim
Cevap

Değerli Kardeşimiz;
Sevban (ra)’dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Hz. Peygamber (sav) selam verince -bir rivayete göre namazı bitirince- üç kere "estağfirullah" der ve şöyle söylerdi:"Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram."
Bu duayı farz namazlarından sonra okunduğu gibi sünet namazlardan sonrada okunabilir. Çünkü bu dua ile şanı yüce olan Allahı Zülcelalin yüceliği anılmış olur. Bu açıdan Sünnetlerden sonra okumak da sünnet olur.
Namazların farzlarından sonra üç defa esteğfirullah… Allahümme entesselam… demek,
33 er kez subhanellah, elhamdülillah, Allahu ekber demek,
Ayetelkürsi, hatta felak ve nâs surelerini okumak Hz. Peygamber’in hadisleriyle sabittir ve bunlar sünnettir.
Ancak bunlar Hz. Peygamber zamanında seslice ve bir müezzinin komutuyla söylenmiyordu, bunları herkes kendisi içinden okuyordu. Sonradan İslam’a Arapçayı ve namazı bilmeyen insanlar girince, onlara öğretmek için görevliler bu duaları biraz seslice okumaya başladılar. Sonra buna alışıldı ve bunları hatırlatmak müezzinin görevi gibi oldu. (Prof. Dr. Faruk Beşer)
sorularla ıslamıyet

Okudunuz mu?  Peltek Harf

YaZaROW
Allah razı olsun. Yani ben her sünnet namazdan farza her farz namazdan da sünnete geçerken okuyayım? Bir zararı olmazsa öyle mi ?


hbevci
elbettekı okuyabılırsın.bak anlamına.

Allahümme entesselamü ve minkesselam, Tebarekte ya Zel Celali vel-ikram:Ey Allah’ım! Sen selamsın, bütün noksanlardan berisin, dünya ve ahiret selameti de senin yardım ve inayetinledir. Sen mukaddessin, ey Celal ve ikram sahibi olan Allah’ım

gunumuzde camılerde muezzın bunu sadece farzlardan sonra seslı bır sekılde okur.
ama sen dıledıgınde okumakta serbestsın.nekadar zıkır,dua o kadar bonus,okadar sevap:)

Okudunuz mu?  Namazda fatihayı yanlış mı okuyorum?

YaZaROW
Tamam. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim. Burada namaz hakkında daha sorular gelirse takıldığım yerler soracağım. Cevaplayanlardan Allah razı olsun.


hbevci
herzamn canım kardesım:)


VanLi
hbevci kardeşim gayet iyi açıklamış ama bende şunu söylemek istiyorum eğer müezzinlik yapmak istersen camiide yada başka toplumda bunu farz namazdan sonra okursun zaten diğer sünnetler bitince başka şeyler okunuyor herşeyin yeri var gibi yani

ama tek başına istediğin kadar okursun namaz kılmadığı zamanlarda okursun.


YaZaROW
Tamamdır. Sağ olun her konusunu öğrendim 🙂


YaZaROW
Bir sorum daha var arkadaşlar hem de çok acil. Dört rekatlık bir namazda birinci rekatta ihlas ikinci rekatta kevser üçüncü rekatta ihlas dördüncü rekatta kevser okusam olur mu?
Şuanlık başka sure bilmiyorum. Hoca da 4’er rekat kıldırıyor. Çok acil bir yardım.


mumsema
< Bir sorum daha var arkadaşlar hem de çok acil. Dört rekatlık bir namazda birinci rekatta ihlas ikinci rekatta kevser üçüncü rekatta ihlas dördüncü rekatta kevser okusam olur mu?
Şuanlık başka sure bilmiyorum. Hoca da 4’er rekat kıldırıyor. Çok acil bir yardım
. >


hoca kıldırıyorsa sen cemaatsin demek.
Cemaat imamın arkasında zammı süre okumamalı/okuyamaz.


VanLi
< hoca kıldırıyorsa sen cemaatsin demek.
Cemaat imamın arkasında zammı süre okumamalı/okuyamaz. >

hocam siz bunu yazdınızda aklıma geldi sizden baştan sonra en güzel şekilde ayrıntılarla hocaya uyarak namaz kılmayı anlatmanızı isteyecektim yada varmı öyle bir konu?

Okudunuz mu?  Arkaya su kaçması orucu bozar mı

hbevci
bunu oku vanlı kardesım.yeterlı degılse bırdaha konuya egılelım.
forumduasi.com/imamlar/68928-cemaatle-namaz-ve-imamda-bulunmasi-gereken-vasiflar.html
forumduasi.com/misafir-sorulari/118620-cemaatla-namaz-kilmak.html


VanLi
teşekkürler biliyordum ama yinede tam anlamıyla emin olmak istedim.

Allah razı olsun


hbevci
dedıgın gbı bazen bılgıler ınsanda eskıyor, dogrulugunda supheler hıssedıyor insan,bılgı tazelemek uygun oluyor o vakıtlerde.
selametle,cumlemızden razı olsun ALLAHIM.


YaZaROW
Evet mumsema hocam dediğiniz gibi oldu fakat ilk 4 rekat’ı cemaat kendi kılıyor sanıyordum. Gerçi bugün bir karışıklık oldu 2 rekat 2 rekat kıldım ben emin olamadım. Ondan sonra zaten hoca kıldırdı. Fakat şöyle bir şikayetim var keşke öyle yapmasa hoca. Çok hızlı kıldırıyor. 4’er rekatların sonunda son oturuşta okunacak olan 2-3 sure var. Onları artık taramalı tüfek gibi okumak zorunda kalıyorum ve bazen şaşırıyorum. Hiç insanları beklemeden bir Allahu Ekber diyor ve kalkmak zorunda kalıyoruz. Keşke uyarabilsek fakat tanıdığımız da değil. Mecburen hızlı okuyoruz artık. Namazın tadını alamadan bir bakıyorum bitmiş.


islami17
Yazarow kardeşim geçen gün bende teravihi ilk kez cemaatle kılayım dedim. Senin dediğin gibi oldu. Hoca çok hızlı kıldırıyor. Aslında bu olmaması gereken bir şey ama ne yaparsın…
Çoğu yerde yanlışlık yaptım. Allah affetsin.
Allah cümle din kardeşlerimizin namazlarını kabul etsin.
Selametle…

Okudunuz mu?  Yabancı kadın şarkıcıyı, söylediği şarkıda ölümü ve ALLAHı hatırlamak caizmi dir?

VanLi
ilk olmanızdan kaynaklanıyor hoca hızlı kılmalı yoksa 2 saat sürer teravih herkes boş değil herkesin işi olabilir cemaatı fazla tutmak iyi değildir ben hızlı olmama rağmen hiç şaşırma eksiklik yada yanlışlık olmuyor kısa zamanda alışırsınız


islami17
< hoca hızlı kılmalı yoksa 2 saat sürer teravih herkes boş değil herkesin işi olabilir >
Allah’ın huzurunda kalmaktan daha önemli ne olabilir şu fani dünyada. Dünya işi daha mı önemlidir kardeşim?
Nmazdan daha önemli ne olabilir?
Bir yerde okumuştum: İnsanlar bir kere cenneti görseler, Hayranlıktan ya ölür yada bayılırlardı, hiç durmaz gece gündüz ibadet ederlerdi. Allah’a dua ederlerdi cennete ulaşabilmek için.
Bir kere cehennemi görseler korkudan ya ölür ya da bayılırlardı, hiç durmaz gece gündüz ibadet eder Allah’tan af dilenirlerdi.
Selametle…


VanLi
yanlış düşünüyorsunuz eğer Allah’a ibadet etmek istiyorsan yaşamak canlı kalmak zorundasın yaşamak içinde ibadetlerin yanında daha başka şeyler yapmak zorundasın çalışmak v.s hiç kimse beleşten yaşayıp sabah akşam ibadet edemez.

Nefis var bilirmisiniz nefis ne kötüdür.Eğer dediğiniz gibi olsa insanların yarısı teravihin ortasında kalkar gider hatta 1 2 gun geldikden sonra dahada gelmezler buna emin olabilirsin gördüklerimden konuşuyorum millet normal farz namazda bile tesbihatı beklemeyip çıkıyorlar.

Allah seni gönderdi sadece saah akşam ibadet için değil dünyevi sorunluluklarında var bunu boş geçemezsen

Okudunuz mu?  Büyük Günah işleyen kişinin duaları kabul olur mu?

Allahın huzurunda olmakdan daha önemli hiçbirşey olamaz tabikide ama bu nafile namaz 20 rekat 13 rekatda yatsı toplam 33 rekat dediğiniz gibi olsa bana görede güzel olur ama herkesin düşüncesini bilemezsinki?

Ayrıca herkese hızlı gelmez alışın normal olarak karşılarsınız.

Selam ve Dua ile..


YaZaROW
Alışacağız mecburen fakat ben daha 2. günden başka bir yer düşünmeye başladım. Daha uygun fakat buradan da anladım ki her yerde böyleymiş demek ki. O zaman alışacağız artık başka çare yok. ettehıyyatü’yü 10 saniyede okuyacağız. Salli-Barik 7 saniye ve Rabbena da 5 saniye. 22 Saniyede tahiyya’dan kalkarız artık. Ne yapalım.


VanLi
Hesapladınmı 🙂

orayı bilemem ama bizim imam gayet güzel bir hızda namaz kıldırıyor. tahiyyat salli barik rabbena dualarını yetiştirebiliyorum


bafralıemre
Zaten Ashab’dan namazı çok uzatanlara Rasulullah Aleyhisselam kesin bir dille uyarmıştır Fazla uzatmamaları konusunda
Tabi ki herşeyinde bir usulu var tavuğun yem yemesi gibi namaz kılmaktan kimse zevk alamaz çoğu imamda öyle yapımaya çalıyorNe kadar hızlı kıldırırsa millet onu o kadar çok seviyo daha erken ayrılıyorlarya akılları sıra naasıl bir mantık anlamıyorum bunu doğrusu


YaZaROW
Farklı bir düşünce 🙂 Bu arada forumduasi.com/uye/74830-vanli_brusly-.htmlVanLi_bRuSly alıştım hızlı okumaya haklısın 🙂

Soru:

Bir sorum daha olacak arkadaşlar. Ben oturuşlarda sağ ayağımı dik tutup sol ayağımın üstüne oturamıyorum. Bir sakıncası var mıdır? Elimden gelmiyor yapamıyorum.

Okudunuz mu?  Namazı bıraktıktan sonra tekrar başlamak

VanLi
Onu yapabilmek için kücükken yapmaya başlamak gerek çok rahat ağrısız alışır insan ama şuanda zoralasanda yapamıyorsan sakıncası yoktur diğer şekillerde oturabilirsin


YaZaROW
Allah razı olsun çok tereddüt ediyordum bazen.

Bir de (sürekli soruyorum umarım sıkmam ama) Ben hızlı kılmaya başladım az da olsa. Hızlı kılınca ama çok hızlı değil bir sakıncası olur mu?


yusuf042
Dört rekatlık bir namazda birinci rekatta ihlas ikinci rekatta kevser üçüncü rekatta felak dörtüncü rekatta nas okuyorum.. okusam olurmu


ehli-sunnet
Ahmet hocadan duyduğum kadarıyla

Şafi Mezhebine göre 4 Rekatta’da aynı zammı sureyi okuyabilirsin

Ama hanefi mezhebinde 4 rekatta aynı zammı sureyi okuyamazsın her rekatta ayrı zammı sure okumanız lazım sanırım

Bilen kardeşlerim yardımcı olurlar inşAllah


VanLi
Farz namazlarda sadece ilk 2 rekat’da zammı süre okunur

sünnet ve diğer nafile namazlarda 4 rekat’da okunur ve dediğiniz süreleri aynı sıra ile okuyabilirsiniz.ama ihlas ve kevserin yerini değiştirirseniz sünnete uymuş olursunuz.

yani kur-an’da sıralamaya göre okumak daha iyidir kevser ihlas felak nas sıralama bu şekildedir.


YaZaROW
Bu 2 rekatta zammı sure okumak hanefilerde de aynı değil mi?


VanLi
Soruyu bana mı yoksa cevap veren diğer arkadaşımızamı sordun alıntı yapıp sorarsan daha güzel olur çünkü bana yöneltmişsen ben bir şey anlamadım yazdığından hangi rekatlar mesela?

Okudunuz mu?  Televizyon izlerken gördüklerimden etkilentim tuvaletten sonra yapışkan bir sıvı geldi

mikro91
Konuyu açan arkadaş kızmazsa eğer bir sorum olucak benim. Şimdi namaz kılmayı yeni öğrendim. İki gündür namaz kılıyorum ve zammı sure olarak Felak Suresini okuyorum hep. Başka bilmiyorum ama kısa zamanda öğrenmeye niyetliyim. Bu durumun bir sakıncası var mı? Birde namaz kılarken okuduğumuz sure ve duaları kısık sesle okusak bir sorun olur mu?
Teşekkürler….


imamhatipli42
< Konuyu açan arkadaş kızmazsa eğer bir sorum olucak benim. Şimdi namaz kılmayı yeni öğrendim. İki gündür namaz kılıyorum ve zammı sure olarak Felak Suresini okuyorum hep. Başka bilmiyorum ama kısa zamanda öğrenmeye niyetliyim. Bu durumun bir sakıncası var mı? Birde namaz kılarken okuduğumuz sure ve duaları kısık sesle okusak bir sorun olur mu? >
(Soru sorunca kızmayız endişelenme 🙂 🙂 )

Allah (cc) daim etsin kardeşim. Öğrenme niyetinde oluğunu belirtmişsin onun için hep aynı sure ile namaz kılmanda sakınca yok ama en kısa zamanda öğren. Kendi duyacağın sesle okumanda sakınca yoktur kardeşim. Allah (cc) yardımcın olsun. Aklına takılan olursa yardımcı olmaya çalışalım.


YaZaROW
< Konuyu açan arkadaş kızmazsa eğer bir sorum olucak benim Şimdi namaz kılmayı yeni öğrendim İki gündür namaz kılıyorum ve zammı sure olarak Felak Suresini okuyorum hep Başka bilmiyorum ama kısa zamanda öğrenmeye niyetliyim Bu durumun bir sakıncası var mı? Birde namaz kılarken okuduğumuz sure ve duaları kısık sesle okusak bir sorun olur mu? >
Estağfirullah kardeşim ne haddime.

Okudunuz mu?  Vücudumuzdaki bir beni aldırmak günah mı?

< Soruyu bana mı yoksa cevap veren diğer arkadaşımızamı sordun alıntı yapıp sorarsan daha güzel olur çünkü bana yöneltmişsen ben bir şey anlamadım yazdığından hangi rekatlar mesela? >
Evet size sormuştum. 🙂 Şöyle anlatayım: 4 rekatlık bir namazda öğle olsun ikindi olsun. Hepsinde de sadece ilk 2 rekatta mı zammı sure okunur?


VanLi
< Evet size sormuştum. 🙂 Şöyle anlatayım: 4 rekatlık bir namazda öğle olsun ikindi olsun. Hepsinde de sadece ilk 2 rekatta mı zammı sure okunur? >
Evet kardeşim doğru anlamışsın örnek vereyim.İlk 2 rekat’da zammı süre okunur yani öğlen ikindi akşam ve yatsı namazlarının ilk 2 rekat’ında zammı süre okunur diğer geriye kalan 2şer yada 1 rekat(akşam namazı) zammı süre okunmadan geçer.Sabah namazına gelince zaten 2 rekat’dan oluşuyor…

İkindi namazı
4 REKAT FARZ

1.rekat
– Niyet
– Tekbir
– Subhaneke
– Euzu Besmele
– Fatiha
– Bir sure
– Rukû
– Secde

2.rekat
– Besmele
– Fatiha
– Bir sûre
– Rukû
– Secde
– Oturu$
– Ettehiyatu

3.rekat
– Besmele
– Fatiha
– Rukû
-Secde

4. rekat
– Besmele
– Fatiha
– Rukû
– Secde
– Oturu$
– Ettehiyatu
– Allahumme Salli
– Allahumme Barik
– Rabbena
– Selam

Okudunuz mu?  Sigara içmek günahmıdır

VanLi
amin ecmain..

Namaz kitabı almanızı bir ara tavsiye etmiştik aldınızmı çok işinize yarayacaktır 😉


YaZaROW
Tavaslı var ama başka bir konuda tavsiye edilmediğini duydum. O yüzden en yakın zamanda alacağım inşaAllah. Başka bir tane.


mikro91
Şimdi ben hiç camiye gitmedim onun için camide ne zaman farz kılınır bunu size sormak istiyorum. Birde camiye örneğin sabah namazı için kaçta orda olmam gerekiyor? Teşekkürler….


mumsema
< Şimdi ben hiç camiye gitmedim onun için camide ne zaman farz kılınır bunu size sormak istiyorum. Birde camiye örneğin sabah namazı için kaçta orda olmam gerekiyor? Teşekkürler.. >
Farzlar ezan okunduktan 5-10 dk sonra kılınır. Sabah ezanı güneş çıkmasına 1 saat kala okunur, güneşin çıkmasına 30 dk kala namaza dururlur.
Allah’a emanet olun


mikro91
Herkese iyi günler. Bi sorum olacaktı. Şimdi mesela sabah namazına kalktık ezan okundu ve sabah namazının farzını kıldık. Daha önce kılmadığımız sabah namazını kılmaya başlamadan önce yine ezan okunur mu? Evdeyken önce farz mı sünnet mi kılınır? Teşekkürler…


YaZaROW
Namazlar her yerde aynı sırasıyla kılınır diye biliyorum. Ve kılmadığınız bir farz namazı kılmadan önce kamet getirmeniz gerekir.

Okudunuz mu?  4 rekatlık bır namaz 2 dk da kılınırmı ?

Kılıçali49
< Herkese iyi günler. Bi sorum olacaktı. Şimdi mesela sabah namazına kalktık ezan okundu ve sabah namazının farzını kıldık. Daha önce kılmadığımız sabah namazını kılmaya başlamadan önce yine ezan okunur mu? Evdeyken önce farz mı sünnet mi kılınır? Teşekkürler… >
Namaza yeni başlayan ve hiç camiye gitmeyen biri olarak…burada sorulacak sorular hiç bitmez…

Bunun yerine bir ilmihal ve bir namaz kitabı alarak başlarsan…çok yararlı olur evladım…Zaten sorduğun sorulara bile cevap verilememiş durumda…Çözüm bu şekilde bulunamaz…

Niyetin var da,namaz kılmak istersen,dediğimi gözardı etme…Mutlaka menfaatine olur.

Sorduğun soruların cevapları,şu an senin için birinci öncelikte değiller…O yüzden cevaplarını yazmıyorum.Daha önemli ve acil bilgilere ihtiyacın olduğu ortada çünkü…

Rabbim,niyetini bozdurmasın…Niyetinde daim eylesin…


ya zel celali vel ikram, ya zel celali vel ikram anlamı, ya.zel celali.duası

Bu kategoride yer alan Ezanı uzatmakta bir sakınca var mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ya zel celali vel ikram duası Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.