Anasayfa
30 Ekim 2021, 17:31
missa0555
Editor

İslamda erkeğin karısına karşı görevleri

İslamda erkeğin karısına karşı görevleri

Kayıtsız Üye
İslamda erkeğin karısına karşı görevleri

Arkadaşlar İslam dininde bir erkeğin karışına eşine karşı görevlerinin neler olduğu hakkında bana bilgiler verir misiniz ?


Cevap: İslamda erkeğin karısına karşı görevleri

Desert Rose
İslamda erkeğin eşine karşı vazifeleri

Erkeğin kadına karşı vazifelerini İslam kitabları uzun uzun yazmaktadır. Biz, buraya uygun, kısa ve faideli olduğunu görerek, Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretlerinin (ölümü: 1195: Siirt, Tillo), Marifetname kitabında olanı aynen aşağıda bildiriyoruz:

Erkeğin hanımıyla görüşmesinde, otuz şeyi yapması lazımdır:

1- Ona karşı her zaman, güzel huylu olmalıdır.

2- Ona karşı her zaman, yumuşak davranmalıdır.

3- Eve gelince hanıma selam vermeli (yani selamün aleyküm demeli) ve nasılsın? diye hatırını sormalıdır.
7- Çocukları terbiyede; ona yardım etmelidir. Çünkü, bebek, anasına gece-gündüz ağlayıp, hiç rahat vermez. Onu insafsızca üzen bir alacaklıdır. O halde, ona imdat edene, Allahü teâlâ yardım eder.

8- Hanımına, memlekette adet olan elbisenin, çamaşırın en kıymetlisini giydermelidir. Ev içinde, her istediği güzel şeyleri giydirmelidir. Sokağa çıkarken, bunları da örtmeli, yabancıya göstermemelidir.

9- İyi şeyler yedirmelidir. Zengin ise, helal olan herşeyi almalıdır. Ona geniş, kullanışlı, sıhhi ve İslam hanımına yakışan elbise ve nefis ta’am te’min etmeyi, kendine borç bilmelidir.

Nafakasını sıkmamalı, israf da etmemelidir. Ailenin nafakasına verilen paranın sevabı, sadaka sevabından daha çoktur. Peygamberimiz “sallAllahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: Gaza için sarfedilen, köle azad etmek için, fakire sadaka vermek için ve evindekilerin nafakası için sarfedilen altınların en üstünü ve sevabı çok olanı, evin nafakasına verilen altının sevabıdır.

Hiç olmazsa haftada bir kere tatlı yedirmelidir. Yemeği yalnız yememelidir, çoluk – çocukla yemek sevabtır. En mühim şey, nafakayı, helalden kazanıp, helalden yedirmektir.

10- Hanımını hiç dövmemelidr. Dünya işlerindeki kusuru için, acı, sert söylememelidir. Kadınların kalbleri ince, nazik ve akılları farklı olduğundan, birbirlerine haset edenleri çoktur. Bu bakımdan, bilhassa yeni evliler, uyanık olmalı, ana, kızkardeş ve başka kadınların, hanımını çekiştirmelerine aldanmamalı, böyle şeyler söylemesine fırsat vermemelidir. Böyle sözlere uyarak, hanımsini incitmekten çok çekinmelidir.

Anası, kızkardeşleri için hanımının söylediklerine karşı da uynık olmalı. Anaya eziyyet olunmasına hiçbir suretle göz yummamalıdır. Anasına, kendisi, hanımı ve çocukları, herhalükârda saygı göstermelidir. Ana-babaya, kayınvalide ve kayınpedere hürmet, hizmet edilmesi birinci vazife olmalıdır. Büyüklerin rızasını, duasını almağa çalışmalı, hayır dualarını büyük kazanç bilmelidir.

11- Allahü teâlâ’nın emirlerini yapmak hususunda olan kusuru için, bir günden çok dargın durmamalıdır.

12- Hanımının huysuzluklarını, yumuşak karşılamalıdır. Çünkü, kadınlar, eğri kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Akılları ve dinleri erkeklerden azdır. Erkeğe emanet olunmuşlardır. Gülerek tatlılıkla geçinmek için alınmışlardır.

13- Hanımının ahlakında bir değişiklik görürse, kabahati kendinde bulup, ben iyi olsaydım, o da böyle olmazdı, diye düşünmelidir. Evliyadan birinin hanımı, huysuz idi. Buna hep sabreder, soranlara derdi ki, eğer onu başarsam, ona sabredemiyen biri alır da, ikisinin birden felakete düşmelerinden korkarım. Büyükler buyurmuş ki, bir kimse ailesinin huysuzluğuna sabrederse, altı şey ziyandan kurtulur: Çocuk dayaktan, tabak-bardak kırılmaktan, ahırdakiler dövülmekten, kedi sövülmekten, misafir gücendirilmekten, elbise yırtılmaktan kurtulur.

Okudunuz mu?  Zeyd ismi hangi surede?

14- Hanımı kızınca, susmalıdır. Böylece kadın, pişman olup, özür dilemeğe başlar. Çünkü, o zayıftır. Susunca mağlup olur.

15- Hanımının iyiliği çoğalıp, her işi seve seve yapınca, ona dua etmeli ve Allahü teâlâ’ya şükür etmelidir. Çünkü uygun bir kadın büyük ni’mettir.

16- Hanımı ile öyle olmalıdır ki, kocam beni herkesten çok seviyor, bilsin!

17- Bakkal, kasap, çarşı, pazar işlerini asla ona bırakmamalı. Evin idaresinde, onun fikrini sormalı. Dışarıdaki büyük işleri söyleyerek, onu üzmemelidir.

18- Hanımının cahilce hareketleri için, daima uyanık bulunmalıdır. Çünkü Âdem babamız, ehli olan Havva anamızın daveti üzerine, yanlış iş işledi. Evde hakim, amir, erkek olmalıdır. Kadın değil.

19- Hanımının, günah olmayan kusurlarını görmezlikten gelmelidir. Günah iş ve sözden vazgeçmesini ve namaza, oruca ve gusül abdesti almağa devam etmesini tatlı ve yumuşak sözlerle nasihat etmelidir. Kıymetli elbise ve ziynet eşyası alacağını va’dederek ibadetleri yaptırmalı, günahlarını önlemelidir.

20- Hanımının ayıplarını, sırlarını, herkesten gizlemelidir.

21- Hanımına latife, şaka yapmalı ve kadının seviyesine inip onu hoşnud etmelidir. Nitekim, Allahü teâlâ’nın sevgilisi “sallAllahü aleyhi ve sellem”, ezvac-ı mutahharasına karşı, insanların en zarifi idi. Hatta bir kerre Âişe radiyAllahü anha ile yarış etti. Âişe validemiz geçti. Bir daha yarış ettiklerinde, Server-i alem (sallAllahu aleyhi ve sellem) geçti. Müslümanın ehli ile oynaması, boş ve günah değildir, sevaptır.

22- Hanımını cadde üstünde, parklara, oyun yerlerine, spor sahalarına, mekteplere karşı olan evlerde oturtmamak, yabancı erkekleri görmesine, onlarla konuşmasına sebep olmamaktır. Müslümanlar, ailesini, iyi havalarda, çayırlara, su kenarlarına, haram bulunmayan, kalabalık olmayan yerlere götürerek gezdirmeli, hava aldırmalıdır. Tatil günlerinde, kalabalık zamanlarda gezdirmemelidir.

23- Hanımını tahsile, vazifeye, fitneye sebep olan yerlere göndermemektir.

24- Hanımına Kur’an-ı kerim okumasını, farzlardan, haramlardan ona lazım olanları, öğretmelidir.

26- Hanım, yalnız evde, kocasına karşı süslenip, başka kimselere süslenmemelidir.

27- Hanımından izinsiz sefere, hatta nafile hacca gitmemelidir. Sefer, insanın adi yürüyüşü ile üç gün, üç gecelik yani 104 km.lik yoldur.

28- Hanımı namaz kılıyor ve erkeğine itaat ediyorsa, ondan başka evlenmemelidir. Zira hanımları arasında adalet ve eşitlik yapmıyanlar Cehenneme gideceklerdir. Peygamberimiz (sallAllahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “İki hanımı olup da, ikisine eşit bakmayan kimse, kıyamet günü, mahşer meydanına yarısı eğrilmiş olarak gelecektir.”

29- Hanıma, gamını, kederini, düşmanlarını, borçlarını söylememelidir.

30- Ona, yanında ve yanında olmadığı zamanlarda, hep hayır dua etmeli, fena dua etmemelidir. Çünkü, gece-gündüz onun için çalışmaktadır. Onun ekmekçisi, aşçısı, terzizi ve hamamcısı ve malının bekçisi ve yoldaşı ve munisi ve yarı ve nigarıdır. (Ma’rifetnamenin yazısı burada tamam oldu.)

Okudunuz mu?  Necaset abdesti bozar mı?

İmam-ı Gazali buyuruyor ki, “Erkeğin vazifelerinden onikincisi, hanımını boşamamasıdır. Zira Allahü teâlâ, bütün mübahlar [yani izin verdiği şeyler] içinde yalnız, talak vermeyi [yani boşanmayı] sevmez, zaruret olmadıkça, birini incitmek caiz değildir.”

Dinini bilen ve seven erkekler, her hareketinde dine uyarak, hem kendilerine, hem de aile ve akrabasına ve bütün mahluklara hayırlı ve faideli olur. Bunun için, kızını seven ve onun dünyada ve ahirette mes’ud olmasını isteyen, kızını Müslüman ve salih kimselere vermelidir. Mal ve apartman ve mevki sahibi değil, din ve ahlak sahibi damat aramalıdır. Peygamberimiz buyurdu ki, “Bir kimse, kızını fasıka verirse, Allahü teâlâ’nın emanetine hiyanet etmiş olur. emanete hiyanet edenlerin gideceği yer, Cehennem’dir.” Bir hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Kızını fasıka veren kimse, mel’undur.”

Fasık, kendini ve ailesini haramlara, günahlara sokan kimsedir.

Erzurumlu İbrahim Hakkı; Marifetname isimli kitabından alınmıştır.


Cevap: İslamda erkeğin karısına karşı görevleri

misafir
23- Hanımını tahsile, vazifeye, fitneye sebep olan yerlere göndermemektir.

cümleyi doğru yorumlayın tahsil veya vazife için fitneye sebep olan yerlere göndermememek diyor bence


Cevap: İslamda erkeğin karısına karşı görevleri

Kayıtsız Üye
Bu üstünlük Allah katında değil dünyevi olarak üstündür. çünkü Allah katında en üstünü ahlakı en güzel olandır. tabiki ahlaklı bir kadın her zaman ahlakı az olan erkeklerden üstündür. lütfen İslamı kendimize değil, biz kendimizi İslama uyduralım.böylece iki cihanda da kazanırız. herkese selamün aleyküm..


Kayıtsız Üye
herkes kadın üzerinden kendine pay çıkarıyor oh ne güzel şu yazdıklarınızda bile günah olan çok şey var.işinize gelmiyor ama.beyni kıtolan gözü onun bunun namusunda ola çalan çırpan cahil erkeklerinde olduğunu unutuyorsunuz bu dünyada.o kadar çoklarki rabbim herkesi hakka riayet eden Allah korkusu olan insanlardan eylesin kimse kimseden üstün değil…..


Kayıtsız Üye
sanki bayan olmayıp erkek olduğumuzda vazifemizi yapabilecezde… erkek olmuşuz kadın olmuşuz farketmez, o nefis zorlukların altından kalkamadığı sürece cinsiyetin hiç bir önemi yok.erkeğinde kadınında ayrı ayrı ağır sorumlulukları var. sen erkeksen erkeklik görevine, bayansan bayanlık görevine bak. karşındaki görevini yapmıyor diye sende görevini ihmal edersen karşındakindan aşağı kalır yanın olmaz.

okuma meselesine gelince kadınlar farzı ayn olan görevlerini yapmak için tabiki tahsil etmeliler, ama ne yazıkki herşeyin hayra kullanılabildiği gibi serre kullanılma ihtimalide var.ne yazıkki biz kadınlar yaratılış olarak bu konuda zayıfız.Çokta Allah rızası için tahsil yapılmıyor…bunuda yapabilen zaten Rabbim katında üstündür, kadın erkek farketmez.. erkeklerin zayıflığı cinsel iç güdüleridir, biz kadınlarında zayıflığı duygusal kırılgan ve haset edebilen yapıya sahip olmasıdır. yapabileceğimiz bir şey yok Rabbim kadın erkek herkese imtihanlarından en güzel şekilde geçmeyi nasib etsin. Büyük zaatların yaptığı gibi bizde “Rabbim biz imtihan ehli değiliz,(yani kadında olsa erkekde olsa zayıfız) sen bize imtihanla değilde lütfunla ver.O ne büyük lütufgardır”

Okudunuz mu?  Gıybet hakkında arapça-türkçe hadisi şerifler

vesselam…


Kayıtsız Üye
ne güzel nasiat etmişler düşünmüşler Allah razı olsun diyeceğimize şu yaptığımız ayıp yorumlara bakın uymasan evliliğin iyi gitmez özgürsünüz kardeşlerim ne güzel yazmış hazırlamışş.


Kayıtsız Üye
çok güzel bir yazı gerçekten çok güzel bir yazı gerçekten çok güzel şeyler öğrendim teşekkür ederim elinize, emeğinize, kaleminize sağlılk efendim..


Kayıtsız Üye
Aklı eksiktir
Muhalefet olmayacak sekilde okursanız
Ne demek istediğini anlarsınız
Siz eğri kemikten yaratıldınız unutmayınız …!!!!
Eksik olmasa o yorumu yazmazsin


Kayıtsız Üye
12- Hanımının huysuzluklarını, yumuşak karşılamalıdır. Çünkü, kadınlar, eğri kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Akılları ve dinleri erkeklerden azdır. Erkeğe emanet olunmuşlardır. Gülerek tatlılıkla geçinmek için alınmışlardır.

” Akılları ve dinleri erkeklerden azdır. ” DERKEN???????


Kayıtsız Üye
Ellerinize sağlık çok güzel bir yazı
Rabbim bu görevleri yapan kullardan eylesin


Misafir hanım
Ustunluk ancak takva iledir.Erkek kadın olmakla değil erkek kaba kuvvette üstündür.Kadın ise his ve latefette merhamette üstündür.Bir bütünün iki yarısıdır.


Kayıtsız Üye
Siz laf olsun diye yazmışsınız bu yaZıyı ki daha ne yazdığınızı bilmiyosunuz 12. Maddeyi okuyun lütfen sonrada sizi eleştiremlere ılımlı olun


Kayıtsız Üye
Bu zamanda hangi erkek hanımının isteğini yerine getiriyor da hanımından karşılığını bekliyor hep keder hep hüzün ve gözyaşı kadın olmak zor çok zor!


Kayıtsız Üye
Erkekler bişey yapdıgı zaman adı cıkmıyolar kadın biriyle konuşsun hemen farklı şekilde anılıyor…yani bazıları xar kendi canından kanından ble kıskanıyo snra dayak atıyolar nie karşı tarafa bişe diyemio acısı bzdn cıkıo bu dunyanın öbur tarafıda var…orda adalet var


Kayıtsız Üye
‘Hanımına gamını,kaderini,düşmanını söylememeleri” derken ne demek istemiş yani eşinin bunları bilmesi gerekli değil mi


MinaNur
Islamda ki erkegin kadina olan gorevlerini çok güzel anlatmissiniz..Allah razı olsun..


Kayıtsız Üye
Dogru söyle yeni dokuz köyden kovarlar tabi.islamiyeti öyle güzel anlatmışki varmı acaba böyle yaşayan bir karı Koca. .Şimdiki erkekler vücut peşinde bayanlarda vücut sergileme peşinde. .Haram olmasın diye sakin alanlara götür eşini diyo nerde öyle erkek şimdi. .Kadınlar her yerde ..Allah hepimizi hidayete erdirsin. Akıl fikir versin çok günahkariz çoook. ..


Kayıtsız Üye
Erkek kadindan üstündür (m.n.h)


Kayıtsız Üye
Kadının aklı gayet vardır hatta erkek den daha fazla bu devirde


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar tahsil derken orda 90 km dâhilinde olan yerler hariç konu tam net anlaşılmayınca tam net anlatılamıyor. Çünkü kadın 90 km’den fazla yol yapacağı zaman yanında mahremi olmalıdır yoksa yolda giderken ölürse kafir olarak ölür bunun vebalini kaldirabilecek bir baba abi kardes koca varsa buyursun lütfen tam net anlamadan yorumda bulunmayın bu eserleri yazan ustadlar büyük alimlerdi onların maneviyati belki denizlerden daha derindi. Boş konuşmak doğru değil bir söz bbir kelime sizin dinden çıkmanıza sebeb olur mazAllah Rabbim korusun…


Kayıtsız Üye
Kaburga kemigi olayı yahudilikte kabul goren bir anlayıstır islamiyetle hicbir alakası yoktur.kadının aklı az gibi ifadeler çok yanlıstır.zira islamda kadının degeri cenneti ayakları altına alan bir konumdur…

Okudunuz mu?  Diğer Peygamberler zamanında namaz ibadeti var mıydı?

Kayıtsız Üye
bu yazıyı okuyunca neden kadın olarak doğmuşum dedim gerçekten kadının yükü o kadar ağırki


Kayıtsız Üye
kadınlar tek bir maddeye odaklanmış. kadın işte 😀


Desert Rose
kadının ‘aklı azdır ve kadını tahsile gönderme’ ne kadar cahilce ve çirkin yazı……..

çok hoş olmayan bir yazı.kadını aşağılamışsınız resmen.kadının aklı her zaman vardır.

< çok hoş olmayan bir yazı.kadını aşağılamışsınız resmen.kadının aklı her zaman vardır. < kadının ‘aklı azdır ve kadını tahsile gönderme’ ne kadar cahilce ve çirkin yazı…….. > >
bu yazıda kadını aşağılayacak bir cümle göremedim
kendi kendinize kurgu yapmayın yazıyı dikkatli okuyun


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar, sanırım bir yanlış anlaşılma ve yanlış yazılma yani imla hatası var. 23. maddenin dogrusu sanirim şöyle; tahsil ve vazifeye eğer fitne çıkacak ise gondermemelidir… şeklinde doğrusu. Çünkü müslüman bir toplumda zaten çalışan kadınlara muhakkak ihtiyaç vardır. Kadın doğum doktoru, ebe, öğretmen v.b… bir çok alanda olmazsa olmazlardandir. bu yüzden lütfen yanlış anlamayin. yazıyı yazan arkadaş sadce bir virgül hatası yapmış olmalı. hiç bir kimse bayan calismamali şeklinde fetva veremez.


Kayıtsız Üye
26- Hanım, yalnız evde, kocasına karşı süslenip, başka kimselere süslenmemelidir.

Pardon hani bu yazı erkeklerin yapması gerekenleri içindi? Hanımı erkeği mi süslüyor?
Aşkıııım saçlarımı fönlesene…!


Kayıtsız Üye
Kadin cicek gul ya saygisiz kadin ne olacak omrum gitti bosanmayip ne etcem cekecekmiyim kari dirdiri cekilmez hep haklilar rabbim cene vermis susmak yok iyi en iyi altin alacakmisiz y a almasak durum yoksa dinle ozamn saygi gorursem saygi veririm yoksa vermem bu yazilardakilerde ekleme var esitlik olmasin avratlar konusmasin cariys donemine donsun insAllah


Kayıtsız Üye
Dinde eksikliginden kasit; kadinlar adet gorurler ve bu dini vecibelerini yapmalarina engeldir eksikli burdan kaynakli

Akildan kasit ; kadinlarin kararlarinin cogu duygusal yondedir kalpleri neyi soylerse onu dile getiriler

fakat erkekte durum daha farklidir erkekler ise birseyin sonucunu dusunurler ve ona gore dile getiriler

Anlasilmayacak bir şey kalmadi herhalde


Kayıtsız Üye
Aklımız dinimiz azmis ama olsun. Akıllı olup dünyanın kahrini çekeceğine akılsız ol, dünya senin kahrini ceksin demişler. Zaten yazıya göre olan da bu:)))


Kayıtsız Üye
Kur’ân da “Siz aklınızı kullanmaz mısınız” gibi ifadeler geçiyor hiç bir yerde kadınların akılları dinleri azdır gibi ifadeler yok hatta bir ayette “kadınların erkeklere, erkeklerin de kadınlara üstünlüğü yoktur” ifadesi geçiyo. Oysaki yukardaki çoğu şey uydurma kadınları aşağılandirma


Kayıtsız Üye
Bunu yazan tam bir cahil bence.bir bayan olarak erkekten kendimi akılca ve dince daha eksik gormuyorum.ayrıca en az kadınlar kadar huysuz olan bir çok erkek var.İslami kendi menfaatimize göre yorumlamayalim

Okudunuz mu?  Öfkeyi yenmek sitresi azaltmak sakin ve sabırlı olmak

Kayıtsız Üye
En doğrusu ruhlar yaratildiginda kuran ruhlara öğretildi..kalbin vicdanin insan ligin ne diyorsa doğrudur..


Kayıtsız Üye
dinimizde kadinin yeri ve zekasi erkekten daha üstündür simdiki zamandada profosörler açıkladı bizler daha zekiyiz kusura bakmayın siz asıl kit beyninizle kendinize göre yazmışsınız vay şöyle seviyesine inecekmiste vay aklı ve dini kitmista Allah kadını erkeğin kürek kemiginden yarattı bizi sırtında taşıyın diye emanet etti .erkege sadece kas gücü verdi kadına beyin gücü boşuna birşeyleri değiştirmeye çalışmayın.


Kayıtsız Üye
Benim erkek kardeşim var ikide çocukları var karış devamlı anne babasına düşünüyor onların ihtiyaçları olmadığı halde onların ihtiyaçların giderip onların sözünden çıkmıyor kardeşim karşı çıktığında ailesininde desteğiyle bosanirim çocukları göstermemektedir diyor bizim anne babamız vefat ettiğinden kardeşim kendini yalnız z hissediyor çocuklarına da çok düşkün boyun eğmek zorunda kaliyor


Kayıtsız Üye
Namaz oruç zekat hac vs kadinlarada erkeklere farz iken nasıl kadınların aklı ve dini zayiftir dersiniz .ilahi adalet nerde kaldı ozaman .kadinlar yaradılış yapı anlamında erkeklerden zayiftir.ötesi yok


Kayıtsız Üye
Bir erkek her zaman karısını sevip saymalidir.çünkü onlar Allahın birer emanetidir.onu incitmemelidir. Her zaman karşılıklı sevgi saygı olmalidir.her insanın görevi budur.


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar benimde bir eşim var yaklaşık 8 sene oldu ben ne yaptıysa yaranamadim hep alttan aldım ama yinede ben kendimi haksız buluyorum neden derseniz herşey ortada kısacası “yılanın başını küçükken edeceksin ” burada dövmek manası değil sadece eğitmek manası ben egitemedim ve hatta kendimi egitememisim işte ben bu yüzden hep haksızın artık ben ya omur boyu eşini bu haliyle kabul edeceğim yada Allahimin bana yardım etmesi bu kadar basit


Kayıtsız Üye
Önemli konuları ayet ve hadislere göre yorumlasalar ne güzel olurdu insan kendi yorumunu kattımı olay farklı yerlere gidiyor. Hiç güzel bir yazı olmamamış bir sürü yanlışlar var. yazık insanları yanlış yönlendiriyorsunuz.


Kayıtsız Üye
Evet erkek kadindan ustundur bunu bir kadin olarak soyluyorum inanmiyorsaniz acin kuranikerimden bakin


Kayıtsız Üye
Bir erkeyin en buyuk sorumlulugu bence onu hep hoşnut tutmak tır


Kayıtsız Üye
Kadını itin şeyine sokmuşsunuz, tebrikler gerçekten.
Erkek onun seviyesine inmeli fln. Böyle bişey yok, kadınlar naif yaratılmışlardır evet
ama kadını eksik, akılsız olarak tabir edemezsiniz. Sözde erkeğin kadın üzerindeki
haklarını anlatıyorsunuz bu ne biçim bir metin yahu …


Kayıtsız Üye
Arkadaşlar ne yaparsanız yapın erkeklerin gözüne gelmez o yüzden onları boşwerip sadece Allah a yönelmek sadece ondan dilemek en mantıklısıdır ne güzel sözler yazılmış sadece söz diyorum çünkü uyan yok


Kayıtsız Üye
Pes diyorum bu kadar olmaz.İşiniz gücünüz kadınlara saldırmaz.Bu yazılanların çoğu kadını aşağılamak için yazılmış elbet bir gün hesaba çekileceksiniz.Okurken beni üzdünüz Allah da iki dünya da inş sizi üzer.Toplumu da iyice yozlaştırıp kadın düşmanı yapmak öncelikli işiniz .Allah bin türlü belanızı versin .

Okudunuz mu?  Allah için konuşmamak ve bir kızdan hoşlanmak

Kayıtsız Üye
19- Hanımının, günah olmayan kusurlarını görmezlikten gelmelidir. Günah iş ve sözden vazgeçmesini ve namaza, oruca ve gusül abdesti almağa devam etmesini tatlı ve yumuşak sözlerle nasihat etmelidir. Kıymetli elbise ve ziynet eşyası alacağını va’dederek ibadetleri yaptırmalı, günahlarını önlemelidir. Yani ibadetini Allah için değilde dünyalık için yaptır diyo bunu yazan arkadaş ne güzel bilgilendiriyosunuz siz insanları Allah için yapılmadıktan sonra ne önemi var bunların


Kayıtsız Üye
Burda kandın erkek için yorumlamayın Allah’ın lütfettiğini yorumlayın!


Kayıtsız Üye
Kocam aksam çıkarken benden yani hanımından izin almadı dinen hükmü


arifselim
İyi geçim ve hoş bir ahlak gereği olarak erkek evden çıktığı zaman eşine bildirmesi gerekir. Bu tür durumları izin ve şartlara bağlamak doğru ve hoş değildir. Eşler aralarında seviyeli, ahlaklı ve saygılı olurlarsa ancak o zaman bunlar sorun olmaktan çıkar ve bir erkek evinden çıkması gerektiğinde hanımına haber vermesi gerektiğini bilir.


Kayıtsız Üye
Erkeğin görevlerinin ne olduğunu öğrenmek için girdiğim bu sitede sizlerinde yorumunu okudum erkek ne demektir ben henüz anlayabilmiş değilim . Çok yoruluyor ve üzülüyorum hergün biraz biraz kalbim kırılıyor ne yapsam beğrndiremiyorum şu boğazıma kadar gelip düğüm olan gözyaşımın hesabı elbet sorulacaktır ama ben yinede nerde yanlış yapıyorum..?.. çalışan bir bayanım eşimin izniyle ve çalışmak zorundasın dediği için evi geçindirecek kadar hatta fazlasıyla kazandığı halde . Aç gitmesin kahvaltı hazırlayıp yediriyorum memnun kalmıyor ev işlerine bir sefer yardımcı olmuyor kabahatli yine ben oluyorum bir çöpünü alıp çöpe atmış değil söylesem bunu yine kabahatliyim ayakkabısına kadar boyuyor öyle gönderiyorum büyün kişisel alışverişlrrini kucağımda bebeğim gidip ben görüyorum yine memnun efemiyorum .ailesine iyi davranıyorum kendi evlatlarından çok hürmet ediyorum yine mrmnun edemiyorum kalplerini kıracak tek bir söz söylemiyor sürekli yutuyorum kardeşlerinin ceplerine harçlıklarını koyuyorum bir ‘sendende Allah razı olsun hanımım ‘ dediğini duyamıyorum duymak için yapmıyorum ama insan küçücük de olsa kıymet bilinsin istiyor ya işte…..hem işe gidiyorum hem evimin işini yapıyorum hem dışarı(erkek) işlerini görüyorum bir of yorgunum bile diyemiyorum bir rekat namaz bile kıldıramıyorum . Bütün üzüntületimi yalnız yaşıyorum ve fazlasıyla yalnız kalıyorum ‘erkek’ nedir diye düşündüm bugün . Erkek benim .. kadınların kalbi pamuk gibi yumuşak vede hassastır bu yazıyı okuyacak erkek varsa ne olur iyi davranın kadınlarınıza hiç bir şey etmiyorsanızda gönül hoşluğu yeter o öyle güzel birşeydir ki.kırmayın incitmeyin


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum biz esimle ilk evlendigimizde yani dugun oldugunda ilk dini nikahimiz kiyildi aradan bir sene gectikten sonre bana babanin evine git diyerek nikahimiz dusmustu biz tekrar nikah tazeledik uzun bir zaman sonra tekrar aynisini soyledi tekrar nikah kiydik iki gun oncede aynisi oldu simdi bizim ne yapmamiz lazim tekrar bir araya gelmemiz mumkun mu birde 8 aylik bir bebegimizde var lütfen yardımcı olurmusunuz?? Simdiden Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Tefekkür ile İlgili Hadis-i Şerif'ler

Sabır
Babanın evine git demekle nikah düşmez. Nikah düşseydi de nikah tazeleme diye bir şey yok.


TARAFSIZ
ne güzel yazmışsınız da kadınları neden sürekli cahilce hareketleri yüzünden, onun seviyesine inip ifadeleriyle “geri zekalı veya kıt beyinli” gibi belirtme ihtiyacı hissetmişsiniz onu anlayamadım.
ben günümüze bakıyorum da şu an çoğu erkek daha normal söylenen cümleyi anlamaktan aciz olduğu halde kendini profesör zannedip karşısındaki insanı aşağı küçük görüyor.
adam kendi abdest namaz etmeden oruç tutmadan elin karısına kızına ağzının suyunu akıta akıta bakarken önce açık saçık kız bulup güzel diye evleniyor sonra baskıyla “sözde” islami usuller gereği kadına kapan diye baskı yapıyor hatta dövüyor. kimse kusura bakmasın da islamı adam gibi yaşamayan erkekler kadınlara mümkünse fetva vermesin. arkadaş turizm sektöründe çalışmış kadın kız içki alem… ooohhhh sonra hafız bayanla evlendi.. (!) kadını evden dışarı çıkarmıyor ne o islam bunu emrediyor. senin layığın acaba o tertemiz dini bütün nur gibi kızcağız mıydı? islam sana o kırdığın cevizleri kırmamanı emretmiyor muydu… ne güzel herkes kafasına göre din uyduruyor. islam tek kuran tek.. ayrım yok. tek ayrım takva da…
kıza geldi mi otur evde çıkma dışarı bakma oraya bakma buraya… erkeğe geldimi çık oğlum gez eğlen oğlum aslan oğlum çapkın oğlum….erkeklere serbestlik vere vere iyice olayı abartıp zina gibi büyük bir günahı bile erkeğin elinin kiri yaptılar. Ve bu kiri senin benim onun bunu masum kızlarını kandırarak yapıyorlar. kızlarımız da saf ya evden dışarı çıkmadığından cahil kaldığından çabuk kandırılıyorlar. Memlekette namuslu kız kalmayacak yakında..
Allah’ın sanatla yarattığı insanları neden beyin olarak aptal ve akıllı diye ayırıyorsunuz. Sadece beden yapısı olarak ayrıyız. aptallıksa erkeklerde de var fazlasıyla zeki olmasıysa kadınlarda da var fazlasıyla.
evlilikte erkeğin de kadının da görevi; eşine, çocuğuna hem kendi hem eşinin ailesine karşı karşılıklı saygı ve sevgi, anlayış, kanaat ve helal kazanç…bunları başaran zaten mutlu evliliği yakalar.
“akılları ve dinleri erkeklerden azdır” cümlesinde kadına resmen hakaret etmişsiniz. Hz.Rabia-Meryem-Aişe-Hatice-Fatıma…. bunların dinleri ve akılları az mıydı? tam tersine günümüzde sen erkeksin yap bir şey olmaz diye diye erkeğe (içki,zina vs.) bütün günah kapıları açık bırakılırken ve koçum benim aferin yakışır sana gibisinden sözlerle bu marifet gibi algılanırken, sen kızsın otur oturduğun yerde mantığı varken acaba kimin dini daha az…? edebe uygun şekilde kızlara eğitim verildikten sonra neden kadınlar akılsız olsun. akıllı, zeki, ahlaklı, dini bütün nesiller akıllı dini bütün annelerin elinden çıkıyor.
Kadınları bu kadar da hafife almayın. Asıl kadınları her anlamda eğitin ki saçma sapan nesiller yetişmesin. namaz kılmayı bilmeyen kuranı bilmeyen bir anne ne kadar evladına faydalı olur. Bu sizin yazdıklarınız malesef günümüze hiç uymuyor. yanlış anlaşılmasın ben kadınlar açılsın saçılsın gezsin eğlensin demiyorum ama hele günümüzde namaz kılmayı bile bilmeyen oruç tutmayan nefsine hakim olamayan ve evleneceği kadında sadece güzellik arayan erkekler varken kızlar bari bir şekilde eğitimlerini alsın ki çocuklarını düzgün yetiştirsinler. çocuk yetiştirmek bir sanat çünkü..
Yıl 2017… kimse evliya hayatı yaşamıyor maalesef. (keşke yaşaşa) etrafınıza bir bakın.. bu nesilleri kurtaracak olanlar yine kadınlar ve erkekler. Sadece erkekler değil. Kaç tane 16-26 arası erkek namaz kılıyor. kaç tanesi oruç tutuyor. kaç tanesi anne baba ve eşe saygılı olması gerektiğini biliyor. çoğunun tek amacı cennet değil. son çıkan telefon, araba, ev, kariyer… Allah erkeklere de kadınlara da hidayet versin ki “akıllarını” dine hizmet için kullanabilsinler.

Okudunuz mu?  İlahi kitapların konuları nelerdir?

Kayıtsız Üye
Benim kocam benle evlenmek istedigini söyleyen kişidir evlenmeden önce çok begendigini falan sürekli söylerdi ama simdi bana defalarca çirkinsin seni sevmiyorum diyor bnden uzak duruyor yeryüzünde gördüğüm en inatçı insan hep bn gidiyorum yine huzur için bide sürekli sabredin deniliyor ama çok yoruldum sevilmeyen biri olarak kendimi kabul ettirmekten yoruldum belki siz aldatıyor diyebilirsiniz işin tuhaf tarafi kimseye bişey hissetmiyor ve eminim aldatma falan yok hatta sürekli evde ama bakinca yüzünü ekşitiyor nefret ve iğrenç misim gibi bakiyor bnden hep uzak durmak istiyor şimdi herkesin gözünde ki bnm profil çirkin geliyor ama gerçekten cirkin olsam kendim bnu kabul eder saygi duyabilecek bir insanim bir çocuğum var ama hiç cocuk dogurmayan gibi biriyim uzun zayif ve gercekten zerre kadar kimse bni cirkin bulmuyor kadinlara etrafa bn soruyorum ne olur dürüst olun çirkin miyim diye herkes sorduguma bile şaşıyor ne yapmalıyım bitirmek istiyor bu evliligi yada bni istemiyor ne olur yorum yapin yardim edin bana


Kırgınım
Bence burada kadın çok aciz alçak ve küçük görülmüş. Erkeğin daha üstün daha akıllı ve anlayışlı olduğu belirtilmiş. Bu benim içimi acıttı. Hepimiz insanız erkeklerin hiçbir konuda bize üstünlükleri yok. Kadından beklenilen sorumluluklar her zaman daha çok ve daha zor bu ayrımcılık ona göre yapılmalı.


Kayıtsız Üye
Benim kocam ailesine beni çok ezdirdi ailesi yapmadigim seyleri yaptigimi soyledi kocama dedimki ben yaptimmi kocam bana yok yapmazsin diyip annesine hiç bir şey soylemedi ve buna ragmen ailesiyle 1 yil oldu konusmuyorum ama kocam hiç desteklemedi hep beni assaladi ya birkere ailene demedin beni savunmadin demedin beni ailen yuzunden nasıl assalarsin dedigimde hakettigimi soyluyo 5 gorumce var evin tek oglu benim bu evden gitmemi istiyor ben dayanamiyorum 2 yillik evliyim ama canimi çok yaktilar ailesi laf soyluyo tmm diyip susuyorum fakat kocam bana etmedigi ve hiç duymadigim o kadar migde bulandirici kufurler ediyorki canimi çok acitiyo ben haketmedimyaa sadece gelinligimle girdigim bu eve alismakti alisamadan dirdira basladilar siginti gibiyim burda çok caresizim

Okudunuz mu?  Rüyalar uyarı içerir mi?

Kayıtsız Üye
18. asırda yaşadığını düşünsek İbrahim Hakkı Erzurumi’nin bu nasihatları çok güzel, postalayanlardan Allah razı olsun! O zamanın şartlarına göre en üstün davranışları tavsiye etmiş Erzurumlu zat! Kadınların yüksek eğitim görüp muhtelif kamu işlerinde faal oldukları gününüzde bile birçok Müslüman erkek kendi hanımlarına karşı bu zatın 2-3 asır evvel tavsiye ettiği bu ahlak ve terbiyeye seviyesine ulaşmış değiller. Aynı zamanda bu verilen nasihatların farklı bir kültür, zihniyet ve zaman çerçevesi içinde ifade edildiklerini unutmamalıyız. Evde ve ailede erkeğin hakimiyetinin tasdik edildiği nokta mesela hem erkeğin, hem kadının aynı seviyede okumuş ve geçimin sağlanmasına aynı şekilde katkıda bulunan günümüzün birçok ailesinde geçerli olamaz. Genel bir anlamda ama İbrahim Hakkı hem kendi kuşağı olan insanlara, hem bize çok güzel bir mesaj verip akıl ve kalblerimize çok hoş bir şekilde hitab etmiştir.


Kayıtsız Üye
günümüz dünyasının olabildiğine karşımıza çıkan sorunların çözümü noktasında en ince noktasına kadar özetlenmiş bir cevap aslında burada anlatılanlar.. sonuç olarak kadın ve erkek farklı fıtrat çerçevesinde yaratılmıştır ve bu yaratılışın mutlak suretle karşılıklı anlaşma sorunları olacağı aşikardır bunun üstesinden gelebilmek adına ise kişinin nefsi duygularını kendinden uzaklaştırarak vuslatı bir hedef haline getirerek bu doğrultuda hareket etmesi gerekmektedir. Rabbim cümlesinin yuvasından huzuru ve saadeti eksik etmesin…


Elfinhusna
Yazıda yanlış anlaşılmalara sebep olucak tabirler var. Aklı ve dini kit derken, kadınların duygusal ve fiziksel anlamda naif yaratılmış olduklarını ifade etmek istiyor. Yoksa bir eksiklik mevzu bahis olsaydı Efendimiz A.S ile Islâm dini lk önce bir kadınla şereflendirilmezdi. Islamın kadına verdiği değer erkekle eşitlik yönündedir. Ahlâk irade ve iman acısından erkek ve kadın eşit tutulmuştur. Kadını ikinci sınıf bir varlık gibi görenler cahiliye adetlerini devam ettirenlerdir. Kadının eğri kaburga kemiğinden yaratılmış olması ifadesi ise, kuru bir dalı zorlarsanız nasıl çit diye kırılır tıpkı onun gibi çok narin kırılmaya meyilli bir varlık denmek istemiş. Aksi takdirde kıt eksik denmek istenmemiş. Üstünlük ancak takva iledir kardeşlerim Allahım selami üzerimize olsun..


Kayıtsız Üye
Burada tahsil kelimesi borç veya alacak tahsil etmek anlamında ben öyle anladim


Kayıtsız Üye
Madem herkes eşit git taş ocaklarında çalış hanimefendi


Kayıtsız Üye
Güzel dinimizi anlıyamamış, kadınlara hakaret eden onları eksik akıllı sayan eksik akıllı beyinler ilk olarak kelamullahı iyi okuyun ve sonra hadis ve rivayetleri iyi değerlendirin . Dinimizde kadın ve erkek eşit değildirler ancak bu eşitsizlik kadının az akıllı az dindar olduğunu göstermez. Ancak bunu yazan sizlerin hangi hadis ve rivayete dayanıyorsanızda eksik beyinli olduğunuzu gizleyemez. Ve sizler gibiler yüzünden kadınlarımız feminizm gibi bir batağın içine düşüp dinlerinden ve akıllarından gerçekten uzaklaşıyorlar. Ve ne yazık size ki Allah bunları size soracak.

Okudunuz mu?  Süt anneye zekat ve fitre

Omer Faruk
Selamün Aleyküm kardeşim,

Fikirleriniz temel olarak doğru. Zaten Allah yaratılışa göre görevler yüklemiştir. Yoksa erkek ve kadın hak olarak eşittir. Kadının doğurması, çocuk yetiştirmesi faal hayata erkek kadar katılamamasına sebep olmaktadır. Bu kadının eksikliği değil doğası gereğidir. O’nun bu ulvi görevi yerine getirirken pek çok sosyal ve bilişsel faaliyetten uzak kalması erkeği üstün kılmaz. Maalesef bundan dolayı eşini aşağılayan pek çok erkekle karşılaştım.

Aynı şekilde eşinin cinsel zafiiyetini görmeyen kadınların kendi elleriyle eşlerini nasıl zinaya ittiklerini gördüm.

Evlilik sevgi ve anlayıştır. İşin içine GÖREV tanımlamasını soktuğunuz andan itibaren ticari (!) bir ortaklığa dönüşür ve artık sevgi saygı bitmiş ÇIKAR başlamıştır. Çıkarın olduğu yerde de ilelebet HUZUR olmaz.

Peki eşlerin birbirine karşı görevi yok mu? Elbette var ama bu “sen şunu yaparsan, ben de ancak bunu yaparım” tarzında bir görevlendirme değildir. Allah’ın Rasulü pek çok hadisinde gerek kadınlara gerek erkekler tavsiyelerde bulunmuştur. Tabii bu tavsiyeleri durup dururken söylememiştir. Hepsinin de bir sebebi var. Yani sahabe eşleri arasında problemler olmuş Allah’ın Rasulü de onlara tavsiyelerde bulunmuştur. Zaten problem olmayan evliliklerde bu tür GÖREV hatırlatmalarına gerek yoktur.

Dolayısıyla eşlerin birbirine İslami sitelerde görevlerini bulup bu hükümleri silah kullanmaları hayırlı bir sonuç doğurmaz. O’nun için ilk etapta sorunlar ailedeki bilge büyükler ile paylaşılır onlar tıpkı Hz. Peygamber gibi iki tarafı uzlaştıracak tavsiyelerde bulunur.

Kısacası evliliğin bir kuralı olacaksa o kural SEVGİ ve SAYGIDIR. bunun dışındakiler ise zaten kendiliğinden herkesin gücü oranında yerine gelir.

Selametle…


hayhuyhay
Yazık günahtır. kimse bir birine zulmetmemeli.

“Sizin hayırlınız; ehline karşı en hayırlı olanızdır. Ben ehlime karşı sizin en hayırlınızım.” (Tirmizî)


Kayıtsız Üye
Mükemmel bir yazı fakat kaç erkek okur acaba bunu bir bayan olarak ben araştırdım eşim böyle bir şeyi arastirmaz sanırım


Kayıtsız Üye
Şimdiki zamanın erkeklerine emanet edildiysek oooo bide kadınların akılsız olduğu söyleniyor ben etrafımda hiç akıllı erkek görmüyorum büyüğünden küçüğüne hepsi oyun delisi olmuşlar zombi gibi yaşıyorlar


Kayıtsız Üye
Bi insanın evcil hayvanı üzerindeki sorumlulukları nelerdir okuyunuz adlı çalışma. “Kadının seviyesine inmek” “tatil günlerinde dışarı çıkartmamak” ve kadının aklına hakaret. Arkadaşım bu ne demek? Üstünlük hep takvadadır. Ne demek borçları gizlemelidir. Ben müslüman bir kadın olmasaydım müslümanlığı böyle yazılar nedeniyle bağnaz ve yobaz bulacaktım.


kocanın karısına karşı vazifeleri, kocanın karısına karşı görevleri, erkeğin kadına karşı görevleri

Bu kategoride yer alan Kocam benimle yatmıyor,ilgilenmiyor, hal hatrımı hiç sormuyor sanki ben hiç yokmuşum. başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda erkeğin karısına karşı görevleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.