Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:54
Hadisler
Yönetici

Öfkelenmek ile ilgili hadisler

Öfkelenmek ile ilgili hadisler

rana
İbnu Abbas (ra) rivayet ediyor:
Uyeyne İbnu Hısn (Medine’ye) gelince, kardeşinin oğlu Hürr İbnu Kays’ın yanına indi. Hürr İbnu Kays ise Hz. Ömer’in yakınlarındandı. Onun meclisinde yaşlı veya genç bir kısım kurra ve fakihler müşavere heyeti olarak bulunurdu. Üyeyne İbnu Hısn, Ey kardeşimin oğlu! Emirül-mü’mininin yanına girmem için izin talep et! dedi. O da izin istedi. Ancak yanına girince, Yeter artık! Ey İbnu’l-Hattab sen bize bol vermediğin gibi, aramızda adaletle de hükmetmiyorsun! dedi. Hz. Ömer (ra) pek öfkelendi. Neredeyse dövmek için üzerine yürüyecekti ki, Hürr (ra) atılıp, Ey Emîrel-mü’minin, ALLAH Teala Hazretleri Resulü’ne, Affı esas tut, ma’rufu emret ve cahillerden de yüz çevir. (A’raf, 199) emretmiştir. Bu adam da cahillerden biridir. dedi. VALLAHi, Hürr, ayeti okuyunca Hz. Ömer olduğu yerde kalıp hiçbir şey yapmadı. Hz. Ömer kendisine Kitabullah’ın hükmü okunduğunda hemen durur, onu aşmazdı. (Buhari, ݒtisam 2)

Ebu Vail (ra) rivayet ediyor:
Urve İbnu Muhammed es’Sadi’nin yanına girdik. Bir zat kendisine konuştu ve Urve’yi kızdırdı. Urve kalkıp abdest aldı ve Babam, dedem Atiye (ra)’den anlatır ki, o, Resulullah (sas)’ın şöyle söylediğini nakletmiştir: Öfke şeytandandır, şeytan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile söndürülmektedir; öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın. (Ebu Davud, Edeb 4)

İbnu Mes’ud (ra) rivayet ediyor:
Resulullah (sas) (bir gün), Siz aranızda kimi pehlivan addedersiniz? diye sordu. Ashab (ra), Erkeklerin yenmeye muvaffak olamadığı kimseyi! dediler. Resulullah (sas), Hayır dedi, Gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hakim olabilen kimsedir. (Müslim, Birr 106)

Ebu Hüreyre (ra) rivayet ediyor:
Bir adam, Ey ALLAH’ın Resulü! Bana kısa bir nasihatta bulun, uzun yapma! Ta ki nasihatini unutmayayım. demişti. (ve birkaç kere tekrar etmişti), Aleyhissalatu vesselam (bir kelimeyle), Öfkelenme! cevabını verdi. (Buhari, Edeb 76)

Muaz İbnu Cebel (ra) rivayet ediyor:
İki kişi Resulullah (sas)’ın huzurunda küfürleştiler. (Öyle ki) birinin yüzünde (diğerine karşı) öfkesi gözüküyordu. Resulullah (sas), Ben bir kelime biliyorum, eğer onu söyleyecek olsa, kendinden zuhur eden öfke giderdi; Euzu billahi mineşşeytanirracim! buyurdular. (Tirmizi, Da’avat 53)

Ebu Zerr el-Gıffari (ra) rivayet ediyor:
Resulullah (sas) bize buyurmuştu ki: Biriniz ayakta iken öfkelenirse hemen otursun. Öfkesi geçerse ne âlâ, geçmezse yatsın. (Ebu Davud, Edeb 4)


Cevap: Öfkelenmek…

elif07
esselamu aleykum

Okudunuz mu?  Duhan Suresi ile ilgili hadisler

çok güzel bir konuya değinmişssin bende çabuk öfkelenirim ve hemen Euzu billahi mineşşeytanirracim derim ya da
Lâ havle velâ kuvvete illâ billahil aleyhil aziym derim

Allah c.c razı olsun..


Yanıt: Öfkelenmek…

rana
< esselamu aleykum

çok güzel bir konuya değinmişssin bende çabuk öfkelenirim ve hemen Euzu billahi mineşşeytanirracim derim ya da
Lâ havle velâ kuvvete illâ billahil aleyhil aziym derim

Allah c.c razı olsun.. >

Okudunuz mu?  Hadislerle Erkeğin kadın üzerindeki hakları

ve aleykumusselam :), amin Rabbim senden de razı olsun kardesim


Soru: Öfkelenmek…

gözyaşı
< Ebu Vail (ra) rivayet ediyor:
Urve İbnu Muhammed es’Sadi’nin yanına girdik. Bir zat kendisine konuştu ve Urve’yi kızdırdı. Urve kalkıp abdest aldı ve Babam, dedem Atiye (ra)’den anlatır ki, o, Resulullah (sas)’ın şöyle söylediğini nakletmiştir: "Öfke şeytandandır, şeytan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile söndürülmektedir; öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın.” (Ebu Davud, Edeb 4)
>

Allah (c.c) razı olsun azra


fevziay
Bir hadis-i şerifte de, (Mümin, tez kızar, tez barışır) buyuruldu.

İnsanların mizaçları farklıdır. Kimi geç kızar, öfkesi tez geçer. Kimi çabuk kızar, çabuk yatışır, bu ise kendisini telafi eder. Kimi de tez kızar geç yatışır. En iyisi, geç kızıp öfkesi çabuk geçendir. En kötüsü de, çabuk kızıp geç yatışandır.)

Okudunuz mu?  Kıyamet, Diriliş, Hesap, Ebed İle İlgili Hadisler

bende geç kızıp öfkem çabuk geçer

çok önemli bir konu Allah cc razı olsun


elfu-elfin
çok çabuk öfkeleniyorum 🙁
Allah razı olsun rana


öfkelenmek ile ilgili hadisler, cabuk ofkelenmek, öfkelendiğinde hadis

Bu kategoride yer alan İyiliği Emir Kötülükten Nehiy başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Öfkelenmek ile ilgili hadisler Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.