Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:47
sizden02
Abone

Zekat ve Fitremizi başka şehirlere nakletmek göndermek caizmidir?

Zekat ve Fitremizi başka şehirlere nakletmek göndermek caizmidir?

Candle
Zekat ve Fitremizi başka şehirlere nakletmek göndermek caizmidir?


Cevap: Zekat ve Fitremizi başka şehirlere nakletmek göndermek caizmidir?

Ercan
Zekat ve fitreyi başka şehre gönderebilirsiniz. Ama bayramdan önce ellerinde olmasına dikkat edin.


Cevap: Zekat ve Fitremizi başka şehirlere nakletmek göndermek caizmidir?

eren123801
zekat ve fitre şehir dışına çıkmaz çünkü öncelikle akrabalarından sonra komşu ve yakın arkadaşlarından sorumlusun. kendi yakınında yoksul varken başka bir yere gönderemezsin. zekatın asıl maksadı insanlar arasında muhabbeti ve dayanışmayı sağlamaktır.
bunu da şuna dayanarak söylüyorum: Said Nursi hazretlerine bir kişi şehir dışından zekat getirmiş Said Nursi hz. de ” ey kardeş bilmezmisin ki zekat bulunduğun şehirden dışarı çıkmaz. hem ben seyyidim seyyitlere de zekat verilmez.” diyerek kabul etmemiş.

Okudunuz mu?  Tevbe etmek nasıl olur?

Cevap: Zekat ve Fitremizi başka şehirlere nakletmek göndermek caizmidir?

Ercan
Zekat başka şehirlerdeki yoksul ve fakirlere, hatta başka ülkelerdeki yoksul fakirlere de gönderilebilir. Hanefi mezhebinde caiz görülmüştür. Diyanet işleri de bu konuda fetva yayınlamıştır.

< Cumhurun görüşü, bir malın zekâtının o malın kazanıldığı ve bulunduğu yerde dağıtılması, böylece o bölge halkının ihtiyaçlarına öncelik verilmesi noktasından hareket eder. Ancak şehirleşmenin ve köyden kentlere göçün hızlandığı, ticaret ve sanayinin belli bölgelerde yoğunlaştığı göz önünde bulundurulursa, zekâtın dağılımında ülke genelini, hatta dünyadaki bütün ihtiyaç sahibi müslümanları düşünmek ve mümkün olduğu ölçüde sosyal dengeyi kurmak gerekir. Bu sebeple de, mükelleflerin zekâtlarını Hanefîler’in belirttiği ihtiyaç ve sebepler mevcutsa bulundukları yerden başka bölgelere göndermeleri câizdir. Meselâ yurt dışında çalışan müslümanların zekâtlarını kendi ülkelerindeki fakirlere, şehirlerde oturanların köy ve kasabalarında tanıdıkları ve daha muhtaç olduklarını bildikleri kimselere göndermeleri yerinde olur. >
Diyanet.gov.tr

Okudunuz mu?  Kıble yönü nasıl bulunur?

eren123801
olurmu öyle şey sadaka dağıtırken öncelikle yakınlık esastır en yakınından başlayacaksın zira bir hadisi şerifte hz. aişe validemiz sadaka dağıtacağı vakit peygamberimize sorar kimlere dağıtayım diye. peygamber efendmiz de ” kapısı sana en yakın olan komşundan başla” buyurmuşlardır. diğer bir hadisi şerifte ” komşusu aç iken kendisi tok yatan iman etmiş sayılmaz” buyruluyor. senin komşun fakirlik çeksin sen zekatını şehir dışına gönder. olmaz öyleşey. ha şu olur kendi çevrende fakir yoktur o zamanda en yakınındaki şehre göndereceksin. hem dinen fetva işine diyanet değil mürşid-i kamil bir müceddid bakar ve asrımızın müceddidi bediüzzaman said nursi hz. de bu şekilde olmassı gerektiğini vurgulamıştır.. verilse olmazmı olur ama sevabı noksan olur. selamaleykum…

Okudunuz mu?  Erkeklerin Kaş Aldırmasının Dinimizdeki Yeri Nedir?

Ercan
Eren kardeşim zaten ben başka yerlere verilmesi şarttır demedim. Gönderilebilir dedim. Tabiki yakınlık esastır. Hatta akrabaya veya komşuya verilmesi en güzelidir.
Ama kesinlikle gönderilemez diye fetva vermek te bizi sorumlu hale düşürür.


fitre baska illere gonderilirmi, fıtre.uzaga gonderılır.mi, Fıtre yı başka yere gönderir mi

Bu kategoride yer alan Boy abdesti alırken gargara yapmak farz mıdır ? yani gerekli midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Zekat ve Fitremizi başka şehirlere nakletmek göndermek caizmidir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.