Anasayfa
13 Ekim 2021, 17:43
Nedir
Abone

Hiç Bilenle Bilmeyen Bir Olur Mu? Cümlesinin Anlamı Nedir?

Hiç Bilenle Bilmeyen Bir Olur Mu? Cümlesinin Anlamı Nedir?

Kayıtsız Üye
Hiç Bilenle Bilmeyen Bir Olur Mu? Cümlesinin Anlamının ne olduğu hakkında bilgi verici bir yazı örneği yazar mısınız ?


Cevap: Hiç Bilenle Bilmeyen Bir Olur Mu? Cümlesinin Anlamı Nedir?

Desert Rose
( "De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Şüphesiz, temiz akıl sahipleri öğüt alıp-düşünürler." (Zümer suresi -9 )

Okudunuz mu?  Asel isminin anlamı nedir?

Allaha yaklaşanlar bilenlerdir. bilen nefsini bilir. nefsini bilen Rabbini bilir. Rabbini bilen İnsan-ı Kâmil olur. İSLAM ın bir manasıda ilimdir taklitle tam müslüman olunmaz. Allah cc bilenleri sever. hz Ali, "ilim çindede olsa gidip alınız" buyurmuştur.


Yanıt: Hiç Bilenle Bilmeyen Bir Olur Mu? Cümlesinin Anlamı Nedir?

mematii
< ( "De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Şüphesiz, temiz akıl sahipleri öğüt alıp-düşünürler." (Zümer suresi -9 )

Okudunuz mu?  Adalet nedir? adalet sözcüğünün terim anlamı nedir? adaletin hak ile olan ilişkisi nedir? hak nedir?

Allah’a yaklaşanlar bilenlerdir. bilen nefsini bilir. nefsini bilen Rabbini bilir. Rabbini bilen İnsan-ı Kâmil olur. İSLAM ın bir manasıda ilimdir. taklitle tam müslüman olunmaz. Allah c.c bilenleri sever. hz Ali, "ilim çindede olsa gidip alınız" buyurmuştur. >

Açıklama için Allah (c.c) razı olsun. İlaveten; buradaki "insan-ı kamil"den murad, İslam’ın hedeflediği insan tipidir. Rabb’ini en iyi bilenler alimler olduğu için (rabbani alimler), Allah’tan her hususta en çok haya edenler ve en çok korkanlar (kurbiyyet arttıkça haşyet te artar) da onlardır. Takvayı seçmişlerdir. Bundan dolayı bu vasıfları Kur’an da ve hadislerde övülmüştür..

Okudunuz mu?  Vahiy nedir? vahiy anlamı

Cevap: Hiç Bilenle Bilmeyen Bir Olur Mu? Cümlesinin Anlamı Nedir?

Hoca
Kuranı Kerim, Zümer Süresi 9. Ayet

Yoksa geceleyin secde ederek ve kıyamda durarak ibadet eden, ahiretten çekinen ve Rabbinin rahmetini dileyen kimse (o inkarcı gibi) midir? (Resûlüm!) De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak akıl sahipleri bunları hakkıyla düşünür.

AYETİN TEFSİRİ

Okudunuz mu?  Ayet yazılı levhaları ve Allah'ın isminin geçtiği levhaları yatak odasının duvarına asmak caiz midir?

9. Bu ifadeden anlaşıldığı için cevabı söylenmeyen bir sorudur. Yani yoksa gece saatlerinde, namazda secde edip ayakta durarak Rabbine ibadet eden itaatkâr kimse, Allah’a şirk koşup onun ortaklan olduğunu kabul eden kimse gibi midir? Kurtubî şöyle der: Yüce Allah, mü’minin, yukarda anlatılan kâfire benzemediğini açıkladı.[24] mü’min, âhiret azabından korkarak ve Rabbinin rah-meti olan cenneti umarak ibadet eder. İşte bu takva sahibi mü’min, o günahkâr kâfir ile bir olur mu? Allah katında bunlar eşit olmaz. Yüce Allah buna bir misal vermek üzere şöyle buyurdu: De ki: Âlim ile câhil bir olur mu? Bu ikisi nasıl eşit değilse, itaat edenle isyan eden de aynı şekilde eşit olmaz.[25] Ancak akl-ı selim sahibi kimseler öğüt ve ibret alır. Fahreddin Râzî şöyle der: Bi-lin ki, bu âyet bir çok hayret verici sırrı göstermektedir. Yüce Allah âyetin başında ameli anlattı, sonunda da ilmi anlattı. Amele gelince o, ibadet, secde ve kıyamdır. İlim ise, Yüce Allah’ın, "bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" kelâmında anlatılmıştır. Bu gösteriyor ki, insanın olgunluğu sadece bu iki maksada bağlı kılınmıştır. Zira amel başlangıçtır. İlim ve bilgi ise sonuçtur. Âyette hazif vardır takdiri şöyledir: İtaat eden kimse başkası gibi olur mu? İfadeden anlaşıldığı için bu hazif güzel olmuştur. Çünkü Yüce Allah, bu âyetten önce kâfiri anlattı. Sonra da, bilen-lerle bilmeyenlerin bir olamayacağını misal verdi. Burada ilmin üstünlüğü-ne, önemli bir şekilde dikkat çekilmektedir.[26]
______________
[24] Kurtubî, 15/238
[25] Bkz. Beyzâvî Haşiyesi, 3/194
[26] Tefsîr-i kebîr, 26/250 Muhammed Ali Es Sabuni, Safvetü’t-Tefasir, Ensar Neşriyat: 5/322-323.

Okudunuz mu?  Şerabdar-ı has'ın anlamı nedir?

Kayıtsız Üye
Çok teşekkürler sağolun sağolun.


Kayıtsız Üye
ALLAH razı olsun sayenizde öğrendim !!!


Kayıtsız Üye
Çok sağolun harikaydı.Öğretmenimden + aldım


Kayıtsız Üye
Çok güzel teşekkür ederim sağ olun çok güzeldi


Kayıtsız Üye
yani biraz olmuş galiba sen 8 e gitmiyorsun tatım ben 9 a gidiyorum yinede güzel aferin

Okudunuz mu?  Kuran süre Cüz okuma esnasında son dualarda tekbir getirmenin anlamı nedir?

hiç bilenle bilmeyen bir olur mu, hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu, hiç bilenle bilmeyen bir olurmu anlamı

Bu kategoride yer alan Vahiy nedir? vahiy anlamı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hiç Bilenle Bilmeyen Bir Olur Mu? Cümlesinin Anlamı Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.