Anasayfa
28 Eylül 2023, 1:49
sizden03
Abone

Gusül abdesti alırken zorlanıyorum

Gusül abdesti alırken zorlanıyorum

nursultan
Selamun aleykum!

Gusul abdesti alirken zorlaniyorum, asagidaki konularda yardimlarinizi rica ediyorum:

1-Agizimi 3 kere yikarken, her defasinda sag elimin parmaklari ile dislerimi surmem gereklimidir?

2-Agizimi yikarken, agzimda kuru yer kalma ihtimali nedir? Bazan acaba kuru yer kaldimi diye tekrar herseyi bastan başlıyorum?

3-Burnuma su cekerken nereye kadar cekmeliyim? Burnuma su cekerken hep yeterli kadar cekemedim endisesi ile 3 ten fazla cekmis oluyorum. Hukumu nedir?

Okudunuz mu?  Fitness Caiz Mi

4-Yukardaki zorluklarla agizimi burnumu bitirdikten sonra, vucudumu yikarken hep kuru yer kaldimi diye dusta en az 40 dakika kalmak zorunda kalıyorum.

5-Bazan bu zorluklar yuzunden haftalarca cunup geziyorum.

6-Gunup gezerek kazandigim para ile cocuklarima ekmek aliyorum, bu durumda cocuklarima HARAM YEDIRMIS oluyor muyum?

Lutfen cevaplarinizi madde madde detayli yazarsaniz bu vesvese zorluklari asmama insAllah vesile olursunuz. Allah sizden cevap yarimlariniz için razı olsun dilegiyle.

Okudunuz mu?  Allah'ı överek dua nasıl yapılmalıdır ?

Kirgizistan Biskek.


Cevap: Gusul abdesti alirken zorlaniyorum!

EarthQuake®
Ve aleykümüsselam kardeşim. Vesvese hakkında önce forumduasi.com/islamda-temizlik-taharet-abdest-gusul-teyemmum/81541-abdest-gusul-ve-ibadetlerle-ilgili-vesvese.htmlŞU KONUYU okumanızı öneririm.

Abdest ve Gusüldeki Şüpheler hakkında:

Abdest ve gusül alırken şüphe duyarsanız "Acaba guslüm oldu mu, abdestim oldu mu?" diye içiniz kemirilirse, tekrar tekrar abdest alınız bu vehimdir, şeytandandır deyiniz. Onun şerrinden korunmak için Eûzü okuyunuz, Allah’a sığınınız ve ayetü’l Kürsi’yi okuyunuz. Dikkatlice abdest aldıktan sonra gelen bu vesveseye asla kapılmayınız ve içinizden gelen sese "abdestim abdesttir, guslüm gusüldür. Kör olası şeytan, sen kahrından çatla" diye onunla alay etmek gerekir. (1)

Okudunuz mu?  Rüya tabirlerine güvenmeli miyim?

Cünupluk ve abdestsizlik konularında ise asla vesveseye itbar etmeyin. Kesin cünup ya da abdestsiz olduğunuzu bilmedikten sonra abdest ve gusül almanıza gerek olmadığını da bilin. (14)

Günümüz Meselelerine Açıklamalı Fetvalar, Mehmed Emre (1)

Sorular Cevaplar, Prof.Dr. Faruk Beşer (14)

Okudunuz mu?  Dudak Kremlerinin İçindeki Maddeler Haram Mıdır?

Guslün sünnetleri ve adabı:
Gusle besmele ve niyet ile başlamak, öncelikle elleri ve avret yerini yıkamak, bedenin herhangi bir yerinde kir ve pislik varsa onu gidermek, sonra namaz abdesti gibi abdest almak, fakat su birikintisi varsa ayakların yıkanmasını sona bırakmak, abdestten sonra önce üç defa başa, sonra sağ, sonra sol omuza su dökmek, sonra diğer uzuvları yıkamak, her defasında bedeni iyi ovuşturmak, her âzayı üçer defa yıkamak, suyun kullanımında aşırı davranmamak, avret yerlerini örterek yıkanmak, gusül esnasında konuşmamak, gusülden sonra çabucak giyinmek guslün belli başlı sünnet ve âdâbındandır. Abdestin âdâbı sayılan diğer güzel davranışlar gusül için de geçerlidir.

Okudunuz mu?  Sabah namazına kalkmak için dua

4. Saç, sakal, bıyık ve kaşların yıkanıp diplerine suyun ulaşması, kadınların örgülü olmayan saçlarını yıkamaları ve saç diplerine suyun ulaşması gerekir. Örgülü saçın çözülmesi şart olmayıp sadece diplerine suyun ulaştırılması yeterli olur. Hanbelîler hayız ve nifas sebebiyle gusül için örgünün çözülüp saçın yıkanmasını gerekli görür. Gusül esnasında, bedendeki yara üzerinde sargı varsa bakılır; şayet yıkama yara için zararlı olmayacaksa sargı çözülüp yıkanır, değilse sargı üzerine meshedilir. İlmihal türü kitaplarda yer alan, boy abdesti alan kimsenin vücudunda iğnenin deliği kadar kuru yer kalmaması tavsiyesi gerçek mânada değil, vücudun su ile iyice yıkanması gerektiği şeklinde anlaşılmalıdır. Diş dolgusu ve kaplama, ayrıca deri üzerinde olup suyun deriyle temasını önleyen ve izâlesinde de güçlük bulunan boya ve benzeri maddeler, yukarıda da açıklandığı üzere gusle mani değildir. Bu sebeple vücudun maddî temizliğini imkân ölçüsünde ve sabun kullanarak yaptıktan sonra deri üzerinde kalıp suyun deriye ulaşmasına mani olan boya, hamur gibi maddeler guslün sıhhatine engel olmaz. Diş dolgu ve kaplaması da böyledir.

Okudunuz mu?  Anneyle görüşmemenin hükmü nedir?

5. Vesveseye itibar etmeyiniz, en kısa zamanda guslünüzü alınız. Namaz vaktini geçirecek kadar cunüp kalmak büyük günahtır.


gusül abdesti alırken zorlanıyorum, gusül abdesti almakta zorlanıyorum, gusulde sac dipleri

Bu kategoride yer alan Camide namazın sonunda dua ettikten sonra imam bazen ''el fatiha'' diyor başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusül abdesti alırken zorlanıyorum Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.