Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:22
Namazlar
Yönetici

Birden çok yerde evi olan bir kimse, buralara gittiğinde seferi olur mu?

Birden çok yerde evi olan bir kimse, buralara gittiğinde seferi olur mu?

Fetva Meclisi
Birden çok yerde evi olan bir kimse, buralara gittiğinde seferi olur mu?

Kişinin asıl memleketine, doğup büyüdüğü veya evlendiği ya da devamlı olarak kalmak için yerleştiği yere vatan-ı aslî denilmektedir. Aslî vatanında olan kimseye mukîm denilir. Vatan-ı aslî, ancak başka bir vatan-ı aslî ile bozulur. Yani kişinin önceki vatanını terk ederek başka bir memlekete yerleşmesiyle onun vatan-ı aslîsi değişmiş olur. Dolayısıyla böyle bir kimse eski memleketine geçici olarak gittiğinde, on beş günden az kalırsa orada misâfir sayılacağından misâfirlikle ilgili kolaylıklardan yararlanır. Temelli değil de iş icabı veya tayin dolayısıyla başka bir memlekette yaşayan, fakat orada yerleşip kalmak arzusunda olmayan kişi, sonunda asıl memleketine dönmek niyetinde ise, kendi asıl memleketi onun vatan-ı aslîsi olmaya devam eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, Mısır 1966, II, 614, 615).

Okudunuz mu?  Namazda tahiyyat okumak farz mıdır?

Bir kimsenin kendi esas memleketinden ayrı olarak, on beş gün veya daha fazla kalmaya niyet ettiği yer vatan-i ikamettir. Dinî görevleri yapma konusunda Vatan-ı İkâmetle Vatan-ı aslî arasında fark yoktur. Yani Vatan-ı İkâmette olan kişi de misafire ait olan dinî kolaylıklardan yararlanamaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtar, II, 614, 615, 616).

Bir kimsenin birden fazla asli vatanı olabilir. Günümüzde imkânı olanların yazlıkları birer vatan-ı aslîdir. Bu itibarla, kişi, kendisine ait bulunan yazlık ve kışlık evinde namazlarını tam kılar. Kişi iş icabı veya durum gereği her iki şehri de asli vatan edinmişse, her iki şehirde de dört rekâtlı farz namazları tam kılar.

Okudunuz mu?  Namaz kılmadan dua kabul olur mu ?

Cevap: Birden çok yerde evi olan bir kimse, buralara gittiğinde seferi olur mu?

İZGEN
seferilik evinden yaşadığı yerden ayrılıp bellli bir kilometreyi aşarsa seferi olur ve namazlarını farzlarını iki rekat olarak kılar birden çok evi varise ve bunların hepsinde aynı ölçüde kalıyorsa seferi sayılmaz


Yorum: Birden çok yerde evi olan bir kimse, buralara gittiğinde seferi olur mu?

Kayıtsız Üye
Yazlıkta 15 günden az kalıyorum.Namazları seferi mi kılacağım yoksa normal şekilde mi?


Yorum: Birden çok yerde evi olan bir kimse, buralara gittiğinde seferi olur mu?

arifselim
Selamun aleykum kardeşim. Bu sorduğun soru yukarıda çok ayrıntılı bir şekilde cevaplanmıştır. Eğer okunursa çok iyi anlaşılmış olur. Bu durumda senin yazlığın da senin asli vatanın sayılır ve seferilikten istifade edemezsin.

Kısaca hüküm şöyledir:
Günümüzde imkânı olanların yazlıkları birer vatan-ı aslîdir. Bu itibarla, kişi, kendisine ait bulunan yazlık ve kışlık evinde namazlarını tam kılar. Kişi iş icabı veya durum gereği her iki şehri de asli vatan edinmişse, her iki şehirde de dört rekâtlı farz namazları tam kılar.

Okudunuz mu?  Teravih namazının hükmü nedir

Kayıtsız Üye
Vatani aslimiz olan sehirden baska bir yerde 500 km uzakta okuyan veya calisan bekar kizim için ev kiraladim.maddi yonden destek oluyorum.yilda birkac kez gittigimde 15 gune kadar kalmak niyetiyle seferi mi oluyorum kizim memlekete gelirse seferimidir.


arifselim
Oraya gittiğinde yol boyunca seferi sayılırsın. Oraya vardığında eğer 15 gün ve daha fazla kalmaya niyet edersen seferilik hükmü biter. Kaç gün kalacağın belli olmaz ve karar vermediğin sürece aylarca bile kalsan seferilik hükmü devam eder. Kızın memlekete geldiğinde de aynı hükümler onun içinde geçerlidir.

Okudunuz mu?  İkindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünneti bazen terk edilebilir mi?

Kayıtsız Üye
İki yerde tapulu mülkünüz varsa, bir mülkünüzden ( devremülk, yazlık, kışlık mülk ) diğer mülkünüze gittiğinizde mesafe aşılmış ise Seferi olma durumunuz nedir. Kaynak belirterek cevap verilirse memn n olurum.


arifselim
Bir çok yerde mülkünün olması önemli değildir. Önemli olan nerede ikamet ettiğindir. Peygamber aleyhisselam, Mekke’yi fethettikten sonra Mekke’ye gittiğinde, Mekke’de evi olduğu halde namazlarını seferi olarak kılmıştır.


Kayıtsız Üye
Selamın aleykum, "Bir kimsenin birden fazla asli vatanı olabilir. Günümüzde imkânı olanların yazlıkları birer vatan-ı aslîdir. Bu itibarla, kişi, kendisine ait bulunan yazlık ve kışlık evinde namazlarını tam kılar. Kişi iş icabı veya durum gereği her iki şehri de asli vatan edinmişse, her iki şehirde de dört rekâtlı farz namazları tam kılar." Bu bilginin kaynağını aciklayabilirmisiniz? Birde bu site hangi kuruluşa ve ya cemiyete ait onu da ogrenmek istiyorum, bu hususta bizi bilgilendirmenizi rica ediyorum. Saygılarımla hayırlı ramazanlar

Okudunuz mu?  Cenabet namaz kılmak günah mıdır?

mumsema
< "Bir kimsenin birden fazla asli vatanı olabilir. Günümüzde imkânı olanların yazlıkları birer vatan-ı aslîdir. Bu itibarla, kişi, kendisine ait bulunan yazlık ve kışlık evinde namazlarını tam kılar. Kişi iş icabı veya durum gereği her iki şehri de asli vatan edinmişse, her iki şehirde de dört rekâtlı farz namazları tam kılar." Bu bilginin kaynağını aciklayabilirmisiniz? >
Bu bir yorumdur nereden alınmış bilmiyorum
Asli vatan ile İkamet vatanı hakkında bilgi

< VATAN-I ASLÎ

Kişinin asıl memleketi, insanın doğup büyüdüğü veya evlendiği ya da devamlı olarak kalmak için yerleştiği yer. Vatan-ı aslîye; vatan-ı ehlî, vatan-ı karar ve vatan-ı fıtrat da denilmektedir.

Okudunuz mu?  Farz namazlarından önce kamet getirmek şart mı?

Kendi aslî vatanında olan bir kimseye mukîm denilir. Bu kimse için yolcuya tanınan kolaylıklardan hiç birisi tanınmaz. Mukîm, namazını tam kılar, orucunu tutar, kendisine cuma namazı farz, bayram namazı ve kurban namazı vaciptir.

Vatan-ı asli, ancak başka bir vatan-ı aslî ile bozulur. Yani kişinin başka bir memlekete yerleşmesiyle onun vatan-ı aslîsi değişmiş olur. Meselâ; bir kimse doğup büyüdüğü yerden çıkar ve başka bir memlekete yerleşir de ömrünü bu yeni yerleştiği yerde geçirmeye niyet ederse, artık yeni yerleştiği yer onun vatan-ı aslîsi olmuş olur. Eski memleketi ise onun için vatan-ı aslî olmaktan çıkar. Dolayısıyla böyle birisi eski memleketine geçici olarak gider de orada on beş günden daha az kalırsa, orada misâfirdir. Misâfire ait olan kolaylıklardan yararlanır.

Okudunuz mu?  Kadınlar Nasıl Rüku Yapar?

Temelli değil de iş icabı veya tayin dolayısıyla başka bir memlekette yaşayan, fakat orada yerleşip kalmak arzusunda olmayan kişi, sonunda asıl memleketine dönmek niyetinde ise, kendi asıl memleketi onun vatan-ı aslîsi olmaya devam eder. (İbn Abidn, Reddü’l-Muhtar Mısır 1966, II /131, 132; Ö. Nasuhi Bilmen, Büyük İslâm Büyük İslâm İlmihali, s.231. Ayrıca bk. Seferilik, mad).

ATAN-I İKÂMET

Bir kimsenin kendi esas memleketinden ayrı olarak, on beş gün veya daha fazla kalmaya niyet ettiği yer. Vatan-i ikâmete; vatan-ı müstear ve vatan-ı hâdis de denilir. Meselâ, Ankaralı birisi İstanbul’a gider ve orada en az on beş gün veya daha fazla kalmaya niyetlenirse, İstanbul bu kişi için "vatan-ı ikâmet" olmuş olur.

Dinî görevleri yapma konusunda vatan-ı İkâmet ile vatan-ı aslî arasında fark yoktur. Yani vatan-ı ikâmette olan kişi de misafire ait olan dinî kolaylıklardan yararlanamaz.

Okudunuz mu?  Cemaat, imama uymak için nasıl niyet etmelidir?

Vatan-ı ikâmet, başka bir vatan-ı ikâmetle veya bir vatan-ı aslî ile bozulur. Dolayısıyla; bir memlekette on beş günden fazla kalan bir kimse, kendi memleketine veya yine on beş günden daha fazla kalacağı bir yere gitse ya da kısa da olsa bir yolculuğa çıksa onun eski vatan-ı ikâmeti değişmiş olur. Bu durumda olan kişi o eski vatan-ı ikâmetine tekrar döner de orada on beş günden daha az kalırsa misafirdir. Dinin misafire tanıdığı kolaylıklardan yararlanır. (İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, II /132; Ö. Nasûhi Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, 231, 232; ayrıca bk. Mukîm mad.) >


Kayıtsız Üye
Bir kişi kendi yazlığı bile olsa mesela 200 km ötede kendi evi olsa bile orda 15 günden az kalmaya niyet etse orası vatanı süknadır yani kişi orada 4 rekat değil 2 rekat kılar ! Seferidir.
uzaktaki evler olsun vatanı aslinin tarifine girmiyor vatanı aslide şu vardır ; doğup buyudugu yer . Veya evlendigi yer . Veya evlenmeyipte orada yaşama niyeti olup taşınma niyeti olmaması . Vatanı aslinin tarifi budur . O yazlıklarda 2. Eşi olursa durum değişir bir kişinin bir çok vatanı aslı olmasinin tek şartı gideceği yerde başka bir eşinin olmasıdır . Saygılarımla Ahmet Nas

Okudunuz mu?  Cuma namazından sonra öğle namazı nasıl kılınır?

Kayıtsız Üye
Selamünaleyküm. Yazlık evim ile kışlık evim arası 500 km.dır. kışlık evimden ,yazlık evime giderken 90 km.den sonra seferi olacağım söylendi. Fakat bu durumda yazlık evime 90 km.kala da seferilikten cikarmiyim. Yani 90+90=180 , 500- 180= 320 km.lik kısımda mı seferi olurum? Cevap için teşekkür ederim.

Okudunuz mu?  Farz namaz öncesi kamet yapılmalı mıdır

arifselim
Aleykum selam. Bulunduğun şehirden çıkarken şehrin sınırlarını çıktığında seferilik hükmü başlar. Gittiğin yerdeki evin şehrin yerleşim alanına girdiğinde seferilik hükmü bitmiş olur.


yazlık evimde seferi namaz, yazlıkta seferi olunur mu, iki şehirde evi olan kimse seferi sayılırmı

Bu kategoride yer alan Namaz kılarken gaz sıkıştırması olursa ne yapılmalıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Birden çok yerde evi olan bir kimse, buralara gittiğinde seferi olur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.