Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:42
missa
Abone

İslamda hayvan öldürme suçu

İslamda hayvan öldürme suçu

Kayıtsız Üye
İslamda hayvan öldürmek suçu nedir Dinimizde bir hayvan öldürmenin günahını yazar mısınız ?

Ceza kısmına cevap vermemişsiniz ki. Bir hayvana sebepsiz yere eziyet etmenin veya öldürmenin cezası nedir hocam şeri hükmünü yazsanız biz de istifade etsek.


Yorum: İslamda hayvan öldürme suçu

mumsema
Hayvana gereksiz yere eziyet edip öldürmek (tövbe edilmezse) cehenneme girme sebebidir.
Bir hayvan sadece zarar verdiğinde zararı engellenemiyorsa o zaman öldürülür.
Kuduz olmuş köpek gibi, sürekli civciv yiyen kedi gibi….


Hayvan öldürmek?

c34t
Arkadaşlar hamsterim vardı.5-6 Aydıner benimleydi yemeğini yedirdim yanaklarını doldurdum kafese saldım.Sonra çıktı bende elime alınca elimi ısırdı ben de ciddi sinirlendim iki tane parmakla vurdum.Sanırım abartmışım hayvan can çekişerek öldü.İnanılmaz pişmanım nasıl yaptıysam çok üzülüyorum ben bunun hakkını nasıl ödeyeceğim.Ne yapmalıyım lütfen söyleyin.


Yorum: İslamda hayvan öldürme suçu

arifselim
Öncelikle bu tür hayvanlar evcil ve temiz hayvanlar değildir. Hem dini açıdan hemde sağlık açısından beslemek doğru değildir. Hayvana haksızlık ettiğini düşünüyorsan sadece tövbe edebilirsin.


Kayıtsız Üye
Hocam benim beş yıldır muhabbet kuşum vardı başlarda çok iyi bakıyordum ilgileniyordum ama çocuğum oldu ve ilgilenememeye başladım kocam ilgileniyordu son zamanlarda falan birlikte banyo yaptırıyorduk yem su değiştiriyorduk uçuruyorduk fazla da uçurtmasak 🙁 perşembe gecesi eşim bir baktı poposu tıkanmış pislikleri birikmiş baya yemleri de boğazını tıkamış onları çıkarttı popusunu temizledi ama beş dk sonra can çekişmeye başladı eşim sonra can çekişmesin fazla die kafasını çekti bize vebali var mıdır hesabını nasıl verecem ben 😭😭

Okudunuz mu?  Sürekli akıntım oluyor gusül gerektirir mi

Hoca
Keşke ölümünü bekleseydiniz belki yaşardı ama iyi niyetle yapmışsınız inşAllah günahı olmaz


Kayıtsız Üye
Hayvana gereksiz yere eziyet edip öldürmek günahtır..
Bir hayvan sadece zarar verdiğinde zararı engellenemiyorsa o zaman öldürülür.
Kuduz olmuş köpek gibi, sürekli civciv yiyen kedi gibi….


Kayıtsız Üye
Hocam benim tavşanim vardi kafesde dişariya koymuştum çok koku yapiyordu kaka yapmiş ve isemiş bende temizlemek istemedim babami bekleyene kadar dişarda durdu babam geldi hayvana bakti ayaklari bus kesmiş donmuş yani babam bir poşete koyup peteğin üstüne koydu isinsin diye sonra hayvan patilerini ayaklarini falan hareket ettirmeye başladi yaşiyordu sonra 10dk sonra öldü bunu günahi ne olabilir hocam çok üzüldüm


Hoca
Kötü niyet ve bilinçli ciddi bir ihmal yoksa günah olmaz.


Kayıtsız Üye
Sürekli civciv yiyen kedinin öldürülebileceği hükmünün kaynağı var mıdır? Kaynaksız bilgileri İslami bilgiymiş gibi yaymanın dinin yozlaşmasında etkisi var mıdır ? Ayrıca kişilerin kendi düşünce veya geleneksel bilgilerini islami düşünce olarak göstermesinden dolayı kafirlerde müslümanların ilkel olduğu imajı oluşmasının vebali var mıdır?

Okudunuz mu?  Muşta taşımak

Hoca
Sorgulamanız iyi ama….
1. dini hükmünü öğrenmeden asla bir hüküm belirtmeyin
2. Kafirler ne der diye dini hüküm değişmeyeceğini bilin. (Gavurların son asırda ne kadar insan öldürdüğünü bir araştırın)

Hayvanları öldürme ile ilgili geniş bir eser yazılmış okuyun tavsiye ederim

isamveri.org/pdfdrg/D02237/2009_17/2009_17_ERTURHANS.pdfTIKLA


Hoca
KİTAPTAN BİR KESİT

Hayvanların Öldürülebileceği Durumlar
Görüldüğü üzere İslâm’da hayvanların yaşatılması ve onlara tam anlamıyla şefkat
elinin uzatılması esastır. Bununla birlikte fıkıhta bazı hayvanların öldürülmelerine
bazı gerekçelere istinaden cevaz verilmiştir
Bu durumları hayvanların tabiatları
gereği zarar verici olmaları, meşrû müdafaa, kamu sağlığının tehdidi, aşırı yaşlılık
veya hayatlarından ümit kesilme hali, ihtiyaç ve ibadet gibi hususlar olarak sıralamak
mümkündür. Hayvanları koruma kanununda da hayvanların öldürülme ve kesilme
gerekçelerinin hemen hemen aynı şeyler olduğu görülmektedir

HAYVAN ÖLDÜRME İLE İLGİLİ FIKHÎ HÜKÜMLER
Sabri ERTURHAN
Doç. Dr., Cumhuriyet Ü. İlahiyat F.


Kayıtsız Üye
Yardım edin lütfen. Hasta bir kedi buldum çok zayıftı ve ölmek üzereydi. Veterinere götürdüm ve yaşadığım yere gizlice sokup iki gün bakabildim. Ayrılmam gerektiği için öncesinde ona bir yer ayarlamak için çantama koydum ve zarar görmesin diye kutu yapıp bırakacağım yere götürdüm. Çantadan çıkarırken fark ettim bütün çantaya pislemiş. Birden gözüm döndü ve savunmasız hayvanı dövmeye başladım. Sonra parmağımın birine dişlerini geçirince hırsımı alamadım ve boğdum. Zor nefes almaya başlayınca hemen çantaya koyup geri getirdim ve suya soktum ama çoktan ölmüş. O kadar pişmanım ki… Hayatımda bir karıncayı bile incitmedim. Bir insan öldürsem bu kadar acı çekerim. O da Allah’ın yarattığı bir can. Vicdan azabından intihar etmeyi bile düşünüyorum. Öyle savunmasız bir canlıya nasıl kıydım. Ellerim kırılsaydı da yapmasaydım. Benim ne yapmam lazım? Lütfen bana yol gösterin.

Okudunuz mu?  Namazı Vaktin Son Dakikalarında Kılmak

mum
Vicdan azabı çekin tabiki ama intihar etmeniz bunun bir milyar katı günahla gidersiniz böyle düşünmeyin.
Alahtan af dileyin ve kimsesiz insanlara ve hayvanlara sahip çıkın Allah affeder


Kayıtsız Üye
Bir tane köpek var felç olmuş kaç haftadır böyle öldürmenin günahı varmıdır acaba çaresiz kaldım


mum
Yapmanız gereken köpeği öldürmek değil belediyeye vermektir.


Kayıtsız Üye
Hocam Evde Muhabbet Kuşu besliyordum sürekli elimi ısırıp duruyordu bende çok sinirlendim gözüm döndü resmen hayvanı öldürdüm .Allah belamı versin çok pişmanım sürekli gözümün önüne geliyor .Bu üzüntüden ahiret azabından nasıl kurtulabilirim .Her gün tövbe ediyorum dua ediyorum ama göz göre göre sağlam hayvanı öldürdüm katilim ben :((((

Okudunuz mu?  İnancım çok zayıf Allah yokmuş gibi geliyor ne yapmalıyım?

Wasabil
Hayvan eğer zararlı ise ve size bir saldırıda bulunamayacak mesafedeyse kovun evimden çık deyin veya kaçırın eğer size doğru saldırır veya saldırmaya yeltenir ise kendinizi savunun,yılan gibi zehirli veya saldırgan hayvanlar üzerinize gelirse öldürebilirsiniz


mum
< Allah belamı versin çok pişmanım >
Öldürmen hata ama kendine beddua etmen daha büyük hata
Olan olmuş tövbe edersin ve bir daha hayvan beslemezsin


Kayıtsız Üye
Asiri hayvan seven biriyim. Kedilerse en sevdiyim hayvanlar. Elimden gelsiyi kadar hep dikkat gosteririm sokak kedilerine. Yemek veremediyim zamanlarda bile basini oksayib sevgimi gosteririm. Ama dun çok kotu bir olay oldu. 1 yavru kedi arabanin altina girdi. 1kez alib kediyi uzaklasdirdim. Ben arabaya binince o yine kosub arabanin altina girdi. Esim bisey olmaz araba haraket edince kosub gider dedi yavas yavas arabani harakete gecirdi. Birden kedinin bagirtisi geldi. Ben zannetdim ki ayaginin uzerinden gecmisiz ama bir bakdim yavrucak can veriyo agzinnan burnunda kan gelmis. Dunya basima yikildi.1 kaç saniye içinde oldu kedicik. Benim pesime takilib arabaya kadar gelmisdi. 1 cana mail oldu bu dikkatsizlik. Cok kotuyum. Kendime esime çok kiziyorum. Ne yapsam bilmiyorum. Cok uzgunum

Okudunuz mu?  Büyü yapmayı öğrenmek

Kayıtsız Üye
Konu hayvanlar olunca ne kadar da kolay affeder diyorsunuz? İnsan ibadet edince bile bir birine Allah kabul etsin der, inşAllah affeder der, maşAllah siz bayağı peygamber katına erişmiş veye kendinizi o şekilde değerlendiriyorsunuz .. Diyorsunuz ki bu konuda bunca eser var yazılmış.. Sonuç da Kuran’I Kerim dışında kesin Hüküm ve Allah kelama başka kitap mı var ki işaret ederek tek adres miş mi gösteriyorsunuz? İlk önce şu konuda bir anlaşmak gerek, İslam akılın ve kalbin hiçbir kuşku bırakmadığı bir din, dir.. Yaratan Yaratılmış olan her yarattığına bir özellik vermiş ve biz insana da irade ve akıl vermiş ..İnsan her türlü yaptığından sorumludur.. bir kedi sürekli civciv yiyiyorsa öldürülmesi caiz dir? Ne demek caizdir ?
1 . Kedi öncelikle neden sürekli civciv yemek istiyor? İlk önce hayvan tabiatını iç güdüsünü ve yaratılma nedenini öğrenmeniz, gerekir. Kedi evcilleştirme sebebi ilk olarak ev bahçe ve çevrede bulunan yılan,akrep haşere gibi hayvanlardan korunmak için evcilleştirilmiş bir hayvandır.. Hayvanlar ne kadar evcilleşmiş olsa da Allah tarafından kendisine verilen fıtratı hep taşır..
2. Kedi ve civciv aynı ortamda yaşıyor ise, öncelikle civcivin korunması o civcivden faydalanmak için büyüten insan oğlunun görevidir.. Eğer kedi her an böyle bir eylemde bulunuyorsa kedinin de karnını ve çocuklarını doyurması gerekir.. siz kedi için gerekli yaşamsal ortamı hazırlamaz iseniz Allah ın verdiği fıtrat dan kaynaklı bir şekilde bunu yerine getirecektir.. Yani size Allah tarafından verilen aklı kullanmamanız kedininin kullanması durumu tamamen sizin işgüzar olmanızdan kaynaklıdır..
3. Hastalık halleri, kuduz olmaları meşru müdafaa hallerinde öldürmek caiz dir diyorsunuz , ki buda durum ve koşullara bağlıdır.. Tedavisi varmıdır? tedavi şartarı arandı mı? Neden se biz islam aleminin insanları her sorunu yok ederek öldürerek halletmeyi düşünüyoruz.. Bunun da en büyük sebebi sizin gibi insanların fetva vermesi.. İnsan yaratılan varlıkların en güzelidir, bunun en büyük nedeni akıl yürütme sorunları analatik çözülme yöntemleridir..
Bir soru var, çantasını pisletmiş kedi gözü dönmüş öldürmüş kediyi, Allah af eder diyorsunuz? Allah’ın af edip etmeyeceğini kimse bilemez .. İlk önce durumu ele alalım, kedi hasta olduğu belli yavru ve hayvan olduğu içinde, hastalığına bağlı olarak çantasına pislemesi hastalığının sebebi itibarı ile bu durumun olma olasılığı %90 dır , Ve gözü dönen kadının o kediyi öldürmeye çalışması durumunda elini ısırması %100 dür. Bu durumda sizin cevabınız sizin biraz ruhsal olarak rahatsız olduğunuz anlamına gelir.. Bu durum ruhsal bir rahatsizlığı olan bir insanın yapacağı bir durumdur bu kişinin toplum arasında gezmesi evlenmesi çocuk doğurması tehlike arz etmektedir.. ve yarın bu kadın bir öfke sonucu çocuğunu da öldürme ihtimali gayet yüksektir. Aklını kullanmayan bu insanın yapacağı her türlü öldürme ve zarar verme sizin vebalin izdir..
Diğer bir soru da hamsterın beslenmemesi gereği gibi bir cümleniz var, sormak isterim uzmanlık alanınız nedir? hamster lar neden beslenmemeli dir. Bir kere hayvanlar konusunda bilgisizdiniz hatta ne konuda bilginiz var oda tartışılır.. Hamsterler aynı kediler gibi dillerinde ve salyalarında Yaratılan tarafından mucizevi bir antiseptik vardır ve kendilerini bunlarla temizlerler.. Ufacık bir hayvanın canı sıkıldı diye kafasına vurularak öldürülmesi de Af eder diyerek geçemezsiniz.. sizin bu bakış açınız il duruma bakarsak bun insanlar yarın çocuklarınıda öldürürler siz yine af eder dersiniz.. İnsan olmak yaratılmışların içinde en gelişmiş olmak her canlı üzerinde hükümranlık kurmak demek değildir, onlar her bir bir sebep den dolayı yaratılmıştır, onlar bizlere emanettir.. Peygamber efendimizin hayatından örneklere bir bakın alimlerin tanık oldukları durumları inceleyin.. Size verilen en önemli hediyeyi kullanın Aklınızı , kullanın ..
Sokak da yaşayan bir sürü hayvan var bu hayvanlara zulm edenlere bakın hepsi sözde Müslüman ! Hepsi size bir mükafat aslında göremiyorsunuz ,hiç doğru yöne bakamıyorsunuz aklınız ile kalbiniz arasındaki bağı kaybetmiş Müslümanım diye ahkam kesiyorsunuz.. Bir canlının dünyaya gelmesine şahit oldunuz mu? o rahme düşüşünü ordan bir canlıya dönüşmesini? Rabbım seni bir Alak dan yarattı , hayvanı da aynı yaratmadı mı? artık teknoloji dünyasındayız açın seyredin Allah’ın mucizesini , yeryüzüne bir bakın hayvanların muhteşemliğine bir kar yığınının içinde açan bir çiçeğe bir kayayı çatlatıp oluşan ağaca ! körsünüz ve körlüğünüzü de buradan insanlara sadece kainat da sizin yaşam hakkı var gibi yaşıyorsunuz! Az bir düşün Neden neden bir bok böceğini yarattı Allah? Eğer insan oğlu dünyadan yok olursa dünya hayvan bitki olarak tekrar kendini yenileye bilirken insan oğlu hayvan ve bitkiler yok olursa yaşayamaz .. Bu kadar acizsin sen ey insan..
Domuz yemesi haram bir hayvandır , yemesi haram diye o hayvan lanetli değildir, sırf zevk uğruna öldüremezsiniz.. hiç bir hayat kurtardın mı sen? Ölmekte olan bir hayvanı kurtardın mı? Hiç sordun mu bu sokaktaki hayvanlar neden var ? Dünyaya geliş amacını sorguladın mı? nasıl bir imtihan, nasıl bir sınav bu? Rızk nedir bildin mi? Sokağında açlıktan ölen bir köpek senden hesabı sorulmayacak mı sanıyorsun, Müslüman sadece imanın şartlarını yerine getirince mi Müslüman olmuş olur? Neden ibadet edilir farkında mısın? merhamet ve vicdan dininin peygamberinin ümmeti kim? Sen nesin? Neden Bu dünyadasın? Aklın ve kalbin arasında ki bağı Kuran ile sağlarsın sen bunu sağlamadıktan sonra civ civ yedi diye kediyidi öldürür tövbe edince kurtulurum sanırsın.. Günah mı çıkartırsın aklınca? Vebal senin dir ve sen sana verilen aklını kullan .. Der ki Yaratan, ben size şah damarınızdan daha yakınım…

Okudunuz mu?  Allah'a karşı görev ve sorumluluklarımız nelerdir?

iHocaMS
Selamünaleyküm, iyi akşamlar kardeşlerim !
Öncelikle belirtmek isterim, şu an bu mesajı yazarken Allah şahidimdir ; bir yandan da gözyaşlarımı siliyorum. Kardeşlerim, bu sabah saat 12.30 civarlarında Muhabbet Kuşumun dışarıda olduğunu bilmeden rahat bir şekilde dolaşıyorken kaza eseri, bilmeden kuşuma basarak ölümüne sebep oldum. Öyle ağladım, öyle sıkıldım ki.. O kadar pişman olmuştum ki, kuşum öldükten bir kaç dakika sonra saatlerce sürecek zikir, tekbir, kelime-i tevhid, kelime-i şehadet getirmeye başladım. Allah’a hamt ve şükranlarımı sundum. Ama halen içimde bir ürperti var. Allah’ım el-Kadir’dir, el-Kahhar’dır, er-Rahimdir, er-Rahman’dır. Kaza eseri -bilmeden, istemeyerek, habersizce- hayvanımı basarak öldürdüm, bu konu hakkında sorularım şunlardır :

Okudunuz mu?  Manevi temizlik ile ilgili şiir‎ler

1 – Bunun bir günahı var mıdır ?
2 – O’nun ölümünün benim elimden olması, Allah’ın yazgısı mıydı ?

Cevaplayacak olan kardeşlerimizden Allah ( S.T. ) razı olsun, Allah’a emanet olun..

Not : Bu konu benim için çok ileri bir boyuta taşındı. Yani tehlikeli bir hal almaya başladı. Dalgınlık gibi haller. Bu yüzden kazalar geçirmeye başladım. Korkuyorum da.. Yardım edecek kardeşlerimden Allah razı olsun..

Okudunuz mu?  Yabancı şarkı dinlemek günah mı?

arifselim
Aleykum selam. Geçmiş olsun. Kaza ile bilmeden bir hayvanın ölümüne neden olmak bir günah değildir. Elbette bu yaşadığın üzücü hadise kaderinde vardı. Boş yere kendini üzme bunun bir günahı yoktur için rahat olsun.


dinimizde hayvan öldürmek, islamda hayvan öldürmenin cezası, hayvan öldürmek

Bu kategoride yer alan Düşen göbek bağı ne yapılmalı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda hayvan öldürme suçu Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.