Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:06
missa01
Abone

Peygamber efendimizin güvenilir bir insan olmasını ayet ve hadislerle açıklaya bilir misiniz?

Peygamber efendimizin güvenilir bir insan olmasını ayet ve hadislerle açıklaya bilir misiniz?

Kayıtsız Üye
peygamber efendimizin güvenilir bir insan olmasını ayet ve hadislerle açıklaya bilir misiniz?
şimdiden teşekkürler. 🙂


Cevap: Peygamber efendimizin güvenilir bir insan olmasını ayet ve hadislerle açıklaya bilir misiniz?

Desert Rose
Hz. Peygamberi Örnek Bir İnsan Olarak Gösteren Âyetler:

Okudunuz mu?  Hanefi bir bayanım eşim alevi,bu evlilik nedeni ile günaha girmiş oluyor muyum?

Kur’ân’da gayet açık ifâdelerle Hz. Peygamber’in Yüce Allah tarafından mü’minler için örnek alınması gereken model bir insan olarak takdim edildiğini görmekteyiz. Konu ile ilgili âyetlerde şu veya bu konuda diye bir kayıt koyulmamış olması O’nun insanlar için her yönüyle örnek olarak gösterildiği anlaşılmaktadır.

İşte bu konudaki bazı âyetler şunlardır:

Okudunuz mu?  Neden ılk Emır Oku Dur?

"Andolsun Allah’ın Resûlünde sizin için -Allah’ı ve âhireti arzu eden ve Allah’ı çok anan kimseler için- (uyulacak) en güzel bir örnek vardır" (Ahzâb, 33/ 21)

Bu âyette, Resûlullah’ın, Allah’a ve âhiret gününe inananlar için örnek bir şahsiyet olarak ileri sürülmesi, böylece onu Örnek edinmenin Allah’a ve âhiret gününe îman hususuna bağlanması O’nun sünnetine dinde ne kadar değer verilmiş olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Okudunuz mu?  Teheccüd namazı yüzü güzelleştirir mi?

Kur’ân, Hz. Peygamberin mü’minler için örnek bir insan olduğunu belirtmekle kalmaz aynı zamanda onun büyük bir ahlâk üzere olduğunu da şöyle vurgular:

"Nün. Kaleme ve yazdıklarına andolsun, Sen Rabb’inin nimetiyle ünlenmiş (bir deli) değilsin. Senin için kesintisiz bir mükâfat vardır. Ve sen, büyük bir ahlâk üzeresin" (Kalem, 68/ 1-4)

Okudunuz mu?  Babanın evladını reddetmesi caiz mi

Yüce dinimiz İslam’ın çok değer verdiği temel ahlaki prensiplerden biri dürüstlüktür. Nitekim Yüce Allah; "Ey Muhammed! Sen, beraberindeki tövbe edenlerle birlikte emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Aşırı gitmeyin, doğrusu Allah yaptıklarınızı görür.” (Hud, 11/112) buyurmaktadır.

"Kişinin kalbinde iman ve küfür bir arada bulunmaz. Güvenilirlik ve hainlik bir arada olmaz.” (7) "Mümin insanların kendisine güvendiği kimsedir. Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların salim olduğu kişidir. Nefsim kudret elinde bulunan Allah’a and olsun ki, kötülüklerinden komşusunun emin olmadığı kimse cennete giremez.” (8)

Hz. Peygamber, alışverişte güvenin bolluğa ve berekete vesile olacağını bildirmektedir. "Emanete riayet rızık, hainlik ise fakirlik getirir” buyurur. (9)

Okudunuz mu?  Zinayı ve kumarı bırakamıyorum

Cevap: Peygamber efendimizin güvenilir bir insan olmasını ayet ve hadislerle açıklaya bilir misiniz?

yaren demir
ya ben çok sevdim proje ödevimi yaptım


Yorum: Peygamber efendimizin güvenilir bir insan olmasını ayet ve hadislerle açıklaya bilir misiniz?

Şem’a
Peygamber efendimizin güvenilirliği ile ilgili örnekler

Peygamberimiz (s.a.s), bir gün Beytullah’ın yanındaki Safâ tepesinden Mekke ahalisine şöyle seslendi: " ‘Şu vadinin arkasında size saldırmak üzere bekleyen bir ordu var.’ desem bana inanır mısınız?” Mekkeliler hep bir ağızdan, "Evet, inanırız. Zira sen emin bir kişisin. Güvenilir birisin. Doğruluk ve sadakat timsalisin. Biz senin yalan söylediğini hiç işitmedik.” diyerek karşılık verdiler. Bunun üzerine Rahmet Elçisi, "Ben sizi elîm bir azaba karşı uyarıyorum.”[i] dedi. Ve Mekkeliler nezdinde bütün insanlığı Allah’a imana çağırdı. İman ile eman bulmaya, yani her türlü korku ve endişeden güvende olmaya davet etti.

Okudunuz mu?  Zina yaptım tevbe ettim ancak tevbemi bozdum. Bir daha tevbe etmeli miyim ?

[i] Buhârî, Tefsîr, Şu’arâ, 2; Müslim, Îmân, 355.


peygamber efendimizin güvenilirliği ile ilgili hadisler, peygamber efendimiz güvenilir bir insandı, peygamber efendimizin güvenilirliği ile ilgili ayetler

Bu kategoride yer alan Kısaca Mushaf Nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamber efendimizin güvenilir bir insan olmasını ayet ve hadislerle açıklaya bilir misiniz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.