Anasayfa
7 Mayıs 2021, 14:06
Oruc
Yönetici

Adak orucunu geciktirmek

Adak orucunu geciktirmek

Kayıtsız Üye
ben oğlum sınıfı geçerse bir gün oruç tutacağım dedim.haberi aldım bayramdı peşinden şevval orucumu tuttum adak orucunu geciktirdim hemenmi tutmalıydım vebali varmı?


Cevap: Adak Orucu nasıl tutulur?

aziz83
vebali yoktur, oruç tutmanın haram ve mekruh olduğu günler hariçinde herhangi bir günde tutabilirsiniz…Allah kabul etsin…

Okudunuz mu?  Şafii mezhebinde oruçlu iken serum yapılması veya iğne yapılması orucu bozar mı? Şafi

Cevap: Adak Orucu nasıl tutulur?

Fetva Meclisi
Adak orucu nasıl tutulur?
adak orucu

Adak, kişinin farz veya vacip cinsinden bir ibadeti yapacağına Allah’a söz vererek o ibadeti kendisine borç kılması demektir. Her hangi bir şart ve zamana bağlanmayan mutlak adaklar, adama anından itibaren ilk fırsatta yerine getirilmelidir. Bir şarta bağlı olan adakların ise, şartın gerçekleşmesi halinde yerine getirilmesi gerekir. Şart gerçekleşmeden adağın yerine getirilmesi geçersiz olup, şart gerçekleşince iade edilmesi gerekir. Belli bir zamana bağlı olan adak orucu o zamanda tutulmalıdır. Böyle bir oruca niyette tutulacak orucun adak olduğunu açıkça belirleme şartı yoktur. Belli bir zamana bağlı olmayan adak oruçlar ise ramazan ayı ile oruç tutmanın yasak olduğu günlerin dışında herhangi bir günde tutulabilir. Fakat bu orucun adak niyetiyle tutulması gerekir. Bu itibarla, adak orucu nasıl adanmışsa o şekilde tutulur. Yani, peşpeşe tutulması adanmışsa ara vermeden tutulur, böyle bir kayıt yoksa ara verilerek de tutulabilir. Ancak oruç tutulması caiz olmayan günlerde tutulmaz (İbn Âbidin, Reddu’l-muhtâr, III, 735-742).

Okudunuz mu?  Yahudiler nasıl oruç tutar?

Yorum: Adak orucunu geciktirmek

Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm ben oğlum karnesini alınca 3 gün oruç tutacağım dedim karne zamanı ramazan ayı idi Ramazan bitti şimdi hamile olduğumu öğrendim doğumdan sonra tutsam olurmu


arifselim
Aleykum selam. Adak ne şekilde adanmış ise aynen öyle yerine getirilmelidir. Eğer belli bir zamanı şart koşmamışsan doğumdan sonra da bu adağını yerine getirebilirsin.

Okudunuz mu?  Kanlı sümük yutmak orucu bozar mı?

Kayıtsız Üye
Şu parayı alırsam…tatil sonrası ilk gece vardiyasında 3 gün oruç tutucam demiştim…fakat unutmuşum gece vardiyasının sonunda oruç tutacağım aklıma geldi bir daha ki gece vardiyasına ertelesem olur mu


mum
< bir daha ki gece vardiyasına ertelesem olur mu >
Olur. Zaten başka çare kalmamış

Okudunuz mu?  Bir şahıs oruçlu iken gül veya esans koklayabilir mi?

Kayıtsız Üye
Merhaba ben bugün adak orucu tutmaya niyetlendim ama sahura kalkamadım orucumu yarın tutabilir miyim?


arifselim
Merhaba. Adak ilk fırsatta yerine getirilmelidir. Sahura kalkmada da ettiğin niyetin geçerlidir orucunu tutabilirsin. Ama tutmamışsan elbette diğer gün orucunu tutabilirsin.


şükür orucu nasıl tutulur, adak orucu nasıl tutulur, şükür orucu

Bu kategoride yer alan Orucumu bozdum kaç gün tutmam gerekiyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adak orucunu geciktirmek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.