Anasayfa
11 Ocak 2022, 17:47
missa01
Abone

Peygamber efendimizin çocuklarla ilgili kısa hatıralarını verir misiniz?

Peygamber efendimizin çocuklarla ilgili kısa hatıralarını verir misiniz?

Kayıtsız Üye
Peygamber efendimiz(s.a.v) in çocuklarla ilgili kısa hatıralarını verirmisiniz?


Cevap: Peygamber efendimiz(s.a.v) in çocuklarla ilgili kısa hatıralarını verirmisiniz?

Desert Rose
Hz. Peygamber’in üstün nitelikleri, merhameti, sevgi ve şefkati, gayri müslimlerin de çocukları dâhil olmak üzere bütün çocukları kucaklamıştır. O, engin tevazusuyla çocuklarla her fırsatta ilgilenmiş, şakalaşmış, gördüğünde onlara selam vermiş hal hatırlarını sormuş, bu arada kusurlarını hoş karşılamış, hasta olduklarında ziyaretlerine gitmişti. Aynı şekilde gayrı müslimlerin çocukları da Hz. Peygamber’in şefkat deryasında nasiplerini almışlardır. Hz. Peygamber, savaşlarda çocukların öldürülmesini, esirler içinde bulunan anne ile çocuklar birbirlerinden ayrılmalarını yasaklamış, gayri müslimierin de çocukların hastalandıklarında onları ziyaret etmişti.

Okudunuz mu?  İsyan etmemek için ne yapmalı

Hz. Peygamber’in ailesindeki çocuklarla ilgilendiği konuları ihtiva eden hadislerden de bir müslüman ailenin çocukları olduğunda neler yapması gerektiğini öğrenebiliriz. "Hz. Peygamber’in yakın çevresindeki çocuklara alâkası doğumdan itibaren başlar. O, doğan çocukların kulaklarına ezan okur, olara isim takar önceden kötü isim takılmışsa onları değiştirir, onlar için akika kurbanı keserdi. Meselâ, torunu Hz. Hasan doğduğunda iki kulağına ezan okumuştu. Oğlu İbrahim’in doğduğu gecenin ertesi günü ona isim takışını ise sahâbesine şöyle açıklamıştı: "Bu gece bir oğlum oldu. Ona atam ibrahim’in ismini koydum. (Bilindiği gibi Hz. Muhammed, Hz. İbrahim’in soyundandır.)"

Okudunuz mu?  Haccı ekber kaç yılda bir olur

"Hz. Peygamber, torunlarını evde bazen sırtına, bazen kucağına alıp eğlendirirdi. Hatta bazen Hz. Peygamber, câmide namaz kıldırıyorken bile çocuklar omuzunda veya sırtındadır. Bir gün Hz. Peygamber, zekât dağıtırken torunu Hz. Hasan kucağında bulunuyordu. Dağıtma işi bitince onu omuzuna almıştı."

"Hz. Peygamber (s.a.v.) çocuk ve torunlarının maddî ve mânevi eğitimiyle de ilgilenir, onlara, dünya ve ahîret mutluluklarını sağlamaya yönelik irşadlarda bulundu. Hz. Peygamber’in çocuklarını irşadlarında namaz ve zühd üzerinde çok durduğu görülmektedir. O (s.a.v.) sabah namazına çıkarken Hz. Fâtıma’nın kapısına uğrayıp namaza kaldırırdı."
Şüphesiz Hz. Peygamber’den terbiye ile ilgili birçok hadis rivâyet edilmiştir.
Burada kısa bir özetle yetindik.

Okudunuz mu?  Hastalıklarda şafi Ismi Kaç Kez Okunmalıdır?

Cevap: Peygamber efendimiz(s.a.v) in çocuklarla ilgili kısa hatıralarını verirmisiniz?

Kayıtsız Üye
Peygamberimiz’in amcası Abbas’ın oğlu Abdullah, sık sık
Efendimiz’le biraraya gelirmiş. O’ndan pek çok şey öğrenirmiş. Abdullah Peygamberimiz’ e gönülden bağlıymış. O’na mümkün olduğunca hizmet edermiş. Sevgili Peygamberimiz de onu çok severmiş ve bir gün şöyle bir duada bulunmuş:

Okudunuz mu?  Tesirli hayırlı bir dilek duası nasıl yapılır

"Allah’ım ona Kitab’ı ( Kur’ an-ı Kerim’i) öğret ve onu dinde bilgin kıl" . Bu duanın bereketiyle ve Abdullah’ın gayretleriyle kısa zamanda o, bilgin bir kişi oluvermiş. Kur’an-ı Kerim konusunda engin bir bilgiye sahip olmuş ve bu yüzden ona "Kur’an Tercümanı" denilmiş. Büyüyüp delikanlı olduğu zaman yaşlıların meclislerine o da alınırmış, görüşlerine değer verilirmiş.
Peygamberimiz sadece akraba veya tanıdıklarının çocuklarına değil, tüm çocuklara karşı sevgi ve şefkat doluymuş. Bu sevgiyi belli etmek için de zaman zaman onları bindiği devenin veya atın üzerine alırmış. Çocuklar da bundan çok memnun olurmuş. Biricik Peygamberimiz bir keresinde Abdullah ve onun arkadaşı Kusam’ı atına almış ve onlara dua etmiş.
Sevgili Peygamberimiz yanındakilere sürekli olarak çeşitli öğütlerde bulunurmuş. Bu öğütlerden biri de şuymuş: "Çocuklarınıza iyilikte bulunun, onlara hediye verin ve onları güzel bir şekilde terbiye edin. Kendisi bu sözü söylemekle kalmaz, bizzat uygularmış.

Okudunuz mu?  Geçmişimde çok hata yaptım şimdi napacağım?

Çocuklara karşı son derece cömertmiş. Kimi zaman kendi üzerindekini bile hediye edermiş. Bir gün Peygamberimiz’e Habeşistan Kralı Necaşi’den hediye olarak çok değerli bir altın yüzük gelmiş. Sevgili Peygamberimiz de bu yüzüğü Ümame adındaki kız torununa hediye etmiş. Ümame bu hediyeye çok sevinmiş ve bu yüzüğü değerli ve güzel bir hediye olarak saklamış.

Okudunuz mu?  Mahremi ile zina edeni öldürün ve Mahremi ile zina eden cennete giremez Hadisleri

Cevap: Peygamber efendimizin çocuklarla ilgili kısa hatıralarını verir misiniz?

Kayıtsız Üye
Bir keresinde de Bahreyn Kralı’nın gönderdiği değerli hediyelerden bir avuç alıp Rübeyyi isimli bir kız çocuğuna hediye etmiş.
Kendisi bir şey yerken yanına çocuklar gelse hemen onlara ikramlarda bulunurmuş. Sahabiler yani Peygamberimiz’in arkadaşları, çocuklarını O’nun yanına getirirler ve çocukları için dua etmesini isterlermiş. Peygamberimiz de bu esnada çocukların isimlerini sorarmış. İsmi güzel olmayan çocukların isimlerini değiştirirmiş. Onlara güzel ve anlamlı isimler koyarmış. Sonra da o çocuklara dualarda bulunurmuş. Onlarla şakalaşır, onları severmiş.

Okudunuz mu?  Namazda zammı sure okumanın hükmü

Sabri
hz Muhammedin çocuklarla ilgili anıları özet

Dünyanın En Mutlu Çocukları

Hz. Peygamber engin bir tevazu içinde çocuklarla her fırsatta ilgilenmiş, şakalaşmış, gördüğünde onlara selam vermiş, hal hatırlarını sormuş, hasta olduklarında ziyaretlerine gitmiş, onların kusurlarını da hoş karşılamıştır. Bundandolayıdır ki, dünyanın en mutlu çocukları, onun yaşadığı dönemin çocuklarıdır diyebiliriz belki de.

Okudunuz mu?  İslam dininin evrensel öğütleri nelerdir

İşte hayatımızın her alanı için en güzel örnek olan Hz. Peygamber’in Medine sokaklarındaki miniklerle bazı hatıraları…

Hz. Peygamber, Kuşu Ölen Zeyd’e Taziyeye Gidiyor

Zeyd 3 ya da 5 yaşlarında idi. Zeyd’in çok bağlandığı, çok sevdiği, adını Umeyr koyduğu küçük bir kuşu vardı. Hz. Peygamber Zeyd’i her gördüğünde Umeyr’in babası anlamında Ebu Umeyr diye hitap ederdi ona. Bir gün Zeyd’in kuşu öldü. Onun ölümü Zeyd’i çok üzdü. Kuşun öldüğü günlerde Hz. Peygamber Zeyd’in evine gitti. Çocuğun kederli hali, Hz. Peygamber’in merhametli kalbini etkiledi. Onu neşelendirmek istedi. Çocuğun saçlarını okşayarak yanağını öptü. Gülümseyerek:

Okudunuz mu?  Kabirleri Ziyaret Etmek İsteyen Ziyaret Etsin. Çünkü Kabir Ziyareti Bize Ahireti Hatırlatır HADİS-İ ŞERİF

−Ya Ebu Umeyr! Nüğayr (serçe kuşuna benzeyen bir kuş veya bülbül) ne oldu? dedi. Hayvanı ne yaptın?..

Hz. Peygamber’in kalbe huzur veren ilgisiyle ferahlayan Zeyd, bu söze çok güldü.


GokhanSağıroğ
çok güzel bir anı.Bana çok yardımcı oldu.


peygamberimizin çocuklarla ilgili hatıraları, peygamber efendimizin cocuklarla ilgili hatıraları, peygamber efendimizin kısa bir anısı

Bu kategoride yer alan Survivor izlemekten ailemi nasıl vazgeçirebilirim başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamber efendimizin çocuklarla ilgili kısa hatıralarını verir misiniz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.