Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:04
Terimler
Abone

Vecibe nedir? İslamda vecibe kavramı

Vecibe nedir? İslamda vecibe kavramı

Hoca
VECİBE HAKKINDA ANSİKLOPEDİK DİNİ BİLGİ

Vacib olan, gereken, yerine getirilmesi borç hükmünde bulunan iş, boyun borcu.

Arapça bir kelime olan vecibe, "vece-be" fiilinin mastarıdır. Vecibe ile vacib aynı kökten gelmektedirler. Vacib hakkında âlimlerin farklı yorumları vardır. Kelâm açısından, mümkün anlamında kullanılmaktadır. Fıkıh ilmine göre vacib, yapılması gerekli ; olan, farzdan sonra gelen ve terkedilmesi cezaya sebeb olan şey demektir. Bazı âlimler de vacibi, bulunması, yapılması gerekli olan, terkedilmesi kınanmaya sebeb olan şey diye tarif etmişlerdir (el İsfahanî, el-Müfredat İstanbul 1986, 805).

Okudunuz mu?  Ümmü'l-Veled nedir? İslamda ümmül veled kavramı

Kur’ân’da vacib kelimesi geçmemektedir. Ancak türediği "ve-ce-be" mazi fiili bir yerde geçmektedir (el-Hac, 22/36). Bu âyetteki "ve-ce-be" fiili de, yan üstü yere düşme anlamındadır. Bunun gibi herhangi bir şeyin yere düşmesi ve ayın batarken ufuk çizgisindeki yere yaklaşması da, "vece-be" fiili ile ifâde edilmiştir (el-Maverdî, en-Nuketu ve’l-Uyûnu, Beyrut 1992, IV, 27).

Okudunuz mu?  Veled-i Zina Nedir? İslamda Veledi Zina Kavramı

İnsanlar, diğer bütün varlıklardan daha fazla, vacib kelimesinin ifâde ettiği mesuliyet ve yükümlülükler bakımından sorumlu bulunmaktadır.

Âkil ve bâliğ olan müslümanların yerine getirmeleri gereken çeşitli vecibeler vardır. İslâm dininin ortaya koyduğu bütün vecibeler, insanlar için geçerlidir. Bu vecibeler, insanların dışındaki varlıklar için geçerli değildir. Yüce Allah Kur’ân’da, insanların başıboş yaratılmadığını, çeşitli vecîbeleri yerine getirmekle yükümlü bulunduklarını haber vermiştir. Bu konu ile ilgili olan bazı âyetlerin meâli şöyledir:

Okudunuz mu?  Sevap nedir? sevabın anlamı

"İnsan, başı boş bırakılacağını mı sanır?" (el-Kıyâme, 75/36).

"Bizim sizi boş yere, bir oyun ve eğlence olarak yarattığımızı ve sizin bize döndürülüp getirilmeyeceğinizi mi sandınız?" (el-Mü’minûn, 23/115).

Yine Kur’ân’da bildirildiğine göre, dünya hayatı bir imtihan hayatıdır. İnsanlar bu hayata imtihan edilmek üzere gönderilmektedirler. Bu imtihanların neticesinde vecibelerini yerine getirenlerle yerine getirmeyenler belli olacaktır. Dünya hayatında vecibelerini yerine getirenler bu imtihanı kazanacaklar, yerine getirmeyenler imtihanı kaybedeceklerdir. Bu durumu dile getiren bazı âyetlerin meâli şöyledir:

Okudunuz mu?  Zahir nedir? İslamda zahir kavramı

"Ândolsun ki, içinizden cihâd edenlerle sabredenleri belirleyinceye kadar ve haberlerinizi açıklayıncaya kadar sizi imtihan edeceğiz" (Muhammed 47/31).

"Mülk, hükümranlık elinde olan Allah, yüceler yücesidir ve O’nun her şeye gücü yeter. O, (öyle Yüce Allah) ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır. O, mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır" (el-Mülk, 67/1, 2).

Okudunuz mu?  Akabe Nedir? İslamda Akabe Kavramı

Dünya hayatındaki vecibelerini yerine getiren insanlar, cennetle mükâfatlandırılacaklar ve kendilerine düşen vecibeleri yerine getirmeyenler de, cehennem azabı ile cezalandırılacaklardır. Aynı zamanda, bu vecibeleri yerine getirenler dünya hayatında da bunun faydasını görmektedirler.

Nureddin TURGAY


Cevap: Vecibe nedir? İslamda vecibe kavramı

@hmet

VECİBE ne demek? kısaca bilgi

Okudunuz mu?  Teşrik Tekbiri

Ödev, boyun borcu.

Vecibe kelimesi baş harfi V son harfi E olan bir kelime. Başında V sonunda E olan kelimenin birinci harfi V , ikinci harfi E , üçüncü harfi C , dördüncü harfi İ , beşinci harfi B , altıncı harfi E . Başı V sonu E olan 6 harfli kelime.


vecibe ne demek, dini vecibe ne demek, vecibe

Bu kategoride yer alan Vakfe nedir? İslamda vakfe kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vecibe nedir? İslamda vecibe kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.