Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:57
fikih
Abone

Gusülden sonra gelen meniden dolayı gusül gerekir mi?

Gusülden sonra gelen meniden dolayı gusül gerekir mi?

imam
Gusülden sonra gelen meniden dolayı gusül gerekir mi?

Geçenlerde (sık sık oluyor) banyo yaptıktan sonra otururken sanki erkeklik organımdan aşağı bir şey iner gibi oldu… ama sertleşme ya da zevk durumu yoktu. Bu meni olabilir mi? Ve de durup dururken gelen meni guslü bozar mı?

Şehvetsiz olarak gelen meniden dolayı gusül abdesti almaya gerek yoktur.

Ancak ihtilam olan veya cinsel ilişkide bulunan bir kimse, idrarını yapmadan veya çokça yürümeden veya yatıp uyumadan yıkansa da, sonra kendisinden meninin arta kalan kısmı çıkacak olsa, ikinci kez yıkanması gerekir.

Okudunuz mu?  Erkek çocuğu kaç yaşında oruç tutar?

Fakat idrarını yaptıktan veya epeyce yürüdükten veya uyuduktan sonra şehvetsiz olarak gelecek meni guslü gerektirmez. Çünkü bu durumda o meni, yerinden, şehvet olmaksızın ayrılmış bulunur. Yine bir kadından, yıkandıktan sonra, kocasının menisi çıkacak olsa, tekrar gusletmesi gerekmez.


Cevap: Gusülden sonra gelen meniden dolayı gusül gerekir mi?

Melih Genç
çok sagoalsın kardesım

Okudunuz mu?  Sabah namazı güneş doğmadan kaç dakika önce kılınır

Cevap: Gusülden sonra gelen meniden dolayı gusül gerekir mi?

mum
< Ancak ihtilam olan veya cinsel ilişkide bulunan bir kimse, idrarını yapmadan veya çokça yürümeden veya yatıp uyumadan yıkansa da, sonra kendisinden meninin arta kalan kısmı çıkacak olsa, ikinci kez yıkanması gerekir >
Yukarda bu paragraftaki bilgi Hanefi mezhebine göredir.
Şafii mezhebine göre şehvetsiz ve fışkırarak çıkmayan meniden dolayı gusül gerekmez.

Okudunuz mu?  Kişi bir başkası için hacet namazı kılıp ona dua edebilir mi?

Cevap: Gusülden sonra gelen meniden dolayı gusül gerekir mi?

sebati
GUSÜL
Gusûl (Boy abdesti): Bedenin her tarafını yıkamak demektir. Buna. "Taharet-i Kübra-Büyük temizlik," bu temizliğin yapılmasını gerektiren hallere de "Hades-i ekber"Büyük kirlilik" denir.
Guslün Farzları
Guslün farzları üçtür:
1.Ağıza su alıp çalkalamak.
2.Buruna su çekip yıkamak.
3.Bütün vücudu yıkamak.(Banyo yapmak)
Gusül Yapmayı Gerektiren Haller
Gusûl yapmayı gerektiren haller şunlardır:
1-Dokunmak, bakmak, düşünmek ve ihtilâm olmak (rüyada cinsel ilişkide bulunmak) suretiyle şehvetle (cinsel arzu ile) gelen meninin dışarı çıkması ve ergenlik çağında olan erkek ve kadının cinsel ilişkide bulunması hallerinde cünüplük meydana gelir ve yıkanmak farz olur.
Cinsel ilişkide bulunan erkek ve kadın, (bu ilişki çok az da olsa) meni gelmese bile her ikisi de cünüb olur ve gusül yapmaları gerekir. Meni. şehvetle gelen ve tenasül organı yoluyla dışarı çıkan beyaz ve koyu bir sıvıdır.
İhtilâm olan(Meni gelmesi) veya cinsel ilişkide bulunan kimse, idrar yapmadan veya epeyce yürümeden yahut da uyumadan yıkanıp da sonra kendisinden meninin kalanı çıkarsa tekrar gusül yapması gerekir.
İdrar yaptıktan veya epeyce yürüdükten yahut da uyuduktan sonra yıkandığı takdirde kalan meninin sonradan şehvetsiz olarak çıkmasından dolayı tekrar yıkanması gerekmez.

Okudunuz mu?  Namaz İçindeki Secde de Dua Edilir mi?

Bir kimse, uykudan uyanınca ihtilâm olduğunu (yâni. rüyada cinsel ilişkide bulunduğunu) hatırlar ve üzerinde de yaşlık görürse kendisine gusül lazım gelir. Uykudan uyanınca ihtilâm(meni gelme) olduğunu hatırlamayan fakat üzerinde yaşlık gören kimsenin de gusül yapması lâzımdır. İhtilâm olduğu halde bir yaşlık yoksa yani dışarıya meni çıkmamışsa yıkanması gerekmez.
Yeni müslüman olan bir kimsenin (cünüp ise) gusûl yapması farzdır. Adet
halinde veya lohusa iken müslüman olan bir kadının da âdet (aybaşı) veya lohusalık halleri sona erince gusül yapması gerekir.
2.Hayız akıntısı kesilince.Yani kadınların adet hali (aybaşı) sona erince.
3.Nifas kanı kesilince. Yani çocuk doğuran kadının lohusalık hali bitince, gusûl yapmaları farz olur.
——————————————————-
Meni:Şehvetle gelen ve tenasül organı yoluyla dışarı çıkan beyaz ve koyu bir sıvıdır.
Mezi: Tenasül organından şehvetsiz olarak çıkan beyaz ve ince bir sıvıdır. Kadınla oynaşma esnasında tenasül organından şehvetsiz olarak gelir ve insan, çoğu zaman bunun geldiğinin farkında olmaz. Mezi nin gelmesi gusül yapmayı gerektirmez, fakat abdesti bozar.
Vedi: İdrarın peşinden tenasül organından çıkan koyu ve bulanık bir sıvıdır. Vedi’nin çıkmasından dolayı da gusûl gerekmez.

Okudunuz mu?  İnsan ve hayvan sureti çizmek caizmi?

Kaynak:Diyanet İslâm İlmihali,sayfa:106,107.(Lütfi Şentürk,Seyfettin Yazıcı.)


Kayıtsız Üye
hocam gusül aldım meni gibi bir sıvı geldi deldiğini hissettim tekrardan abdest aldım sonra giyindim gine gelmiş gibi oldu iç çamasırıdmda havis bir ıslaklık vardı tekrardan abdest gerekirmi ?


arifselim
Meni boşaldıktan sonra tamamen kesilmesi için bir süre beklenir. 20 veya 30 dakika yeterlidir. Kimisinde bu süreye bile gerek yoktur. Eğer süre geçmiş veya idrarınızı da yapmışsanız artık daha sonra şehvetle gelmeyen meniden dolayı gusül almanıza gerek yoktur. Gelen bu akıntılar yalnız namaz abdestini bozar.

Okudunuz mu?  İstibra için kullanılan pamuk elbiseden düşerse?

şehvetsiz gelen meniden dolayı gusül gerekir mi, meniden sonra gelen sıvı, gusulden sonra gelen sıvı

Bu kategoride yer alan Tıval-i mufassal, Evsat-ı mufassal, Kısar-ı mufassal sureler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gusülden sonra gelen meniden dolayı gusül gerekir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.