Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:50
missa4
Abone

İslamın anne ve babaya verdiği önem

İslamın anne ve babaya verdiği önem

Kayıtsız Üye
islamın anne ve babaya verdiği önem


Cevap: islamın anne ve babaya verdiği önem

Galus
İslamın Ana Baba Hakkına Verdiği Önem

İslamın Ana Hakkına Verdiği Önem
Dinimizde anne hakkına büyük önem verilir. Kuranıkerim’de, annenin çocuğu için katlandığı güçlükler dile getirilir. Çocuklarının annelerine iyi davranması, saygı göstermesi ve yaptığı fedakarlıklara karşı ona teşekkür etmesi gerektiği belirtilir. Bu konuyla ilgili bir ayette şu ifadeler yer alır:Biz insana, ana babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Çünkü anası onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır… (İşte bunun için) önce bana sonra da ana babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur…(1)
Peygamberimiz de çeşitli sözlerinde ana hakkına verdiği önemi dile getirmiştir.İnsanlar arasında, iyi davranılmayı hak eden kişilerin anneler olduğunu söylemiştir. Anneye iyilik etmenin, onun istediklerini yerine getirmenin, yaşlandığında ona bakmanın çocukların görevi olduğunu belirtmiştir.
Anne, çocuğunun temel gereksinimlerini karşılamak için her türlü özveride bulunur. Onun iyi bir meslek sahibi olmasını; ülkesine, ulusuna, topluma yararlı bir insan olarak yetişmesini ister. Bunu gerçekleştirmek için üzerine düşen sorumlulukları severek yerine getirir.Çocuklarda tüm yaptıklarına karşılık annelerinin değerini bilmelidirler. Annelerine sevgi ve saygıyla davranmalı, onların istek ve öğütlerine uymalıdırlar. Annelerini kıracak, üzecek söz ve davranışlardan kaçınmalıdırlar. Güzel sözlerle onların gönüllerini almalıdırlar.
İslamın Baba Hakkına Verdiği Önem
Babalarımız, bizlerin sağlıklı beslenip büyümemiz, iyi yetişmemiz için annemizle birlikte her türlü güçlüğe katlanır. Gereksinimlerimizi karşılamak, iyi bir öğrenim görmemizi, topluma saygın bir meslek edinmemizi sağlamak için elinden gelen çabayı gösterir. Bir arkadaş gibi bizimle ilgilenir, sorunlarımızı çözmek için elinden geleni yapar. Başarılı olduğumuzda sevinir, zor durumda kaldığımızda üzülür.O, daima bizim iyiliğimizi ister. Bunun için kötü arkadaşlardan, zararlı alışkanlıklardan kaçınmamızı öğütler. Hatalı bir davranışımızda bizi uyarır. Toplumsal yaşam ve insanlar arası ilişkiler konusunda bize yol gösterir. Ailemizle birlikte bize görgü ve ahlak kurallarını öğretip benimsetmek için çaba harcar. Söz ve davranışlarıyla bize örnek olmaya çalışır. Bilgisini, görgüsünü, deneyimlerini bizimle paylaşır. Bizim sağlıklı, mutlu, huzurlu olmamızı ister. Bu isteği gerçekleştiğinde kendisi de mutlu olur.
Çocuklar, babalarının kendileri için katlandıkları güçlüklerin, gösterdikleri özverinin bilincinde olmalıdırlar. Onları kıracak, üzecek söz ve davranışlardan kaçınmalıdırlar. Babalarının her zaman kendilerinin iyiliğini istediğini bilmeli, onların öğüt ve uyarılarını dikkate almalıdırlar. Onların deneyimlerinden yararlanmalıdırlar. Babalarını sevmeli, onlara sevgi ve anlayışla davranmalıdır.
Dinimizde anne hakkına olduğu gibi baba hakkına da önem verilir.

Okudunuz mu?  Dini kız isimleri ve anlamları

Cevap: islamın anne ve babaya verdiği önem

Kayıtsız Üye
çok sagol isime qek yaradi çok güzel seyler ogrendik


islamın anne ve babaya verdiği önem, islamın anne baba hakkına verdiği önem, islamın anne babaya verdiği önem

Bu kategoride yer alan Rabbena dualarında ahiret günü hangi ifadelerle anlatılır başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamın anne ve babaya verdiği önem Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.