Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:14
missa03
Abone

İsmi azam nedir?

İsmi azam nedir?

Kayıtsız Üye
ismi azam nedir ismi azam hakkında kısaca bilgi verir misiniz.


Cevap: ismi azam nedir?

Desert Rose
Allah Teâlâ’nın Kur’an ve hâdis-i şeriflerde zikredilen isimlerinin en büyüğüdür.

İsm-i A’zam’ı, Allah, isimleri içinde gizlemiştir. Bunun da hik-

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde ağız yıkama ölçüsü

meti, kullarının bütün Esma-Ül Hüsna’ya rağbetini sağlamak, kendisine bütün isimleriyle dua edilmesini te’min etmektir. İsm-i Azam belli olsaydı, insanlar yalnızca o isimle dua ederler, diğer isimleri terkederlerdi. Çünkü İsm-i A’zam’ın Allah katında büyük bir değeri vardır. Bu isimle yapılan duaların mutlaka kabul edildiği rivayet olunmuştur.

Okudunuz mu?  Kur'ana yemin etmek ve bozmak

İsm-i A’zam’ın Esma-Ül Hüsna’dan hangi isim olduğu hakkında, İslâm âlimleri ayrı ayrı kanaatler ileri sürmüşlerdir. Büyük ekseriyetin kanâatı, İsm-i A’zam’ın, lâfza-i Celâl yani Allah ismi olduğudur. Hz. Ali Efendimize göre İsm-i Azam tek isim değildir. Ferd, Hayy, Kayyum, Hakem, Adl, Kuddûs’tan ibaret 6 isimdir.

Okudunuz mu?  Körlere 2 cennet verileceği rivayeti doğru mudur ? Her cennete giren 2 cennet isteyebilir mi ?

İmam-ı A’zam’a göre, İsm-i Azam, Hakem ve Adl olmak üzere iki isimdir. Gavs-ı A’zam’ın İsm-i A’zam’ı, Hayy ismidir. İmam-ı Rabbanî’ye göre de İsm-i Azam, Kayyum’dur.

Görüldüğü gibi İslâm büyükleri, İsm-i A’zam’ı farklı isimlerde bulmuştur. Belki de her birinin hususi âlemine tecelli eden İsm-i azam değişik olmuştur.

Okudunuz mu?  Rüyada servis arabasına binmek

Esma-Ül Hüsna içinde bir İsm-i Azam olduğu gibi, her isim için de azamî bir mertebe vardır. Bâzan bir ismin azamî mertebesi, İsm-i Azam ile karıştırılır; o isim azamî mertebedeki tecellisi sebebiyle İsm-i Azam sanılır. İsm-i A’zam’ın her âlime göre değişik olmasının bir sebebi de budur

Okudunuz mu?  Büyuk abdest yapıp taharetlendikten sonra peceteye leke gelmesi

İsmi azam’ı bilmek nedir?

Mertalgun
Bazı kaynaklarda Belam-ı Baura hakkında ismi Azam’ı bilirdi deniliyor. ismi azam’ı bilmekten kasıt nedir?


ismi azam nedir

Bu kategoride yer alan Neden ve niçin arasındaki fark nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İsmi azam nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.