Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:36
Oruc
Yönetici

Orucumu Bozdum Keffaret Gerekir mi?

Orucumu Bozdum Keffaret Gerekir mi?

Kayıtsız Üye
Slm Arkadaşlar Ben Sabah Ezanı Okuduktan 5 Dakika Sonra Orucuma Niyet Ettim Ve De Yattım Ve Kalktığım Dan 3 Dört Saat Sonra Orucumu Boz Dum Keffaraet Gerekir Cevabınızı Bekliyorum çok Acil


Cevap: Orucumu Bozdum Keffaret Gerekirmi

Ecrinim
Orucu Bozmanın Cezası: Kaza Ve Kefaret

Oruç, niyet edip tutmaya başlamakla mükellef üzerine borç olmuştur. Bu sebeble, meşrû’ bir mâzeret olmadıkça başlanmış orucu bozmak günahtır. Ayrıca bozulan orucun sonradan gününe gün kazâ edilmesi de lâzımdır. Farz olan Ramazan orucunu kasden bozmakta ise kazâ ile birlikte fazladan bir de keffaret denilen iki kamerî ay (yaklaşık 60 gün) aralıksız oruç tutmak cezası vardır.
Kazâ ve Keffâret Nedir?

Kazâ: Hiç tutulmayan veya tutulmaya başlanıp da bozulan bir orucu sonradan günü gününe tutmaktır.
Keffâret ise: Kasden bozduğu bir günlük Ramazan orucu yerine, ceza olarak iki ay birbiri ardınca oruç tutmaktır. Bu cezayı, yaşlılık, zayıflık ve hastalıktan dolayı yerine getiremeyen kimse, 60 fakiri sabah ve akşam olarak iki öğün doyurur. Doyurmak; yedirmek suretiyle olacağı gibi, yemek parasını fakirin eline vermekle de olur. 60 fakir yerine bir fakiri, 60 gün doyurmak da câizdir.
Oruç tutmaya bedenî gücü yetmediği gibi fakiri doyurmaya da mâli gücü kâfi gelmeyen bir kimseden ise, keffaret cezası kalkar. Artık onun yapacağı şey, Allah’tan af ve mağfiret dilemektir.

Mehmet Dikmen


Yanıt: Orucumu Bozdum Keffaret Gerekirmi

ahmetpolat
hocam bn ramazan ın ilk günlerinde günaha bulaştım kendimi tutamayıp cünüp oldum fakat internetten araştırdm ama bunun sadece kaza gerektirdğini yazmışlardı.ve yine bir gün aklımı gerçekten çok meşgul ettiği gün tekrar orucum bozuldu.fakat Allah şahittir kendimi çok kötü hissetmiştm ilk gün.sonra 2 kez yapılan günahın kefaret gerektirdiğini sonradan gördüm ve yanlış bilgi aldığımın farkına vardım.bu durumda ne yapmam gerek:S

Okudunuz mu?  Oruca Niyet Etmeyi Unutmak

Cevap: Orucumu Bozdum Keffaret Gerekirmi

Misafir
S.a . ben bilerek 3 ramazan orucu bozdum.1tane 61 tuttum . 1 61 üçünede kefaret oluyor dediler öbür kalan 2 sinide güne gün tutmam gerekiyormuş . Sorum şu : o 2 yi 61 in hemen ardınamı tutmak gerekiyor yoksa ara verebilirmiyim ??

Bu kategoride yer alan Kaza orucumu tutmak için sahura saati kurdum uyanamadım niyet etmek farzmıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Orucumu Bozdum Keffaret Gerekir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.