Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:30
Diyanet
Yönetici

Vaaz: Sözü özü bir olmak

Vaaz: Sözü özü bir olmak

Hoca
SÖZÜ ÖZÜ BİR OLMAK

İslam Dininin getirmiş olduğu ölçüler, insanın günahlarla kirlenmiş gönlünü tertemiz hale getirir, dünyaya dalmış ruhunu uhrevi hayata döndürür, dünyayı ahirete ahireti dünyaya tercih etmeden her ikisini de Yaratanın razı olacağı bir yaşantıya çevirir. Bu sebeple bize sunulmuş olan bu ilkeleri benimsemeli, hayat düsturu haline getirmeliyiz. Bu düsturlardan biride doğruluktur.
Doğruluğun zıddı yalancılıktır. Doğruluktan kasıt, söz söylemede, söz vermede, yaşantıda, iş hayatında, aile hayatının her alanında doğru olmak, yalancılıktan beri olmaktır. Doğruluk kendisi bir iyiliktir ve kişiyi iyiliğe sevk eder, yalancılık ise kendisi kötü olduğu gibi kişiyi de kötülüğe sevk eder.
Doğruluk ne kadar önemli ise doğru insanlarla beraber olmakta o kadar önemlidir. H yalnız başına geçirilebilecek tarzda yaratılmamıştır. Birliktelik kaçınılmazdır. Bu birlikteliklerin en güzel şekilde devam edebilmesinin yolu ise doğruluktur.

Okudunuz mu?  Ezan okunurken ne yapmalı

– KONU İLE İLGİLİ AYETLER:

Doğruluk konusu ile ilgili ayet-i kerimeler şunlardır:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلاً سَدِيداً

– Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve doğruyu kastederek söz söyleyin’ki Allah amellerinizi de ıslah edip düzeltsin, günahlarınız bağışlansın. (Ahzab,70) .
Bu ayet Müslümanların; sözü özü doğruların yanında, safında olması gerektiğini bildirmektedir.

Okudunuz mu?  Yatılı kız kuran kursu nerelerde var

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَكُونُواْ مَعَ الصَّادِقِينَ

– Ey inananlar! Allah’a karşı saygılı olun ve özü-sözü doğru olanlarla beraber bulunun. (Tevbe, 119).
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ

– Ey İman edenler! Kendiniz yapmadığınız şeyleri niçin söylüyorsunuz?(Saf, 2).
Ayet: Uygulamadığımız dini hükümleri başkalarına anlatmamızı yasaklamıştır. Çünkü faydasızdır.
كَبُرَ مَقْتًا عِندَ اللَّهِ أَن تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ

– Yapamadığınız şeyleri söylemeniz Allah katında öfkeye sebep olan büyük bir davranıştır. (Saf, 3) .

Okudunuz mu?  İbadette Samimiyetin Önemi (İhlâs) vaaz konusu

Müşriklik yapan kişinin kendisinin uygulamadığı dini hükümleri, başkalarına; yapın, uygulayın diye tavsiyesi Allah’ın şiddetli öfkesine sebep büyük günahtır.

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ وَمَن تَابَ مَعَكَ وَلاَ تَطْغَوْاْ إِنَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

– Artık sen, sana tövbe ederek, tâbî olanlarla birlikte emrolunduğun gibi istikamet üzere dosdoğru ol. Onlara azgınlık yapmayın (aşırı gitmeyin). Muhakkak ki Allah, yaptıklarınızı görendir. (Hud, 112)
Ayet: İstikamet üzere dosdoğru olmayı, aşırılıktan kaçınmayı, Allah’ı görüyor gibi ona kulluk yapmayı, zaten Allah’ın yaptıklarımızı gördüğünü bildiriyor.
Bu ayette: Yüce Allah, Doğru söyleyen, söz söylerken çıkar amacı gütmeyen iyi niyetli kişiler olmalıyız. Özünde ve sözünde dosdoğru olanlardan olmalıyız.
Yüce Allah ayette Peygamberimize ve müminlere kesin bir dille dosdoğru olmalarını emretmekte, aşırı gitmemelerini, ölçülü ve dengeli olmalarını istemekte ve insanların bütün yaptıklarını gördüğünü beyan etmektedir.
Ayette 3 konuya vurgu yapılmaktadır: A- Müminlerin dosdoğru olmaları. B– Aşırı gitmemeleri. C- Allah’ın insanların bütün yaptıklarını gördüğünün ve onları murakabesi altında tuttuğunun bilinmesi ve ona göre hareket edilmesi.

Okudunuz mu?  Hutbe: Akraba İlişkileri

-KONU İLE İLGİLİ HADİSLER:

Konu ile ilgili hadis-i şerifler şunlardır:

إِنَّ الصَّدْقَ يَهْدِي إِلَى الْبِرِّ وَإِنَّ الْبِرَّ يَهْدِي إِلَى الجَنَّةِ ، وَإِنَّ الرَّجُلَ ليصْدُقُ حَتَّى يُكتَبَ عِنْدَ اللَّهِ صِدِّيقاً ، وإِنَّ الْكَذِبَ يَهْدِي إِلَى الفجُورِ وَإِنَّ الفجُورَ يَهْدِي إِلَى النَّارِ ، وَإِنَّ الرَّجُلَ لَيَكْذِبُ حَتَّى يُكتَبَ عِنْدَ اللَّهِ كَذَّاباً

Okudunuz mu?  Şii mezhebinin 12 imam düşüncesi

– Şüphesiz ki sözde ve işde doğruluk hayra ve üstün iyiliğe yöneltir. İyilik de cennete iletir. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğrucu) diye kaydedilir. Yalancılık, yoldan çıkmaya (fücûr) sürükler. Fücûr da cehenneme götürür. Kişi yalancılığı meslek edinince Allah katında çok yalancı (kezzâb) diye yazılır.(Buhari, Edeb,69).

– (Ey Peygamberim) Emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Kafirlerin arzu ve heveslerine uyma . (Ahmed, III , 413).

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Cuma Günü Ve Cuma Namazı

-Ya RasülAllah ! İslam dini ile ilgili bana öyle bir söz söyle, iş bildir ki senden sonra onu kimseye sormayayım ve ona sarılayım diyen sahabeden Abdullah es-Sakafi’ye Peygamberimiz: Allah’a iman ettim de ve dosdoğru ol. cevabını vermiştir. (Müslim, İman, 62).

– SONUÇ VE GENEL DEĞERLENDİRME:

Doğruluğu hayat haline getirmiş olanlar için nice müjdeler vardır. Kur’an-ı Kerim’de bu müjdeler şöyle bildirilmektedir.

إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ…

– Şüphesiz, ‘Rabbimiz Allah’tır’ deyip, sonra dosdoğru olanlar (var ya işte) onların yanlarına melekler gelirler ve onlara; ‘Korkmayın, üzülmeyin, size vaat edilen cennetle sevinin, dünya hayatında olduğu gibi ahret hayatında da biz sizin dostlarınızız, size cennette nefislerinizin çektiği her şey vardır. Sizin için ne isterseniz vardır. Çok merhametli ve çok bağışlayan Allah, bir ziyafet olarak hazırlamıştır. (Fussilet, 30-32).

Okudunuz mu?  Vaaz ve Sohbet Konuları: Allah'i sevmek ve Allah için sevmek sevgilerin en yücesidir

– Allah şöyle buyuracaktır: Bu, doğrulara, doğruluklarının fayda vereceği gündür. Onlara, içinde ebedî kalacakları, zemininden ırmaklar akan cennetler vardır. Allah onlardan razı olmuştur, onlar da O’ndan razı olmuşlardır. İşte büyük kurtuluş ve kazanç budur. (Maide, 119)

– Şüphesiz Rabbimiz Allah’tır deyip sonra da dosdoğru olanlara hiçbir korku yoktur, onlar üzülmeyeceklerdir. Onlar cennetliklerdir. Yapmakta olduklarına karşılık , orada sürekli kalacaklardır . (Ahkaf, 13-14).

Okudunuz mu?  İslamın 5 Şartı Ve Anlamları

Doğruluğu 4 maddede özetleyebiliriz.
1 – İmanda Doğruluk: Bir insanın imanda dosdoğru olabilmesi için imanında ihlaslı olması, riya, şirk ve nifak bulunmaması gerekir.
2 – Sözde Doğruluk: Bir insanın sözünde doğru olabilmesi için asla yalan konuşmaması, her sözünün gerçek ve vakıaya uygun olması gerekir. Dil kalbin tercümanıdır.
3 – İbadette Doğruluk: Müminin ibadetinde dosdoğru olabilmesi için ibadetini iyi bir niyet ve ihlasla, Allah’a ortak koşmadan ve İslam’a uygun olarak yapması gerekir. Bu şartlardan biri eksik olursa o ibadet doğru ve makbul olmaz.
4 – İş ve İşlemlerde Doğruluk: İnsan; fert, aile ve toplum hayatında yaptığı her işi, üstlendiği her görevi en iyi bir şekilde yaptığı, hile ve sahtekârlıktan uzak olduğu, sözüne ve sözleşmelerine uyduğu, insanlara adalet ve hakkaniyetle davrandığı, kişiler arasında ayrımcılık yapmadığı zaman dürüst ve doğru olur.

Okudunuz mu?  Hafız Adaylarına Nasıl Ezber Yapılır?

(ÖDEMİŞ MÜFTÜLÜĞÜ)


Cevap: Vaaz: Sözü özü bir olmak

EHLİMAN
İnsanlar arasında güven çok önemlidir.Güven duyulacak insanların ise özü sözü bir olmalı ve bu durum tüm insanların genelinde olmalıdır.Yalancılık içten pazarlık gibi hareketlerin ancak insanların itibarını düşürmektedir.


doğruluk ile ilgili vaaz, müminin özü ve sözü doğrudur

Bu kategoride yer alan Hz Mevlana hafızlık için ne demiş? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vaaz: Sözü özü bir olmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.