Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:43
missa09
Abone

Sevgi, hoşgörü, dayanışma ve insanlıkla ilgili yazı

Sevgi, hoşgörü, dayanışma ve insanlıkla ilgili yazı

Kayıtsız Üye
Sevgi, hoşgörü, dayanışma ve insanlıkla ilgili yazı istiyorum ilgilenirseniz sevinirim


Cevap: Sevgi, hoşgörü, dayanışma ve insanlıkla ilgili yazı

Efdal
sevgi ve hoşgörü ile ilgili yazı

HOŞGÖRÜ VE İNSANLIK

Birlikte yaşamk zorunda olan insanlar, iyi geçim için sevgi hoşgörü ve dayanışmaya çok ihtiyaçları var.
İnsan, topluluk halinde yaşayan ve beraber yaşadığı insanlarla iyi geçinmesi gereken şerefli bir varlıktır. Yüce Rabbimizin gönderdiği bütün dinlerin amacı, aralarındaki farklılıklara rağmen, insanlığın huzur ve barışını sağlamaktır. Kardeşliğin, huzur ve barışın sağlanması hepimiz için çok önemlidir. Bunun için sevgi, saygı ve hoşgörü anlayışı esastır.
Bugünkü sıkıntıların, çekememezliklerin, bunalımların ve kavgaların en büyük sebebi, sevgi ve hoşgörünün olmayışı ya da eksik oluşudur. Olumsuz birçok davranışın temelinde, yeterince hoşgörülü olamamak vardır.
Değerli Müminler!
Allah’ın emrine saygı ve yaratıklara merhamet, yaratılanı yaratandan ötürü hoş görmek İslâm’ın esaslarından birisidir. Hz. Peygamberimiz (s.a.v) tüm münasebetlerinde akılcı ve ölçülü olmayı, düşmanlık yerine dostluk ve sevgi bağlarının kurulmasını, öfke, hiddet, intikam veya öç yerine hilmi, yumuşaklığı; kötülük yerine ihsanı ön plana çıkarmıştır. Tüm dinlerin temelinde iyiliğin bulunduğunu tespit ederek geçmiş peygamberlere ve bunların kutsal kitaplarına saygı göstermiştir.
Hz. Peygamber, tüm insanlara hüsnü muamele etmek gerektiğini ifade etmiş ve kendisi de bizzat uygulamalarıyla örnek olmuştur. Bu hususta onun temel dayanağı Kur’ân-ı Kerim olmuştur: Eğer sen kaba, katı yürekli olsaydın şüphesiz etrafından dağılıp gitmişlerdi , Mümin kullarıma söyle, (daima) güzel sözler söylesinler.

Okudunuz mu?  İman nasıl gider?

Sevgi ve kardeşlik, Hz. Peygamber’in hayatında önemli bir ilke olmuştur. Hz. Peygamber (sav), İslam Dini’ni tebliğ ederken renk, ırk, dil, cinsiyet farkı gözetmemiş; tüm inananları kardeş ilan etmiştir. O gün gerçekleştirilmiş olan İslam kardeşliğine bugün bizler daha çok ihtiyaç duymaktayız. Farklı kökenlerden gelen insanların bir arada yaşadığı günümüz toplumunda arzu edilen birlik ve beraberliğin sağlanması, birbirimize göstereceğimiz hoşgörü ve sevgiyle mümkündür. Yaratıcımız bir olduğuna göre, yaratılan her insan da yaratandan ötürü sevgi ve merhamete layıktır.
Yaratıcımızın bizlere verdiği değerin farkında olmalı ve ilahi rızayı kazanabilmek için birbirimizi sevmeliyiz. Sevgili Peygamberimiz, iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız buyurarak, iman ile insan sevgisi arasındaki bağa dikkat çekmiştir.

Okudunuz mu?  Subhaneke yazılışı

Yüce dinimizin en büyük hedefi barış ve uzlaşmaya dayalı, sevgi-saygı ve kardeşliğin hâkim olduğu, huzurlu bir toplum oluşturmaktır.
İslam Dini’nin birer temsilcisi olarak öncelikle bizler bu prensipleri hayatımızda yaşamaya gayret edelim. Birbirimizi Allah için sevelim, hoşgörülü olalım, affedelim. Rabbimizin bizlerden istediği gibi kardeşler olarak yaşayalım.

Okudunuz mu?  4 rekat namaz 400 senelik kaza namazı odenmiş olur mu

Hazırlayan: Edip AKYOL


sevgi ve hoşgörü ile ilgili yazı, sevgi saygı hoşgörü ile ilgili yazı, hoşgörü ve sevgi ile ilgili yazı

Bu kategoride yer alan Cünüp Olduğumuz Halde Oruç Tutulur Mu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sevgi, hoşgörü, dayanışma ve insanlıkla ilgili yazı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.