Anasayfa
8 Mayıs 2021, 13:06
missa08
Abone

Ölünün ardından onun için sadaka verilir mi?

Ölünün ardından onun için sadaka verilir mi?

Kayıtsız Üye
Ölünün ardından onun için sadaka verilir mi? ben ölen arkadaşım için sadaka vermek istiyorum.. bukandisine ulaştırılırmı?


Cevap: Ölünün ardından onun için sadaka verilir mi?

Altundal
Sadakanın da ölen kişiye faydası olduğu mevzuunda Ehl-i Sünnet âlimleri itifak etmişlerdir

Okudunuz mu?  Zinanın affı varmıdır kendimi Allah'a nasıl affettirebilirim?

. Peygamber (s.a.v)’in buna delalet eden hadisleri vardır.

İbn Abbas (r.a)’ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte ise şöyle buyurulmaktadır: "Bir adam gelerek: "Ey Allah’ın Resulü! Annem vefat etti. Ben onun için tasaddukta bulunsam ona faydası olur mu? diye sordu. Peygamberimiz: "Evet" deyince, adam; "Benim bir meyveliğim var. Sizi şâhid kılıyorum, onu annem için tasadduk ediyorum" dedi.94 Verilen sadaka ister kişinin evladı gibi birinci derecede bir yakını isterse başkaları tarafından verilsin, sadakanın sevabının ölüye ulaşacağında ittifak olduğu bildirilmektedir.
Sa’d İbn Ubâde hadisinde ise, ölünün arkasından yapılacak sadakanın hangisinin daha efdal olduğu beyan edilmektedir. Sa’d (r.a) şöyle anlatır: "Ey Allah’ın Resulü dedim, annem vefat etti, (onun adına) yapacağım sadakanın hangisi efdaldir?" Peygamber Efendimiz (s.a.v), "su" buyurdular. Bu cevap üzerine Sa’d bir kuyu kazdı ve: "Bu kuyu Sa’d’ın annesi için dedi."
Bu hadis-i şerif de, ölü adına hayır yapılabileceğini gösteren delillerdendir. Nesâî’nin rivayetinde Sa’d, önce vefat eden annesi adına sadaka verip veremeyeceğini sorar. Cevap müspet olunca hangi sadakanın efdal olduğunu sorar. Bunun üzerine, "su" cevabını alır.97
Nafile olarak sadaka vermek isteyenlerin bütün inananlara (mü’min ve mü’minelere) niyet etmesi en faziletlisidir. Çünkü bunun sevabı onlara ulaşır, kendisinin sevabından da herhangi bir şey eksilmez

Okudunuz mu?  Allah insan kılığına girer mi

Cevap: Ölünün ardından onun için sadaka verilir mi?

Ehfiya
< Ölünün ardından onun için sadaka verilir mi? ben ölen arkadaşım için sadaka vermek istiyorum.. bukandisine ulaştırılırmı? >
Değerli Kardeşimiz ;
Peygamber Efendimiz (s.a.v) ölünün adına sadaka vermekle alakalı bir Hadis-i Şeriflerinde:

Abdullah ibni Abbas (RadiyAllahu Anhuma) şöyle dedi:
"Sa’d ibni Ubade (RadiyAllahu Anh)’ın annesi öldü. Bunun üzerine Sa’d (RadiyAllahu Anh):
−Ya RasulAllah! Annem öldü. Şimdi ben onun adına bir şey sadaka etsem, ona fayda verirmi? dedi. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Evet’ buyurdu. Sa’d (RadiyAllahu Anh):
−Ben seni şahid yapıyorum. Benim şu Mifrah ismindeki duvarlı bostanım annem üzerine sadakadır dedi.”
Buhari 2603, 2604

Hayırla Kalın…


Cevap: Ölünün ardından onun için sadaka verilir mi?

Kayıtsız Üye
ozaman herkez birbirini geride kalan kurtarır kardeşim ölmuşe hiç bir şey yabamazsın

Okudunuz mu?  Şeytan takvayı kullanarak vesvese verir mi?

ölmüslerimin hayrina sadaka vermek, ölmüşler için sadaka

Bu kategoride yer alan Anne ile haklı sebeplerden dolayı görüşmemek günah mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ölünün ardından onun için sadaka verilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.