Anasayfa
9 Mayıs 2021, 8:56
hakkinda
Yönetici

Hz. Osman’ın fiziksel özellikleri, şemaili hakkında bilgi verir misiniz?

Hz. Osman’ın fiziksel özellikleri, şemaili hakkında bilgi verir misiniz?

Kayıtsız Üye
Hz. Osman’ın fiziksel özellikleri, şemaili hakkında bilgi verir misiniz?


Cevap: Hz. Osman’ın fiziksel özellikleri, şemaili hakkında bilgi verir misiniz?

Desert Rose
HAYA ABİDESİ HZ. OSMAN (ra) -1

Sıddıklar âlemdarı Hz. Ebu Bekir’den, hakkın müşahhas timsali Hz. Ömer’den sonra sıra haya abidesi Hz. Osman (r.anhüm)’a geldi. Aslında ne sıddıkiyet Hz. Ebu Bekir’in, ne hakkın temsilcisi olması Hz. Ömer’in ve ne de haya abidesi olma Hz. Osman’ın yegâne vasfıdır. Onlar insanı, insan-ı kâmil yapan bütün vasıfları zirve noktalarda temsil eden kişilerdir. Buna rağmen bazı vasıflar, onlarda diğerlerine nisbeten daha ağırlık kazanmış ve kendini hissettirmiştir. Bu sebeple de tarihe böyle mâl olmuşlardır. Bunda yani bazı vasıfların ağırlıklı olarak bulunmasında fıtratlarının rolü olabileceği gibi, içinde bulundukları içtimaî şartların zorlaması da rol oynamış olabilir. Meselenin bu açıdan tahlilini erbabına bırakıp, Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer’in hayatlarını sizlere intikalde takip ettiğimiz metod çerçevesi içinde Hz. Osman’ı anlatmaya başlayalım:

Okudunuz mu?  Bilgi neden önemlidir?

1) DOĞUMU-NESEBÎ
Hz. Osman, meşhur Fil Vak’ası’ndan 6 sene sonra; yani hicretten 47 yıl önce dünyaya gelmişlerdir.1 Buna göre Hz. Muhammed (sav)in peygamberlikle serfiraz kılındığı yılda, Hz. Osman 34 yaşındaydı.

Asıl adı Osman b. Affan b. Ebi’l-As b. Umeyye b. Abdi Şems b. Abdi Menaf olan Hz. Osman’ın annesinin adı Erva b. Kureyz’dir. Kureyş’in en asil ailesine mensup olan Hz. Osman, Hz. Peygamber (sav)’le -beşinci validesi (ninesi) Beyda-i Ümmü’l Hakim, Efendimiz’in halasıydı- akrabaydı. Cahiliye döneminde servet, kudret ve nüfuzu ile temayüz etmiş bulunan bu ailenin ferdlerinden Umeyye, Hz. Osman’ın dedesi, Kureyş kabilesinin reislerin dendi.

Okudunuz mu?  Kul hakkı ile İlgili Bilgiler

Cahiliye döneminde künyesi “Ebu Amr” olan Hz. Osman’ın bu künyesi, Müslüman olduktan sonra Efendimiz’in kızı Rukiyye’den Abdullah isminde bir oğlu olunca ‘Ebu Abdullah’ diye değiştirilmiştir.2

2) ŞEMAİLİ

Hz. Osman (ra), güzel yüzlü, pek nazik, gür sakallı, orta boylu, omuzlarının arası açık ve oldukça sık saçlıydı.3 Müslüman olmadan önceki hayatına ait kaynak kitaplarımızda çok bilgiye rastlayamadığımız Hz. Osman, gençliğinde ticaretle meşgul oluyordu. Ticarî muameleleri çok dürüst olduğu için, halk arasında bu yönüyle meşhur olmuştur.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin Üzüm ile ilgili hadisleri

Yeni Ümit dergisi


Cevap: Hz. Osman’ın fiziksel özellikleri, şemaili hakkında bilgi verir misiniz?

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun verdiğin bilgiler işime yaradı


hz osmanın fiziksel özellikleri, hz osman fiziksel özellikleri, hz osmanın kişilik özellikleri

Bu kategoride yer alan Caferi Mezhebi Nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hz. Osman’ın fiziksel özellikleri, şemaili hakkında bilgi verir misiniz? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.