Anasayfa
29 Nisan 2023, 16:57
admin
Yönetici

Ölen kişi için defnedilmeden önce yapılacak dualar nelerdir?

Ölen kişi için defnedilmeden önce yapılacak dualar nelerdir?

Kayıtsız Üye
Ölen kişi gömülmeden arkasından okunacak dualar nelerdir örnekler verir misiniz ?


Cevap: Ölen kişi için defnedilmeden önce yapılacak dualar nelerdir?

Desert Rose
Ölmüş birisine yapılabilecek iyiliklerden birisi de onun için dua edip istiğfarda bulunmaktadır. Nitekim daha önce geçen "Onlardan sonra gelenler şöyle derler: Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman eden kardeşlerimizi bağışla…” (Haşr, 59/10) âyet-i kerimesi ve "Ey Allah’ın Resûlü, anne ve babamın vefatlarından sonra da onlara iyilik yapma imkânı var mı, ne ile onlara iyilik yapabilirim?” diye soran bir sahabiye Hz. Peygamber Efendimizin (s.a.s): "Evet vardır. Onlara dua, onlar için Allah’tan istiğfar (günahlarının affedilmesini) talep etmek, onlardan sonra -vasiyetlerini yerine getirmek, anne ve babasının akrabalarına karşı da sıla-i rahmi ifa etmek, anne ve babasının dostlarına ikramda bulunmaktır.” (Ebu Davud, "Edeb”, 12) buyurması; dua ve istiğfarın ölülere fayda vereceğini göstermektedir (Karaman, 107).

Okudunuz mu?  Cennet ve cehennem gösterildi yani cennet ve cehennem şuan var mı yoksa kıyamet günümü varolacak?

Dua konusunda ölünün uzakta veya yakında bulunması farketmez. Yapılan duanın ölüye fayda vereceğine kesin olarak inanmak lazımdır (Zuhaylî, 3: 98-100). Nitekim Resûl/ü Ekrem de (s.a.s), zaman zaman kabirlere uğrar ve dua ederdi. Bu konuda İbni Ebî Şeybe’den rivayet edilen hadis şöyledir:

Okudunuz mu?  Müslümanın tanımı nedir? Müslüman kime denir? müslüman kimdir?

"Hz Peygamber (s.a.s) her yılın başında Uhud’daki şehitlerin
kabirlerine gelir ve şöyle derdi: "Sabrettiğiniz şeylere mukabil sizlere selâm ve selâmet! Dünyanın en güzel neticesi budur!” Allah Resulü (s.a.s), bazen de Bakî’ mezarlığına çıkar ve şöyle derdi: "Ey mü’minler yurdunun sâkinleri! Selâm size, bizler de inşaAllah sizlere kavuşacağız. Allah Teâlâ’dan bizim ve sizin için âfiyet, ahiretle ilgili korku ve sıkıntılardan selâmet ve sıyanet dilerim.”
(Müslim, "Cenaiz”, 102; Ebu Davud, "Cenaiz”, 79).

Okudunuz mu?  Melekleri neden göremeyiz

İmanı olanlara dua ve istiğfarın fayda vereceğine delil teşkil eden yukarıda zikrettiğimiz âyet ve hadisler gibi daha pek çok naklî delil vardır ve akıl da bunu te’yid etmektedir. Nitekim Cenab-ı Hakk, bize Hz. İbrahim’in (a.s) dilinden "Ey Rabbimiz! (Amellerin) hesap olunacağı gün beni, ana-babamı ve mü’minleri bağışla!” (İbrahim,14/4l) ve Hz. Nuh’un dilinden "Rabbim! Beni, ana-babamı, iman etmiş olarak evime girenleri, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla…” (Nûh, 71/28) dualarını öğretmektedir. Bu duaların kapsamına hayatta olanlar kadar âhirete irtihal edenler de dahildir.

Okudunuz mu?  Vahabi Mezhebi Nedir ?

Ayrıca Ahmed b. Hanbel’in Müsned’inde zikredilen bir hadis-i şerifte Hz. Aişe (r.anhâ), Hz. Peygamber’in (s.a.s) Baki’ mezarlığına çıkıp oradaki ölülere dua ettiğini, bunun sebebini sorduğunda da: "Onlar için dua etmekle emrolundum” buyurduğunu haber vermiştir (Müsned, 6: 252).
Hz. Ebu Hureyre’den (ö. 58/678) rivayet edilen bir hadis-i şerifte, Hz. Peygamber (s.a.s), Allah (c.c) ile ölen kişi arasında cereyan eden şu konuşmayı haber vermiştir: "Allah Teâlâ, sâlih kulunun Cennet’teki derecesini yükseltir. Bunun üzerine o: Yâ Rabbi! Bu (yükselme) nereden (hangi sebepten) dir? diye sorar. Cenab-ı Hakk ona şöyle der: Oğlunun senin için yaptığı istiğfar sebebiyledir” (İ. Mace, "Edeb”, 1). İmam Eş’arî de (v. 324/936) Makâlâtu’l-İslâmiyyîn adlı eserinde (s: 282), hadisçiler ile Ehl-i Sünnet’in çoğunluğunun, dua ile sadakanın Müslümanlara ölümlerinden sonra fayda vereceğine inandıklarını belirtmektedir.

Allahım sen onları öldürdün ve yine diriltecek olan da sensin…
Bizleri şimdiki yaşantımızda iyi amel işleyen kullarından eyle,
Bu gördüğümüz mezarlardan sürekli ölümü hatırlamamızı nasib eyle,
Ölmeden önce hayatın kadrini kıymetini bilen, ve amellerini terk etmeyen kullarından eyle, Biliyorum Kişi öldükten sonra geriye ancak sadaka-i cariye, hayırlı evlat ve insanların faydalanacağı faydalı ilim bırakır, sen bizleri öldüğümüzde bunları, ardında bırakan kullarından eyle…

Okudunuz mu?  Sahibi olmayan buluntu yada unutulmuş gıda maddelerini yemekte sakınca varmıdır harammıdır?

Yasin Süresi 70. Ayette”(Bu Ku’an), diri olanları uyarmak ve kâfirlere de azab sözünün hak olması içindir.
Ya Rabbi bizleri bu ayetin tecellisine eriştir…{Amin}


cenaze defnedilmeden önce okunacak dua, cenaze gömülmeden okunacak dualar, yeni vefat edene okunacak dua

Bu kategoride yer alan Özgüveni arttıran yollar nelerdir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ölen kişi için defnedilmeden önce yapılacak dualar nelerdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.