Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:00
misa00
Abone

Kelale ne demektir?

Kelale ne demektir?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar kelale ne demektir? kelale nedir kelale kelimesi ne anlama gelmektedir açıklar mısınız ?


Cevap: Kelale ne demektir?

Ehfiya
Değerli kardeşimiz;
Kelâle; Babası olmayan (Babası kendisinden önce ölmüş bulunan – Çocuksuz ve Babasız olan) kimseye verilen isimdir…
Bu konu miras hukukunda tartışılmış bir meseledir.

Rivayete göre, bir gün Hz. Ömer (r.anh) cuma hutbesini okurken, Resulullah (a.s.m)’ı ve Hz. Ebu Bekir (r.anh)’i andıktan sonra şunları söyledi:
"Ben, benden sonraya yanımda"Kelale”meselesinden daha önemli bir mesele bırakmıyorumResulullah (asm)’a hiçbir konuda "Kelale” kadar müracaatta bulunmadımO da bana hiçbir konuda, bu konudaki kadar sert davranmamıştıHatta (bir keresinde)parmaklarıyla göğsüme vurarak; Ya Ömer! Nisa Suresi’nin son ayeti sana yetmiyor mu?’ dedi
Hz.Ömer daha sonra şunları söyledi;
"Eğer ben yaşarsam (fırsat bulursam), bu konuda öyle bir hüküm ortaya koyacağım ki, Kur’an’ı okuyanlar da okumayanlar da (onu bilenler de bilmeyenler de) bu konuda artık onunla hüküm verirler”(Müslim, Faraiz,9)
Nisa Suresi 176.Âyet-i Kerime
”Senden fetva isterler. De ki: "Allah ”çocuksuz ve babasız olanın (kelale’nin)’ mirasına ilişkin hükmü açıklar. Ölen kişinin çocuğu yok da kız kardeşi varsa geride bıraktıklarının yarısı kız kardeşinindir. Ama (ölen) kız kardeşinin çocuğu yoksa kendisi (erkek kardeşi) ona mirasçı olur. Eğer kız kardeşi iki ise geride bıraktıklarının üçte ikisi onlarındır. Ama (mirasçılar) erkekler ve kız kardeşler ise bu durumda erkek için dişinin iki payı vardır. Allah -şaşırıp sapmayasınız diye- açıklar. Allah herşeyi bilendir." (Nisa/176)


Cevap: Kelale ne demektir?

reyna89
Allah razı olsun Kelale ilk defa duydum öğrendim 🙂

Okudunuz mu?  Bir çocuğun anne ve babasına karşı sorumlulukları ve görevleri

kelale nedir, kelale ne demek, kelale ayeti

Bu kategoride yer alan İslam dinine göre evlilikte kadının hakları nelerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kelale ne demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.