Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:18
misa00
Abone

İslamın güzel ahlaka verdiği önem

İslamın güzel ahlaka verdiği önem

Kayıtsız Üye
islamın güzel ahlaka verdiği önem


Cevap: islamın güzel ahlaka verdiği önem

Ensar2
Dinimiz İslam, Ahlaka büyük önem vermiştir. İman ve ibadetlerimizin ahlak ile sıkı bir ilişkisi vardır.

İmanın ve ibadetlerin esas hedefi insanı ahlaklı kılmak, faziletlerle bezemektir. İslam ahlakı, cihanşümul olan kapsamlı bir özelliğe sahiptir. İnsanların yaşayışlarında lazım olacak olan bütün kurallar İslam tarafından bildirilmiştir.

Okudunuz mu?  Geceleri uyuyamıyorum sıkıntı basıyor

Ahlak kelimesi, İslam ile yakından ilgilidir. İslam; barış, esenlik, güvenlik, huzur ve teslimiyet anlamlarını ifade ettiğine göre, bu manaları da kapsayan Ahlak: huy, tabiat, seciye anlamına gelen "Hulk” kelimesinin çoğuludur. Kavram olarak ise Ahlak: "insanın zorlanmadan, kendi iradesi ve aklıyla belli ölçülere göre seçtiği fiil ve davranışları yerine getirmesi” dir, yahut "bir amaca yönelerek, seçerek ve isteyerek iyi davranışlarda bulunmak, kötülüklerden sakınmaktır”

Okudunuz mu?  Hanefi mezhebi nasıldır özellikleri nelerdir nasıl davranırlar

İslam ile Ahlak arasında sıkı bir bağ vardır. Her ikisinin de hedefi aynıdır.

İslamiyet’in ahlaka çok önem verdiğini Kuran–ı Kerim’de, Hadis-i Şeriflerde ve Peygamberimizin örnek hayatında açıkça görürüz.

İman eden ve imanın gereğini gereği ibadetlerini yapan Müslüman, güzel ahlaka ulaşmış olur. İman eden kişi hem güven altına girmiş olur, hem de başkalarına güven vermelidir. Bunun içindir ki peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Hadis-i Şeriflerinde: "Müslüman, elinden ve dilinden başkalarının emin olduğu kimsedir” buyurmuştur. Bir başka hadiste: "İmanın en üstünü, Allah için sevmen, Allah için buğzetmendir” buyurulmuştur. Bu Hadis-i Şerif, İman ile Ahlakı birleştirmiştir. Demek ki İslam, İmana dayanan, gücünü İmandan alan bir Ahlak getirmiştir. İman, Ahlaki davranışa; günah-sevap, haram-helal kavramlarını katmaktadır. Yalan söyleyen kişi Ahlaksızlık yapmanın yanında, Allah’a karşı gelmiş, günah da işlemiş olur. Bu şekilde herhangi bir yanlışa düşmemek için haramlardan kaçınarak, emredilmiş olan doğruluk, dürüstlük, yardımlaşmak v.b. güzel davranışlarda bulunmak sureti ile İslam Ahlakına ulaşmalıyız.

Okudunuz mu?  Güldürmek için küfür etmek.

Peygamberimiz "Ben güzel Ahlakı tamamlamak üzere gönderildim” buyurmuştur. Diğer Hadislerde de tamamen başkalarına yönelik, insani bir sosyal Ahlakı, olgun imanın şartı saymaktadır. Hadislerde: "Kişi kendisi için istediği şeyi Müslüman kardeşi içinde istemedikçe gerçek manada Mü’min olamaz”, "Siz cennete giremezsiniz İman etmedikçe, İman etmiş olmazsınız birbirinizi sevmedikçe!..” buyurulmuştur. Kuran-ı kerim Peygamberimizi (s.a.v.) bize en büyük örnek göstermekte, "Onda sizin için güzel numuneler vardır” denilmektedir. O’nun ahlakı da zaten Kur’an dır. Kur’an neyi emrederse yapar, neyi nehyederse ondan da kaçınırdı.

Okudunuz mu?  Zulüm görenin okuyacağı dua

İslam, Ahlaka çok büyük önem vermekte ve onu gerçekleşecek en büyük hedef olarak almaktadır. Yalnız İslam Ahlakının ilk şartı İman etmektir. İkinci şartı ise inandığını uygulamaktır. Kısacası söylediği şeyi yapmak, yapamayacağı şeyi söylememektir. Yani özü-sözü, içi-dışı, fikri-fiili bir ve aynı olmaktır. Cenab-ı Allah, cümlemize ve cümle Ümmet-i Muhammed’e bu ölçülere uymayı nasip eylesin. alıntı

Okudunuz mu?  Hz İbrahim in kaç tane çocuğu vardır ve adları nelerdir?

islamiyetin güzel ahlaka verdiği önem, islam dininin güzel ahlaka verdiği önem, islamın güzel ahlaka verdiği önem

Bu kategoride yer alan Günahlarımızı affettirmek için ne yapmalıyız? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamın güzel ahlaka verdiği önem Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.