Anasayfa
16 Nisan 2022, 5:58
missa0
Abone

İslam dinine göre gitar çalmak caiz midir?

İslam dinine göre gitar çalmak caiz midir?

Kayıtsız Üye
İslam dinine göre gitar çalmak caiz midir? Dinimizde bir kişinin gitar çalması caiz midir ?


Yanıt: İslam dinine göre gitar çalmak caiz midir?

Şem’a
Gitar tüm müzik aletleri aynıdır. Efendimiz (sav) bu aletleri şeytan işi boş şeyler olarak niteleyince çoğu alimler bu aletleri eğlence için kullanmanın caiz olmadığına kanaat getirmişler. Sadece sayıları bir elin beş parmağı geçmeyecek kadar alim ise bunları iyi anlamda fayda verecek şekilde kullanmanın caiz olduğunu söylerler.

Okudunuz mu?  Utanma duygusu nasıl kazanılır

Yorum: İslam dinine göre gitar çalmak caiz midir?

Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm, sözlü müzik pek dinlemiyorum. Kuran okumak bana huzur veriyor ve sanki dünyaya bakış açımı okudukça olumlu yönde değiştiriyor. Yani ne kadar cahil olduğumu okudukça ve araştırdıkça daha da iyi anlıyorum. Müzik olarak ise, ben genel olarak klasik müzik dinliyorum, özellikle gitar, piano ve keman sesleri beni ruhen dinlendiriyor diyebilirim. Klasik müziği siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Teşekkrüler.

Okudunuz mu?  Saçları boyamak caiz mi. Kimyevi boya ile boyanırsa gusle mani olur mu?

Yanıt: İslam dinine göre gitar çalmak caiz midir?

Şem’a
Müzik dinlemenin en asgari hükmü mekruhtur.


Elyesa Selef
Kardeşim ister sözlü olsun ister sözlü olmasın çalgı aleti haramdır.Ayrıca ruhumu dinlendiriyor gibi sözlerde aldatmacadır zıvanadır.Nitekim ;

“Bunlar, iman edenler ve gönülleri Allah’ın zikriyle sükûnete erenlerdir. Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur.” Ra’d 28

Okudunuz mu?  Eşler arasındaki haklar ve görevler nelerdir?

MERAK EHLİ
her çalgı aleti haramdır diyemeyiz. ney, def haram değildir. Eğer haram olsaydı Mevlana hazretleri neyi kullanırmıydı veya kullandırırmıydı. Eğer def günah olsaydı Peygamberimiz kızının düğününde çalınmasına izin verirmiydi.
bunla ilgili kanıt
Deaimu’l-İslam’da bir rivayet nakledilmekte ve şöyle denilmektedir: Hz. Peygamber (s.a.a) bir şahsın düğününden haberdar oldu ve şöyle buyurdu: Düğün gizli yapılmamalıdır, duman çıkartılmalı ve def sesi duyulmalıdır. Düğün ile zina arasındaki fark defin sesidir.[2] Aynı kitapta İmam Sadık’tan şöyle bir rivayet nakledilmektedir: Hz. Zehra’nın (a.s) düğün gecesi Allah Resulü (s.a.a) def sesini duyar ve bu nedir diye sorar. Esma, Hz. Zehra’yı sevindirmek ve annesizliğini hissettirmemek için def çalıyor derler. Bunun üzerine Allah Resulü (s.a.a) Esma benim kızımı sevindirdiği gibi ey Allahım sen de onu sevindir diye dua eder ve Esma’ya eğlencenizde uygun olmayan sözler söylemeyin diye buyurur.[3] Keşfü’l-Ğumme kitabı da şöyle nakletmektedir: Müslümanlar Hz. Ali (a.s) ile Hz. Fatıma’nın (a.s) evlendiğini duyunca ve Peygamberi (s.a.a) tebrik edince, Hz. Peygamber (s.a.a) eşlerine döner ve Fatıma (a.s) için def çalmalarını emreder ve onlar da def çalmaya başlar.

Okudunuz mu?  Küçükken yapılan yemin geçerli mi

Kayıtsız Üye
Gitara bence haram diyemez şahsen peygamber efendimiz zamanında yoktu ve Kuranda müzik le ilgili bir ayet yoktur bu yüzden haram olduğunu söyleyemem


Ebû Mansur
Müçtehid değilseniz hüküm veremezsiniz.
Hazret-i Peygamber {sav} çalgı aletleriyle ilgili hadisleri var ve müzikle ilgili Ayet’de var (ama bu konuda müziğin helal haramlığı konusunda alimler ihtilaf etmişlerdir)lütfen bilip bilmeden konuşmayın.

Okudunuz mu?  Hz. Muhammed (s.a.v) Efendimizin kızı Hz. Fatımanın şemaili

Omer Faruk
Kardeşlerim,

Müziği HARAM kılan hiçbir delalet-i kat’i subuti kat’i NAS yoktur. Hadislerden öğrendiğimiz ise günaha çağıran, günahı öven müziğin haram olduğudur. HAK için kullandığınız her enstrüman her müzik helaldir. Rasulullah’ı Medine’de karşılayan kadınların o günün müzik aletleriyle Rasulullah’ı karşıladığını ve Rasulullah’ın onları bu konuda uyarmadığını unutmayınız.

Okudunuz mu?  Allah'ın bizi affettiğini nasıl anlarız?

Müslümanların hemen hepsinin izlediği ÇAĞRI filminin müzikleri haram mı? Orada kullanılan enstrümanlar haram mı? Bu tıpkı bıçakla insan öldürüldü diye bıçağı haram kılmaya benziyor.

Müzik yapın ki, bu filmleri biz yapalım gayrimüslimlere muhtaç olmayalım.


gitar çalmak günah mı, gitar calmak gunahmi, gitar çalmak günah mıdır

Bu kategoride yer alan Namaza başlamadan önce hangi hazırlıklar yapılır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslam dinine göre gitar çalmak caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.