Anasayfa
21 Mayıs 2023, 0:15
Alim
Yönetici

İmam Şafinin talebeleri – Yetiştirdiği öğrencileri

İmam Şafinin talebeleri – Yetiştirdiği öğrencileri

imam
Imam Sâfiî Hicaz, Irak, Misir ve diğer Islam beldelerinde çesitli talebeler yetistirmistir. Yeni mezhebini Sâfiî’den alan Misirli bes ögrencisi sunlardir:

i) Ebû Ya’kub Yûsuf b. Yahyâ el-Büveydî (Ö. H. 231). Halîfe Me’mun’un çikardigi "Halku’l-Kur’an" fitnesi yüzünden Bagdat’ta bir süre hapsedildi (bk. "Halku’l-Kur’an" mad.). Sâfiî, onu ders halkasina vekil olarak birakmistir. Sâfiî’nin sözlerinden derledigi ünlü bir özet eseri vardir.

Okudunuz mu?  Mücedditlik Silsilesi

2) Ebû Ibrahim Ismail b. Yahyâ el-Müzenî (Ö. H. 266): Sâfiî mezhebine göre yazilmis çesitli eserleri vardir. Mebsût adi verilen "el-Muhtasaru’l Kebîr" ve "el-Muhtasaru’s-Sagîr" bunlardandir. Irak, Sam ve Horasan’dan pek çok ilim talibi ondan yararlanmistir.

3) Ebû Muhammed er-Rabî’ b. Süleyman b. Abdilcebbâr el-Murâdî (Ö.H. 270): Imam Sâfiî’nin kitaplarinin ravisidir. Amr b. el-Âs Câmiinde (Fustat Câmii) müezzindi. Safiî’nin er-Risâle, el-Ümm ve diğer kitaplari, el-Murâdî kanaliyla bize ulasmistir.

Okudunuz mu?  Şeytanın Özellikleri ve Görevleri

4) Harmele b. Yahya b. Harmele (Ö.H. 266): Imam Sâfiî’den er-Rabî’in rivayet etmedigi kitaplari nakletti. Kitabü’s-Surût, Kitabü’s-Sünen, Kitabü’n-Nikâh ve Kitâbü’l-Ibil ve’l-Ganem ve Sifatühâ ve Esnânühâ bunlar arasinda sayilabilir.

5) Muhammed b. Abdillah b. Abdilhakem (Ö.H. 268): Imam Mâlik’in de ögrencilerinden idi. Misirlilar onu diğer fakihlerden üstün kabul ediyordu. Daha sonra Sâfiî’nin görüslerini birakarak Imam Mâlik’in ictihadlariyla amel etmeye basladi.

Okudunuz mu?  Mahmud Efendi Hazretleri (k.s) Hicri 15.Asrın Müceddidi ilan edildi

Sâfiî’nin mezhebi; Misir, Güney Arabistan, Dogu Afrika, Dogu Anadolu, Seylan, Endonezya, Cava, Filipinler, Malaya, Mâveraü’n-Nehir ve Horasan gibi yerlerde yayilmistir (ez-Zühaylî, a.g.e., I, 37 vd.; Hamdi Döndüren, a.g.e., s. 78 vd.).


imam şafinin öğrencileri, imam şafinin talebeleri, imam şafiinin talebeleri

Bu kategoride yer alan Mergînanî Kimdir ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İmam Şafinin talebeleri – Yetiştirdiği öğrencileri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.