Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:28
missa6
Abone

Haccın bireysel ve toplumsal faydaları nelerdir?

Haccın bireysel ve toplumsal faydaları nelerdir?

Kayıtsız Üye
çok acele lazım lütfenn


Yanıt: haccın bireysel ve toplumsal faydaları nelerdir?

Desert Rose
haccın bireysel ve toplumsal faydaları

Beş vakit namaz, cuma ve bayram namazlarında olduğu gibi hac da ferdî değil, kollektif bir ibadettir. Beş vakit namaz günlük; cuma namazı haftalık; hac ise yıllık bir kongre gibidir. İlki umumî, ikincisi yarı umûmî, üçüncüsü hususî bir kongredir. Tabanda herkesin iştirakiyle yapılan toplantılar, yılda bir kere katılan temsilcilerin iştirakiyle hac toplantısında mahalli olarak, cuma namazlarından daha geniş olarak konuşulan İslâm’ın meseleleri, hacda bütün dünya Müslümanlarının katılmasıyla azamî derecede geniş olarak görüşülür, tartışılır, karara bağlanır. Kolay kolay bir araya gelmeleri mümkün olmayan dünya Müslümanlarının temsilcileri, tarihi çok önceden tesbit edilmiş, geciktirilmesi veya öne alınması mümkün olmayan bir zamanda muntazam bir şekilde yılda bir kere bir araya gelir, memleketlerinden haberler getirir, gelişmeleri anlatır, dert ve meselelerini dile getirir, karşılıklı danışmalarda bulunur, mümkünse ortak kararlar alır, bir sonraki senede bunu kontrol edip değerlendirirler. Hacda sadece dini meseleler değil, politik, diplomatik, sosyal, iktisadî, ticarî, ilmî ve fikrî meseleler de konuşulur. Bu sayede İslâm cemiyeti gayr-ı müslimler karşısında dayanışma halinde bulunan kenetlenmiş ve kaynaşmış bir kütle haline gelir. Bu tarzdaki bir birlik ve beraberlikten kuvvet ve kudret doğar.

Okudunuz mu?  Bera Azim'in duası

Hac, ferdî şuurun asgari seviyeye inip ma’şerî ve içtimai şuurun azamî hadde ulaştığı bir ibâdet şeklidir. Hacda meydana gelen içtimaî heyecan ve galeyan seline kendilerini kaptıran ferdler, cismânî varlıklarından sıyrılarak toplum içinde erirler. Ferd olarak fânî, cemiyet olarak bakî olurlar. Cemiyete faydalı olmak için gönüllü olarak her türlü fedakarlığa katlanır, gerektiğinde bu uğurda seve seve canlarını da feda ederler. Çünkü bu cemiyette toplum için yok olmak, en şerefli bir var oluştur. Bu sebeple haccın maksadını bilen, hikmetlerini kavrayan ve tam olarak bunun şuuruna varan kimseler mutlaka daha fazla diğergam ve hayırsever olurlar.

Okudunuz mu?  Dinler bölgesel midir

Hac ibadeti, dünyanın çeşitli yörelerinden, renk, dil ve ülke ayrımı gözetilmeksizin, milyonlarca Müslümanı bir araya getirir. Tanışıp, görüşmelerine, ekonomik bakımdan bütünleşmelerine, düşmanları karşısında tek saf halinde yardımlaşmalarına zemin hazırlar.
Yazar: Mehmet Talu
Kaynak: İtibar-Haber


Cevap: Haccın bireysel ve toplumsal faydaları nelerdir?

Hoca
Hac ibadetinin kısaca yararları

Okudunuz mu?  Tecvid konularından sukunu arız ve sukunu lazım kurallarına ve medd-i muttasıl ve munfasıl kuralları

İslam; hem ferdi hem de toplumsal manada hayatı ihata eden bir dindir.
İslam dini; vakit, cuma ve bayram namazları ile oruç, zekât, hacc ve kurban
gibi ibadetleri zamana yayarak insanın kulluk bilincini ve hissiyatını canlı
tutmayı amaçlamıştır.

Hacc ibadeti; Müslümanların dünya çapında inanç ve
uygulama bütünlüğünü gerçekleştirdiği en geniş katılımlı bir kulluk
hareketidir. Dilleri, ırkları, renkleri farklı, ancak imanları ve gönülleri
bir, milyonlarca insanın ihrama girerek, dünyevi farklılık ve imtiyazlardan
sıyrılarak, Lebbeyk Allah’ım lebbeyk! Hamd Senin, kulluk Senin, mal-mülk zaten
Senin! Senin ortağın yoktur. diyerek Allah’ın davetine icabet etmesi, aynı
zamanda, aynı mekânda ona yürümesi, onun huzuruna çıkmasıdır.


Cevap: Haccın bireysel ve toplumsal faydaları nelerdir?

Kübra Nur
Çok işime yaradı sağolun 🙂

Okudunuz mu?  Kibirden-Kendini Beğenmişlikten nasıl kurtulunur?

haccın bireysel ve toplumsal faydaları, haccın bireysel ve toplumsal faydaları nelerdir, hac ibadetinin bireysel ve toplumsal faydaları

Bu kategoride yer alan Mevlananın vecizeleri başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Haccın bireysel ve toplumsal faydaları nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.