Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:57
fikih
Abone

Misafir olduğu yerde ihtilam olan kimse ne yapabilir?

Misafir olduğu yerde ihtilam olan kimse ne yapabilir?

Muhasibi
Misafir olduğu yerde ihtilam olan kimse ne yapabilir?
? Bir kişi bir ahbabının evinde misafirlikte iken gece guslü gerektiren bir rüya görüp yıkanmaya mecbur oldu. Ancak su yokluğundan, yahut ev sahibinden utandığından, yahutta yanlış mânâ verileceğini bildiğinden yıkanmaya cesaret edemedi. Ev sahibi de birlikte namaz kılmayı istedi. Bu kimse ne yapıp da kendisini gizleyecek, ev sahibini rahatsız etmeden nasıl yıkanacak? Yemek işini nasıl halledecek?? Misafir kaldığı evde mâruz kaldığı ihtilâm olmadan dolayı meydana gelebilecek su-i tefsirden korkan kimse, guslünü tehir edecekse, birlikte namaza kalkarlar, ancak gusülsüz Kur?ân okunmayacağı için okumadan taklidî şekilde rükûa, secdeye iner, şeklen namazdaymış gibi görünür. Namaz işini böylece geçiştirebilen misafir, yemekte de elini ağzını yıkar, yemek yiyebilir. Sonra bulduğu ilk fırsatta bir söylentiye sebeb olmadan gidip guslünü yapar, temizliğe kavuşur. Dinde zorluk yoktur. Bu gibi durumlarda bir çıkış yolu mutlaka vardır. Zikrettiğimiz husus da bir çıkış yoludur. Namazı tehir edip, kazaya bırakmaktan dolayı tevbe, istiğfar eder; inşaAllah Rabbimiz de afveder, bir mazeret olarak kabul buyurur. ….

Okudunuz mu?  Sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı?

Cevap: Misafir olduğu yerde ihtilam olan kimse ne yapabilir?

ZİREGÜL
bu haldeki kişi namz kılıyormuş gibi yapar çünkü halini anlatmasıda hoş olmaz daha sonra ilk fırsatta guslünü almaya özen göstermelidir


misafirlikte cünüp olmak, misafirlikte ihtilam olmak, misafirlikte cenabet olmak

Bu kategoride yer alan Taharet almamak günah mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Misafir olduğu yerde ihtilam olan kimse ne yapabilir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.