Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:46
missa3
Abone

Büyükleri Sevip Saymanın Yararları

Büyükleri Sevip Saymanın Yararları

Kayıtsız Üye
Büyükleri Sevip Saymanın Yararları


Yanıt: Büyükleri Sevip Saymanın Yararları

Galus
Büyüklere karşı saygı göstermek ve saygı ile hitap etmek

İnsanlara, özellikle büyüklerimize, anne baba gibi üzerimizde emeği olanlara saygı göstermek dinî, ahlakî ve insanî bir görevdir.
Yaşlılık döneminde insan her zamankinden daha çok ilgi ve saygı görmek ister. Bunun için onlara karşı saygılı ve merhametli olmak, onların ihtiyaçlarını karşılamak önemlidir.

Okudunuz mu?  Rabbena firli duası nasıl okunur?

İnsanların kendisinden yaşça büyük olan kişilere saygı göstermesi dinimizin bir emri olduğu gibi örf ve geleneklerimizin de bir gereğidir.
İslam dini, insanların birbirleriyle ilişkilerine büyük önem vermiştir. Müslümanların ilişkilerinde samimiyet, güvenilirlilik, tevazu, sadelik, nezaket, sevgi ve saygı esastır.

YAŞLILARA SAYGI
Yüce dinimiz İslam’ın ana hedefi, insanların dünya ve ahiret saadetini temin etmektir. İnsan, Cenab-ı Hakk’ın yer yüzündeki halifesidir. Allah bütün nimetleri O’nunistifadesine sunmuştur. İnsana saygı ve hürmet dinimizin emri, ahlaki değerlerimizin de temel taşıdır.
Yüce Rabbimizin insana bahşettiği özelliklerin en dikkat çekici olanları sevgi, saygı ve merhamet duygularıdır. İnsan ancak bu yüce duygular sayesinde mutlu olabilir. Bu duyguların olmadığı yerde hüzün ve keder vardır.

Okudunuz mu?  Sevenleri barıştırmak için yalan yere yemin etmek zorunda kaldım hükmü nedir?

Cevap: Büyükleri Sevip Saymanın Yararları

Kayıtsız Üye
kısa yazı:büyükleri sayıp sevmenin yararları sevaptır


Cevap: Büyükleri Sevip Saymanın Yararları

Kayıtsız Üye
çok güzel bir sayfa

Büyüklere saygı küçüklere sevgi konusunda tavsiye

Büyüklerimizden sevgi, İleriki yaşlarda da küçüklerimizden saygı bekliyorsak, Büyüklerimizin ihtiyaçlarını karşılayalım, onlara merhamet edelim, saygı gösterelim hastalıklarında onları ziyaret edelim, onların gönüllerini alalım, dualarını isteyelim, anne babamızı evimizin baş tâcı yapalım, onları kimseye muhtaç etmeyelim. unutmayalım ki, bizler de bir gün onlar gibi olacağız.
Hutbemi Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) şu hadis-i şerifiyle bitiriyorum: "Küçüğümüze merhamet, büyüğümüze hürmet etmeyen bizden değildir."

Okudunuz mu?  Cin musallatından nasıl kurtulurum?

Kayıtsız Üye
büyükleri saymak din ve insanlık gereğidir.
küçükleri sevmek de öyledir.


Hoca
büyükleri sevip saymanın yararları nelerdir kısaca

Yüce dinimiz İslam büyüklerimize saygı göstermemizi ve onlara her konuda öncelik vermemizi emreder.
Saygı göstermemiz gerekenlerin başında anne ve babamız gelmektedir.
Yüce Allah (c.c) bu konuda Kur’an-ı Kerim’de
Rabbin sadece kendisine kulluk etmenizi, ana-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendisine öf bile deme, onları azarlama! İkisine de güzel söz söyle (1) buyurmaktadır.
Ayeti kerimeden de anlaşıldığı gibi anne-babamızın yanımızda yaşlanmaları halinde her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz emredilmiştir. Onlara tatlı ve güzel söz söylememiz gerekir.

Okudunuz mu?  Dua ederken ve zikir çekerken besmele çekilir mi

Milletimizin örf ve âdetinde de büyüklere saygı, küçüklere sevgi ve tüm canlılara karşı da merhametli olma duygusu vardır.
Dinimizin emri olan büyüklere saygı, küçüklere sevgi ve tüm canlılara merhametli olmayı öncelikle bizler çocuklarımıza öğretmeliyiz.
Hak aşığı Yunus’un deyimiyle yaratılanı severiz, Yaratandan ötürü prensibini gençlerimize anlatmalıyız.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu konu ile ilgili hadisi şeriflerin de Saçı sakalı ağarmış yaşlı Müslümanlara hürmetin Allah’a karşı olan saygıdan kaynaklandığını (2) Bir genç yaşından dolayı bir kimseye saygı gösterirse Allah (c.c) da yaşlanınca kendisine saygı gösterecek kişiler takdir edeceğini (3) söylemiştir.

Okudunuz mu?  Dört halifenin kişilik özellikleri

özet olarak

Sevgi ve saygı büyükler ile küçükler arasındaki uçurumları yok eden,
muhabbet bağını kuran bir ikilidir.
Büyükler küçüklere karşı sevgide küçükler de büyüklere karşı saygıda kusur etmemelidirler.


sevip saymanın yararları, buyukleri sevip saymanin yararlari, buyuklerı sevıp saymanın yararları

Bu kategoride yer alan Hz Hatice Hz Muhammed den kaç yaş büyük başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Büyükleri Sevip Saymanın Yararları Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.