Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:01
misa00
Abone

İnsan yaşlandığı zaman dünyaya olan sevgisi artar mı?

İnsan yaşlandığı zaman dünyaya olan sevgisi artar mı?

KayıtlıÜye
Esselamu aleykum
İnsan yaşlandığı zaman dünyaya olan sevgisi artar mı?
Yorumlarınızı bekliyorum kardeşler. Allah’a emanet olunuz…


Cevap: İnsan yaşlandığı zaman dünyaya olan sevgisi artar mı?

imam
< Esselamu aleykum
İnsan yaşlandığı zaman dünyaya olan sevgisi artar mı? İnsan yaşlandığı zaman dünyaya olan sevgisi artar mı?
Yorumlarınızı bekliyorum kardeşler. Allah’a emanet olunuz… >

ve aleykumusselam ve rahmetullah.

Okudunuz mu?  Bir insan, nasıl bir anda kamil bir mümin haline gelir? O insan, iyi bir insan olduğu için Allah mı veriyor ona Allah'ı

İnsan yaşlansa da, uzun yaşama tutkusu genç kalır

Bugün, insanın yaşlandıkça gençleşen dünya sevgisine ve uzun yaşama tutkusuna, az da olsa ışık düşürmek istiyorum. Önce konuyla ilgili çok önemli birkaç hadisi dikkatlerinize arz edeyim.
Hz. Enes (ra. anh) anlatıyor: Resûlullah (sas) buyurdular ki: Âdemoğlu ihtiyarladıkça onda iki şey gençleşir: Mala karşı hırs ve hayata karşı hırs. (Muslim: 2/724, hn. 1047; Tirmizi: 4/636, hn. 2455; Müsnedi Ahmed: 3/192, hn. 13021)
Bu hadisin anlamını pekiştiren birçok rivâyet muhtelif vecihlerle hadis kitaplarında mevcuttur. Ebu Hureyre’nin (ra. anh) Hz. Peygamber’den (sas) naklettiği: İnsan yaşlansa da kalbi iki şeyde genç kalır; dünya sevgisi ve tûl-i emel (uzun yaşama umudu). hadisi meselâ. (Buhari: 5/2360, hn. 6057; Sahih İbn Hibban: 8/13, hn. 3219)
Hadisin Buhari’nin naklettiği başka bir versiyonunda da: Âdemoğlu büyür, onunla birlikte iki şey daha büyür: Mal sevgisi ve uzun hayat umudu. denilmiştir. (Buhari: 5/2360, hn. 6058)
Bir diğer rivâyette ise, Mal sevgisinde ve hayata dair her dâim ümit beslemekte yaşlının kalbi gençtir. denmiştir. (Müsnedi Ahmed: 2/443, hn. 9718, Süneni Beyhaki el-Kübra: 3/368, hn. 6299)
Tül-i emelde latif bir sır vardır der, İmam İbn Hacer el-Askalânî ve şu izahı yapar: Eğer dünya hayatına dair beklentiler olmasaydı dünyaya taalluk eden amellere başlamazdı insan. Ancak hadisin mahzurlu gördüğü şey, dünya işlerinde sürüklenmek ve âhirete gerektiği gibi hazırlanmamaktır. (Fethu’l Bâri: 11/237)
İnsan psikolojisinin mal sevgisine ve uzun yaşama arzusuna dair zaafiyetini son derece özlü ifade eden bu hadislere hep gıpta ile bakmışımdır. Çünkü insan psikolojisinin derinliklerinde yatan bir derin çelişkiyi nübüvvet ışığıyla açığa çıkarmaktadır.
İnsan organlarının zamana karşı dayanamayarak yaşlandığını her insan bilir. Yaşlandıkça insan kendi vücudunda da bunu tecrübe eder. Bu süreçde kalb de diğer organlar gibi yaşlılıktan nasibine düşen payı alır, ihtiyarlar. Buna rağmen nasıl olup da yaşlanan kalbin mal ve hayata dair sevgisi artabiliyor hususu, çelişkinin ortaya çıktığı zemindir.
Mâlum, insan bedeni yaşlandıkça enerjisi azalır, dünyalıklara karşı şehveti körelir, güç ve tâkattan düşer. Tüm bilimsel veriler ve insan cinsinin hayat tecrübesi de; yaşlılıkla ölüm arasında kesin bir illet bağının varlığını teyit eder. İnsan yaşlandığı nisbette ölüme yaklaşmış demektir.
Buna rağmen kalbin dünya sevgisinde genç kalabilmesi, hayatı gençler kadar ve hatta daha fazla sevmesi insanın bu dünyadaki imtihanının bir sırrıdır. Kalbin derinliklerine kök salan bu sırra, Efendimiz, yukarıdaki sözleriyle dikkat çekmiş, bizleri uyarmıştır.
Bedenin yaşlanarak dünyadan uzaklaşmaya başlamasına rağmen kalbinin dünyaya bağlanmasının temelinde, biyolojik bağımlılıktan çok psikolojik bağımlılık yatmaktadır. Zira beden yaşlansa da insan nefsi bedene paralel yaşlanmaz. Nefis her zaman güçlü kalır.
Çağdaş tıbbın yaşlılığı geciktirme çabaları dikkatle izleniyorsa bugün, sebebini bu nefisde aramak gerekir. En fazla satan ürünler arasında yer alan Anti ageing (yaşlılıkla mücaadele) ilaç ve kremleri, yaşlılığın nasıl da bir mücaadele alanı olarak telakki edildiğini işaretlemesi açısından mânidardır.
Bedenlerin isyanına rağmen yetmişlik ninelerin genç torunlarının vücut dilinde aynileşme çabalarını, yetmişlik dedelerin ikinci bahar arayışlarını, kalpde diri ve genç kalan bu tutkulara bağlamak gerekir. Eğer insan bu zaaflarına vahiy perspektifinden ve akıl çizgisinde çekidüzen vermezse, suhûletle yaşlanmak şansını da yitirecektir. Aksi takdirde beden ve istekler arasında zuhûr edecek nâhoş çelişkileriyle kara mizahın konusu olacaktır.
Televizyon kanallarının evlendirme programlarında yaşlıları madara eden malzeme bolluğuna biraz da buradan bakın. İhtiyar dendiğinde aklımıza gelen hayat tecrübesi bol, aksakal, bilge kişi imajı da maalesef yara almaktadır.
VAKİT

Yazar: Serdar Demirel

Okudunuz mu?  Peygamberimizin ahlaki özellikleriyle ilgili hikayeler

insanoğlu yaşlandıkça onda iki şey gençleşir, yaslilarin genc hevesi, insan yaslandikca

Bu kategoride yer alan Babayla konuşmamak doğru mudur? baba haksız olduğunda ve şuçunu kabul etmiyorsa başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnsan yaşlandığı zaman dünyaya olan sevgisi artar mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.