Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:29
missa96
Abone

Din güzel ahlaktır hadisi şerifini açıkla

Din güzel ahlaktır hadisi şerifini açıkla

Kayıtsız Üye
Din güzel ahlaktır hadisi şerifini açıklamanızı istiyorum Din güzel ahlaktır hadisi şerifin anlamı nedir


Cevap: din güzel ahlaktır hadisi şerifini açıkla

@mir
"nasıl olsa müslümanım
istediğim her haltı yerim
hele bir de ölmeden önce hacca gidebilirsem
bana bir şey olmaz
kesin cennetliğim" şeklindeki düşüncenin tehlikesini ortaya koyan bir hadis
kısaca


Yanıt: din güzel ahlaktır hadisi şerifini açıkla

Desert Rose
İnsanın ahlakı, arkadaşının huyu gibi olur. Ahlak, hastalık gibi bulaşıcıdır. Kötü huylu ile arkadaşlık etmemelidir. Hadis-i şerifte, (İnsanın dini, arkadaşının dini gibi olur) buyuruldu. Faydasız şeylerden, oyunlardan, zararlı şakalaşmaktan ve münakaşa etmekten sakınmalıdır. İlim öğrenmeli ve faydalı işler yapmalıdır.

Okudunuz mu?  Rahim ameliyatından sonra gelen akıntılar

Ahlakı bozan, şehveti harekete getiren seks, fuhuş kitapları okumamalı, böyle radyo ve televizyondan sakınmalıdır. İyi huyların faydaları ve haramların zararları ve Cehennemdeki azapları, hep hatırlanmalıdır.

Mal mevki arkasında koşanlardan hiçbiri muradına kavuşamamıştır. Malı, mevkiyi hayır için arayan ve hayır işlerde kullanan, rahata, huzura kavuşmuştur.

Mal, mevki gaye olmamalı, hayra vasıta olmalıdır. Mal mevki, bir deryaya benzer. Çok kimse, bu denizde boğulmuştur. Allahü teâlâdan korkmak, bu deryanın gemisidir. Hadis-i şerifte, (Dünyada, kalıcı değil, yolcu gibi yaşamalı! Öleceğini hiç unutmamalı!) buyuruldu. İnsan, dünyada baki değildir. Dünya zevklerine daldıkça, dertler, üzüntüler, güçlükler artar.

Okudunuz mu?  Arapça Dersler| Fiil çekimi - Arapçada Fiil Kalıpları

Aşağıdaki hadis-i şerifleri hiç unutmamalıdır:
(Kişi, az ibadet etse de, güzel ahlakı ile en yüksek dereceye kavuşur.) [Taberani]

Peygamber efendimiz, (Ahlakınızı güzelleştirin) buyurdu. (Din nedir) diye sual edilince de, (Din, güzel ahlaktır) buyurdu.

Şu halde dinin emirlerine uyup yasak ettiklerinden kaçan kimse, huyunu değiştirip güzel ahlaka sahip olur. Güzel ahlakın ne olduğu sorulduğu zaman da buyurdu ki:
(Güzel ahlak, gelmeyene gitmek, vermeyene vermek ve zulmedeni affetmektir.) [Hakim]

Okudunuz mu?  Yıldırım ve şimşek çakmasında okunacak dua

Akılsız hayvanı bile ehlileştirmek, bazı alışkanlıklar kazandırmak mümkündür. Mesela av hayvanına, avını yememesi, tuttuğu avı getirmesi öğretilebiliyor. Akıllı insanın terbiyesi ise daha kolaydır. Dinimiz de, nefsimizi terbiye etmemizi, nefsini terbiye edenlerin iki cihan saadetine kavuşacağını bildiriyor. Nefsimizle cihadın önemi büyüktür. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Asıl mücahid, Allahü teâlâya itaat uğrunda nefsi ile cihad edendir.) [Tirmizi]

Okudunuz mu?  Peygamberimizin ismi-isimleri nedir

Bir erik çekirdeği, ne elmadır, ne de eriktir. Bu çekirdek, toprağa konur, sulanıp gübrelenirse erik ağacı olabilir. Bu ağaçtan da erik alınabilir. Bu ağaca ne kadar bakılırsa bakılsın, erik çekirdeğinden elma olmaz.

İşte bunun gibi, gazap ve şehvet terbiye ile yok edilemez. Zaten dinimiz de bunların yok edilmesini değil, terbiye edilmesini emrediyor. Terbiye edilince de zararları önleniyor. Mesela gazabı saldırganlık derecesinde olmak kötü olduğu gibi, gazabın tamamen yok olması da zararlıdır. Tehlikelere karşı koyamaz. Terbiye ile itidal sahibi olunabilir. İsraf da, cimrilik de kötüdür. İkisinin ortası cömertliktir. Terbiye ile, dine uymakla insan cömert olabilir. Dinimiz, aşırılıklardan uzak, orta yolda olmayı emretmektedir. Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Sizi vasat bir ümmet kıldık.) [Bekara 143]

Okudunuz mu?  Evde yaşanan olumsuzluklar için kurşun döktürmek caiz mi

Soru: din güzel ahlaktır hadisi şerifini açıkla

Burcuela
@mir kardeş yanlış anlama da sen neden taktın bu cennet konusuna bilmem ama nereye baksam senin bu konuda bir genel eleştirin .. Tamam tabii ki insanın böyle sorumsuz düşünmemesi gerek ama bu kadar da eleştirel ve sert olunmaz ki yahu güzel bir hadis işte din güzel şeyleri emreder kötülükleri yasaklar bu yüzden dine önem veren de kötülük etmez güzel ahlaka kavuşur olay bu bitti bunun cenneti cehennemi yok son dakikada hacca gider işi bitiririm tarafı falan hikaye ve gereksiz zaten ben hiçbir müslümanın bu şekilde düşüneceğine inanmıyorum çünkü müslüman olan herkes bilir ki Allah sinelerde yatanı bilendir bu yüzden bu tür düşünen de yoktur varsa da tövbe eder bence senin anlattığın gibi düşünen varsa zaten ne diyelim ama herkes Allah Rızasının yüceliğinin farkında bence … Herkes sınavı için öyle ya da böyle mücadele veriyor Allah tüm inanan doğru yolda olmayı dileyen ve bunun için uğraşan insanlara yardım etsin .. Amin …

Okudunuz mu?  Saç Kesiminde Bütün Saçlar Eşit Uzunlukta Mı Olmalı?

@mir kardeş yine de beni yanlış anlama sakın ben sadece eleştiri dozu biraz fazla onu diyorum yani tabii ki eleştirel olalım ama ben bu konuda çok korkuyorum zaten hassas bir konu hani kimisinde ümit ağır basar kimisinde korku yani oyüzden kimseyi korkutmayalım tamam çok zor ama Rabbimiz de çok merhametli ama tabii ki bunu söyleyip her türlü kötülüğü yapmayacağız Rabim yardımcımız olsun amin … Yaşamak ve manen ayakta kalmak gerçekten zor …

Okudunuz mu?  Ebubekir Sifil - Hangi Tasavvuf?

Burcuela
suizann ne demek kusura bakma ben bilmiyorum da ama gerçekten genel bir eleştirin var bu kötü bir şey değil ki eleştiri olabilir ama ben kötü bir şey demek istemedim suizann kötü bir şeyse öyle bir şey yapmak istemedim ben kardeş kusura bakma sadece benim konuma da böyle eleştiri yapmıştın ondan dedim

Okudunuz mu?  Semavi ile semai arasında ne fark vardır

@mir
suizann birisi hakkında haksız önyargıda bulunmak demektir
sadece iki mesajımda
haklı olarak
azımsanmayacak bir çoğunluk olan bazı müslümanların
çarpık cennet anlayışlarını eleştirmemi
benim bu konuya takmam ya da genellikle eleştirmem şeklinde lanse etmeniz suizanndır
benim için önemli değil
daha kötülerini (küfür hakaret vs) de gördük 🙂
büyütülecek bir şey değil

Okudunuz mu?  Tacize göz yummak engellememek

Burcuela
kötü bir şeymiş suizann ama ben 2 msj değil bir tane daha görmüştüm ama sen yine de kusura bakma söylemek istedim çok haksız değilsin eleştirinde ama hep söyleyince fazla sert göründüğü için söyledim kusura bakma tekrar.. suizann’ı da öğrendik
Selametle …

Okudunuz mu?  Geceleri Odamdan Sesler Geliyor ?

islam güzel ahlaktır hadisinin açıklaması, islam güzel ahlaktır hadisinin anlamı, din güzel ahlaktır hadisinin açıklaması

Bu kategoride yer alan Yüreğimdeki acıyı hafifletecek bir dua önermenizi rica ediyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Din güzel ahlaktır hadisi şerifini açıkla Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.