Anasayfa
30 Ocak 2024, 13:51
Namazlar
Yönetici

İkindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünneti bazen terk edilebilir mi?

İkindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünneti bazen terk edilebilir mi?

Fetva Meclisi
İkindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünneti bazen terk edilebilir mi?

Farz namazların öncesinde ve sonrasında kılınan revâtip sünnetler, müekked ve gayr-i müekked sünnetler olmak üzere iki kısımdır. Mükekked sünnet, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kılmaya devam ettiği fakat bağlayıcı olmadığını göstermek amacıyla bazen terk ettiği; gayri müekked sünnet ise bazen kıldığı, bazen de terk ettiği sünnet demektir. Gayr-i müekked sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir. Mazeretsiz terk edilmeleri, ‘isâet’ yani yanlış ve kusurlu bir davranış olur; azap gerektirmese de ahirette kınanmayı gerektirir. Gayr-i müekked sünnetler ise mazeret olmadan da bazen terk edilebilirler. Bunları terk etmek kınanmayı gerektirmez (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, Riyad, 1423/2003, I, 218-221). İkindi ile yatsı namazlarından önce kılınan sünnetler gayri müekked sünnettirler (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, Riyad, 1423/2003, II, 451-453). Bu duruma göre, bu sünnetlerin ara sıra kılınmamasından dolayı herhangi sakınca ve bir kınanma söz konusu olmaz.

Okudunuz mu?  Namazda Duruşlar Nasıl Olmalıdır?

Cevap: İkindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünneti bazen terk edilebilir mi?

İZGEN
namaz bir farz ve sünnetlerden oluşan bir bütündür farzlar ALLAHIN emri olduğu gibide sünnetler de peygamber efendimizin sözüdür çok mecbur kalmadıkça sünnetler terk edilmemelidir


Yorum: İkindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünneti bazen terk edilebilir mi?

Ad4m
Arkadaşlar
Hergün yeni bir şey öğreniyorum.
Size bir sorum var mesela Namazın ilk sünnetini kılmayıp son sünnetini kılsak (sadece) bunda mekruh’luk olur mu ?
sonuçta ilk sünnetini kılmayıp son sünnetini kıldık ben araştırdım bulamadım yardımcı olursanız.

Okudunuz mu?  Kadınlar secde yaparken kolların ve dirseklerin durumu nasıl olmalıdır ?

Yorum: İkindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünneti bazen terk edilebilir mi?

vel Fecr
öncelikle neden terkettiğiniz önemli.
rasulullah efendimiz sav müekked sünnetleri sürekli yapmıştır. müekked sürekli manasındadır.
böyle bir ugulama varken gereksiz yere müekked sünneti terk etmek hoş olmaz. namazın olurmu rabbim bilir. sonuçta tam manasıyla kılınca kabul olacağına dair biz ancak reca besleriz.

Okudunuz mu?  Son oturuşta selam vermeden kendi fiili ile namazdan çıkan birinin namazı geçerlimi

birde farzın korunması adına sünnetler önemlidir. iç içe halka düşünün. içteki halka farzdır. içteki halkayı korumak için dışındaki halka olan sünneti bırakmamak gerekir. şeytan size ilk sünnet ile gelir, sonra son sünnet ile gelir, birde bakmışsınız ortada farz kalmamış Allah muhafaza.

Okudunuz mu?  Namazda kıyamda iken ayaklar arası açıklık ne kadar olmalıdır?

Omer Faruk
"vel fecr" rumuzlu arkadaşımızın görüşü doğru olmakla beraber. Terketmenizde herhangi bir günah yoktur. Durumunuz müsaitse kılmanızda fayda var. Kılmadığınız takdirde vicdanen bir eksiklik duymayınız.

Eğer Rasulullah (A.S) gerekli görseydi sünnetleri farz sınıfına koyar ve mutlaka yapılmasını isterdı. O örnekliği ile bizi "muhayyer" (seçme hakkı) bırakmıştır. Dolayısıyla bu size kalmış…

Okudunuz mu?  Secde-i sulbiye nedir ve fıkhî hükmü nedir?

Selametle..


yatsının sünnetini terk etmek, yatsı namazının sünnetini terk etmek, yatsı namazının sünneti terk edilir mi

Bu kategoride yer alan Ergenliğe ne zaman girdiğimi bilmiyorum. Kaza namazı kılmalı mıyım? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İkindi namazının sünneti ile yatsının ilk sünneti bazen terk edilebilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.