Anasayfa
11 Ağustos 2023, 22:45
sizden5
Abone

Dinimizce köpek neden haram

Dinimizce köpek neden haram

holy45
selamın aleykum arkdaşlar ben hayvanları çok severim fakat köpegleri sevemiorum haram oldugu için namazı engelior neden köpek haram kılınmış yani oda içki gbi bir olaydan sonramı haram kılınmış yoksa Allah yaratırkenmi haram kılmış


Cevap: dinimizce köpek neden haram

CizReLi
dinimizde değilde mesebimizde demen lazım bende şafiiyim
< Şafii mezhebinde de, köpeğe dokunmak abdesti bozmaz. Köpeğin üstü ve kılları yaşken dokunursa veya köpeğin salyası üstümüze bulaşırsa, o yeri, biri çamurlu su olmak üzere, yedi kere temiz suyla yıkamak gerekir.

kırmızı bir toprak ile diye bir nota rastlamadım ama hadisi şerifte ilki toprak olmak üzre 7 defa yıkamaktan bahs edilmesinin sebebi ise orda bulunan necaset kişiye temas etmesin diye ilki toprak olarak geçmektedir… >
bide sebeblerden bitaneside köpek terlemez yani derisi bizimki gibi veya diyer hayvanlar gibi delikli değildir pisliği dışarı atsın
üzellikle köpek yaş ikien o mikrop daha fazla oluyor
yukrdaki sadece fikrimi acıklıyor kimin söyledğini hatırlamadığımdan dolayı son yazıları sadece kendi fikrim diye acıklıyorum

Okudunuz mu?  İstimma yaptıktan sonra bir damla gelen meni guslü gerektirir mi?

Cevap: dinimizce köpek neden haram

holy45
ben size köpek haramı değilmi demdim arkdaşlar neden haram dedim


Haram olmasının ne hikmeti vardır?

Hoca
Dinimizde köpek neden haramdır? < ben size köpek haramı değilmi demdim arkdaşlar neden haram dedim >
Allah Rasulu haram kıldığı için… (Haramlılık Şafii ve Hanbeli mezheplerine göredir.)

Şafii ve Hanbelilere göre: Köpek domuz ve onlardan türeyenler, bunların artığı, teri necistir. Bunlarla kirlenen eşya biri toprakla olmak üzere yedi defa yıkanır. Önceki hadise binaen ağzının necaseti sabit olursa, geri kalan kısım da öncelikle öyledir. Zira ağzı fazla soluduğu için en temiz yeridir.

Okudunuz mu?  Kredi çekenin bize ikram vermesi ve yemeğe davet etmesi yenilen lokma haram mı helal mi

Haram olma delili için, İslam Fıkhı Ansiklopedisi Prof. Dr. Vehbe Zuhayli bakınız.


Kayıtsız Üye
Köpeğin neden haram olduğunu bazı hadislerle açıklayalım

"Av, tarla, bahçe, sürü köpekleri müstesna olmak üzere, köpek besleyen kimsenin sevabından her gün bir miktar eksilir."(Buhari, Zebaih, 6; Müslim, Müsakat, 56-58)

Resulullah (asm) buyurdu ki:


mum
köpeğe dokunmak neden haram
< onu yedi defa yıkasın >
< ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır >
Köpek necis olmasaydı, Peygamberimiz (sav) köpeğin dokunduğu yeri 7 defa yıkamayı emreder miydi?
Yukardaki hadislerle sabittir ki köpek necistir.


Kayıtsız Üye
Hadislerde geciyorsa haram demiyelim Allahin haram kilmadigini Peygamber efendimiz haram kilamaz

Okudunuz mu?  Alimlik nedir nasıl alim olunur.?

info
Köpek niye haram olsun arkadaş yahu kafanıza göre kurallarmı uyduruyorsunuz dinimize , ne kuranda böyle bir bahis gecer nede peygamberimizin böyle bir sey söylediğine dair bir inanılabilecek bir kaynak var varsada uydurmadır zaten, hayvanlarì sevin oksayin onlarda Allah kuludur. Sizden ilgi ve sevgi beklerler onlar size Allahin ikramidir hele kopekler daha doğar doğmaz insana somsuz sevgi besleme güdüsüyle dünyaya gelirler.. onlara haram deyip gunaha girmeyin


Kayıtsız Üye
info ya cevaptir

ya kardeş sen kafanıza göre kural koymayın diyorsun sonra diyorsun hadiste varsa da uydurmadir ve sana kalsa domuzda helaldir dicen çünkü hayvandır hayvanlar sevilir diceksin kardeşim tefrite (dini basitleme) düşme


Kayıtsız Üye
kuranda böyle 7 kere yıkansın filan yazmaz… hadislerde geçer… Sadece evde beslemenın doğru olmadığı söylenir.. köpekte rabbiminizn kuludur.. İnsanların kafasını doldurmayın böyle şeylerle lütfen. Ben bir hayvan severim.
Köpek bulunan eve, odaya rahmet melekleri girmez
Hz. Aişe (ra) anlatıyor:
Cibril, belli bir saatte geleceğine dair Peygamberimizle kararlaşmıştı. Fakat belirtilen an gelmişti. Cebrail ise Efendimiz’e (asm) gelmemişti.
Hz. Aişe der ki:
Peygamberimizin elinde bir asa vardı. Elindeki asayı atarak: Allah(cc) da, elçileri de sözünden caymaz dedi. Sonra etrafına bir göz atınca bir de ne görsün! Sedirin altında bir köpek yavrusu, (duruyor) .
Bunun üzerine;
Bu köpek (buraya) ne zaman girdi? buyurdu.
Ben de:
VAllahi bilmiyorum dedim. Emri üzerine köpek çıkarıldı. Hemen peşinden Cibril geldi.
Resûlullah:
Sen bana söz verdin. Senin için burada oturup bekledim ama gelmedin buyurdu. Cibril: Evinin içindeki köpek gelmeme engel oldu. Çünkü biz (melekler) içinde köpek ve resim bulunan eve girmeyiz cevabını verdi.” (Müslim, Ebu Davud)
İbn-i Ömer (ra) anlatıyor:
Cibril, Resûlullah’a (asm) falan saatte geleceğine dair söz vermişti. Fakat gecikti. Bu yüzden Peygamberimiz’in canı sıkıldı da evden dışarı çıktı. Yolda Cibril, Efendimiz’i karşıladı. Resûlullah’ın şikâyeti üzerine: Biz, köpek ve resim olan eve girmeyiz buyurdu.” (Buhari)
Köpek beslemenin caiz olduğu durumlar:
• Köpek edinmek uygun bir şey değildir. Ancak hırsızın korkusu veya başka bir korku bulunursa, o zaman müstesnadır.
• Ziraatcinin köpek beslemesi şer’an caizdir.
• Av için köpek edinmek ise mübahtır.
• Keza, bir kimsenin bağ, bahçe, ekin ve hayvanlarını korumak için köpek edinmesi de caizdir. (Fetavayi Hindiyye)

Okudunuz mu?  Bulaşıcı hastalıktan ötürü vefat etmek

Kayıtsız Üye
Kuranda köpeğin haram olduguna dair en ufak bir ayet yok. Eğer soylenilen gibi haram olsaydi maide suresinde "egittiginiz av kopeklerinin tuttuklari size helal kilindi" denmezdi. Dolayısıyla köpeklerin haram olmasi tamamen uydurma. Yukarida arkadaşlardan biri köpeklerin terlemedigini vs soylemi aynı sekilde kedilerde terlemez kedi ve kopekler sadece patilerden terler!
Maide Suresi 4: Sana soruyorlar, onlar için helal kılınan ne? Şöyle söyle: Sizin için bütün temiz nimetler helal kılınmıştır. Eğittiğiniz avcı kuşların tuttukları ile eğittiğiniz av köpeklerinin tuttukları da size helal kılındı. Siz bu hayvanlara, Allah’ın size öğrettiklerinden öğretiyorsunuz. O halde onların sizin için tuttuklarından da yiyin ve üzerine Allah’ın adını anın. Allah’tan sakının! Allah gerçekten hesabı çok çabuk görür.

Okudunuz mu?  Din nereden ve nasıl öğrenilir?

Kehf Suresi 18: Sen onları uyanıktırlar sanırsın; oysaki onlar uykudadırlar. Onları sağ tarafa da sol tarafa da çeviririz. Köpekleri de iki kolunu girişe uzatıp yaymıştır. Onların durumunu görseydin kesinlikle onlardan yüz çevirip kaçırdın. Ve onlardan içinde mutlaka korku doldurulurdu.

Kehf Suresi 22: Üç kişiydiler, dördüncüleri Köpekleriydi. diyecekler. Şunu da diyecekler: Beş kişiydiler, altıncıları Köpekleriydi. Gaybı taşlamaktır/bilinmeyen şey hakkında atıp tutmaktır bu. Şöyle de derler: Yedi kişidirler, sekizincileri de Köpekleridir. De ki: Onların sayısını Rabbim daha iyi bilir. Onlar hakkında bilgisi olan, çok azdır. O halde, onlar hakkında yüzeysel bir tartışma dışında hiçbir çekişmeye girme. Onlar hakkında, konuşup duranlardan hiç kimseye bir şey sorma.

Okudunuz mu?  Birisinin adına hayır yapmak, sadaka vermek ne anlama gelir?

Kayıtsız Üye
Köpek haram degildir fakat pistir ozellikle islakken kesinlikle dokunulmamalidir kuran da kopekle ilgili bir kaç ayet olmasina ragmen haram oldugunu gosteren bir ayet bulunmamaktadir. Fakat bazı mezheplerin kopeklerde gorulen bazi hallerinden dolayi kopegi necis olarak kabul etmislerdir. Domuzun haram oldugunu biliyoruz kopeklerinde bu domuzlar ile munasebbette bulunanlari oldugu için ve hangi kopeklerin bu munasebetleri oldugunu bilemedigimizden dokunulmasi doğru bulunmamistir. Ve esyalarimizda dahil olmak uzere temas ettikleri herseyin 7 defa yikanmasi tavsiye edilmistir. Olasi hastalik ve belkide kuduz olabilmesi ihtimalini goz önüne alarak salyasinin temasinda da ayni sekilde temizlenmesi soylenmistir.

Okudunuz mu?  Anne-Babanın verdiği yemeği yememek yemek seçmek günah mı

Kayıtsız Üye
Selamun Aleykum

Bende yukarıda bir arkadaşın yazdığını biliyorum köpek bulunan eve melek girmez diye ve bir de köpeğin salyası temiz değil diye biliyorum yani sürüldüğü zaman namaz kılınmıyor en temiz salya kedinin herhalde yanlışım varsa düzeltin.

Bence teşvik etmek daha doğru insanları hayvanları sevmeye domuzu kast etmiyorum tabi o farklı.Bahsettiğim kedi köpek kuş vs. evinizin önünde olan kedilere köpeklere bakmak sevap çünkü biz onların yaşam alanlarını işgal ediyoruz.Artık çöpleri bile kapalı yapıyorlar bu hayvanlar da canlı yiyip içiyor yani sevap kazanma imkanı onlara bakmak sevmek rızık bulmalarına vesile olmak bazı insanlar var köpeğe kediye nasıl davranıyor.Hayvanların sahibide Allah bizimde sahibimiz Allah hayvanlar bize emanet bizde bize emanetiz.Ne bir canlıya nede kendimize zulmedebiliriz.Yani hayvanları koruyup kollamak sevmek beslemek lazım tabi dinimize aykırı bir durum olmadığı sürece veya başka birisine bir rahatsızlık vermediğimiz sürece.

Okudunuz mu?  Çirkinim Ve Kendimi Sevmiyorum

Kayıtsız Üye
Kardeşim Söz konusu köpeği sevmeyin eziyet edin veya korumayın değil ki burda mesela bir domuz eti nasilki yemek caiz değil ama buna karşılık domuzu sevmeyin işkence edin değil koruyun eziyet etmeyin sadece eti necis yemeyin Köpekle bu anlamda salya si vsss gibi necis olan faktörlerden dolayi uzak durulması yönündeki tedbir👍

Okudunuz mu?  Abdestsiz camiye girmek

Kayıtsız Üye
Allah peygambere hüküm koyma yetkisi vermiştir . Bilmeden konuşmayın . Kuran’da da geçer


köpek haram mı, köpeğe dokunmak neden haram, köpek haram mıdır

Bu kategoride yer alan Günahı Paylaşmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dinimizce köpek neden haram Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.