Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:18
misa00
Abone

İbadetle ahlak ilişkisi nedir?

İbadetle ahlak ilişkisi nedir?

Kayıtsız Üye
ibadetle ahlak ilişkisi nedir?


Cevap: ibadetle ahlak ilişkisi nedir?

Muhasibi
Aralarında yakın ilişki vardır.ibadet ahlakı ahlakta ibadeti güzelleştirir


Cevap: ibadetle ahlak ilişkisi nedir?

maydın
"Ben ancak yüksek ahlakı tamamlamak üzere gönderildim" (Hüsnü’l-Huluk,8) "(Ey Muhammed) Şüphesiz sen yüksek bir ahlak üzeresin."(Kalem,68/4)

Okudunuz mu?  9 Yaşındaki Oglumun Altına Kaka Yapması

İman etmeden yapılacak ibadetler geçersiz olacağı gibi, ibadetsiz iman da zayıflamaya mahkûmdur. Halk arasında yaygın olan "Benim kalbim temiz"anlayışı ibadetsiz ahlak anlayışını meşrulaştırma girişimidir. Bu da ancak hurafe olarak nitelendirilebilir. Konumuzun nirengi noktası ibadet-ahlak anlayışına gelince; bu konu Hz.Muhammed (sav) ahlaki yönden zayıf olan insanın yapacağı ibadetlerin iflasa (silinmeye) mahkûm olacağına işaret ettiği hadis-i şerifle açıklığa kavuşturulabilir: "Müflis kimdir, biliyor musunuz? diye sorunca ashab; bizim aramızda müflis, parası ve malı olmayan kimsedir, dediler. Resulullah(sav); şüphesiz ki ümmetimin müflisi, kıyamet günü namaz, oruç ve zekât sevabıyla gelip, fakat şuna sövüp, buna zina iftirası yapıp, şunun malını yiyip, bunun kanını döküp, şunu dövüp, bu sebeple iyiliklerinin sevabı şuna buna verilen ve üzerindeki kul hakları bitmeden sevapları biterse, hak sahiplerinin günahları kendisine yükletilip sonra da cehenneme atılan kimsedir. "(Müslim, Birr,59; Tirmizi, Kıyamet,2)

Okudunuz mu?  Allah ın zati ve subuti sıfatları ve anlamları

Ahlaki vasıfların varlığı ya da yokluğu insanın yaptığı amelleri etkiler. Güzel ahlak insanın kötü amelinin bağışlanmasına, kötü ahlak da iyi amellerin boşa gitmesine sebep olmaktadır. Hz. Muhammed(sav)şöyle buyurmaktadır: "Suyun buzu erittiği gibi güzel ahlak da günahları eritir; sirkenin balı bozduğu gibi kötü ahlak da ameli bozar. "(Teberani,el-Mu’cemu’l-Evsat,I/470) Bir başka hadis-i şerifte ; "İnsanlara karşı iyi ahlaklı olun ve işlediğiniz bir günahtan sonra bir iyilik yapın ki, Allah(cc)o günahı silsin. "(Tirmizi, Birr,55)

Okudunuz mu?  Avukatlık Bürosuna Yazılım Yazmak Caiz midir?

Yaşadığımız çağdaki ahlaki sorunların temeline bakacak olursak, ahlaki bozulmayı özellikle üç noktada tespit edebiliriz:
1-)Saltanat: Müslümanların maddi anlamda yeterlilik sahibi olmasıyla birlikte, yaşam standartlarını dini duyarlılıkların dışına çıkarak oluşturmaları.
2-)Taklit: Dini yaşantıyı yönlendiren öncüllerin Kur’an-ı Kerim ve Sahih Sünnet dışındaki kaynaklardan beslenmesi sonucu bid’atin yaygınlaşması.
3-)Dünyevileşme: Dünya –ahiret dengesinin ibresinin kaymasıyla daha çok dünya yaşantısının iyileştirilmesi ve modernizmin etkisiyle insan ve dünyevi ihtiyaçlarının merkeze alındığı bir inancın oluşturulması.

Okudunuz mu?  Selam verme şekilleri

Allah(cc) Kur’an-ı Kerim ‘de en başta ifade ettiğimiz iman, ibadet ve ahlak üçgeninde oluşturulacak doğru bir yaşamın(sırat-ı müstakim) standardını özetle şöyle zikreder: "İyilik, Allah’a, ahret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip)sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. "(Bakara,2/177)

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimizin ilk eşi olan Hz. Hatice annemizin fedakarlığı

Sema GÜNEŞ
Manisa İl Vaizi


Islamda ibadet ahlak i, ibadet ve ahlak arasindaki iliskisi, islamda ibadet ahlak iliskisi çok kısa

Bu kategoride yer alan Peygamberimizin ninesinin adı nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İbadetle ahlak ilişkisi nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.