Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:22
missa2
Abone

Haza Duai Şerh-i Kadeh Duası

Haza Duai Şerh-i Kadeh Duası

Kayıtsız Üye
haza duai şerh-i kadeh duasını ve Türkçe anlamını bulamadım yardım rica ediyorum


Cevap: Haza Duai Şerh-i Kadeh Duası

Ramadan
Şerh-i Du’â-yı Kadeh ve Kadeh Duası Mazmunu

Yazar : Suat DONUK

Özet
Divan edebiyatının temel unsurlarından biri mazmundur. Mazmunun tanımı hakkında cumhuriyetten günümüze kadar değişik fikirler ileri sürülmüştür. Genel kanı, mazmunun; bir olay, olgu veya durumun doğrudan değil de bazı ilgili kelimelerle şiire yerleştirilip, bu kelimelerin anlam katmanları yardımıyla sezdirilmesi, buldurulmaya çalışılmasıdır. Divan şiirinde geçen mazmunları sezmek, bulmak için Osmanlı toplumundaki bir aydının sahip olduğu bilimsel ve kültürel bilgilere vakıf olmak gerekir. Osmanlıların kültürel hayatlarındaki bilgilerden hareketle divan şiirinde geçen mazmunları açıklamak amacıyla Ahmet Talat Onay tarafından Eski Türk Edebiyatında Mazmunlar ve İzahı isimli bir eser kaleme alınmıştır. Bu eserde yazar, Kadeh Duası maddesinde, Şiirlerimizde geçen kadeh duası tabirinin delalet ettiği mazmun tamamıyla anlaşılamamıştır. demektedir. Mazmunların izahı, divan şiirinin anlaşılması bakımından hayati önem arz ettiği için, bu çalışmada A. Talat Onay’ın Anlaşılamamıştır. dediği kadeh duası mazmununun açıklanması amaçlanmıştır. Çalışmanın başında mazmun kavramı üzerinde durulmuş, Şerh-i Du’â-yı Kadeh isimli konuyla alakalı eserin nüshalarının içeriği ve tahlili verilmiş, 142 divanın taranması neticesinde tespit edilen kadeh duası mazmununu içeren beyitler izah edilmiştir.
ALINTIDIR

Okudunuz mu?  Şaka bile olsa yalan söylemeyen kimseler için cennetin ortasında köşkler vardır

Cevap: Haza Duai Şerh-i Kadeh Duası

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar ben başlıkta yazan dua yı arıyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Hatırladığım kadarı ile başlandıcı şöyle idi.

Lâ ilahe illâllah lâ ilâhe illAllahü biadedi tehliylin hellelehül mühellilûne.
Allahü ekberü Allahü ekberü biadedi külli tekbiyrin kebberehül mükebbirûne.
SübhânAllahi. ?

Okudunuz mu?  Bacak Nacak Üstüne Atmak Caiz Mi

Cevap: Haza Duai Şerh-i Kadeh Duası

Kayıtsız Üye
Bu dua bende var yanlız veren kişi büyük yemin verirdi kimseye verme diye.


haza duai kadeh, haza duai kadehi mübarek, şerh duası

Bu kategoride yer alan Kıskançlık yalan ve iftiranın kişiye ve topluma verdiği zararlar başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Haza Duai Şerh-i Kadeh Duası Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.